Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M spårar dina sexpartners – men inte coronasmittade

Moderaten Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Elsa Alm är redaktör på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden.

Det är skamligt att de moderater som sitter på makten att öka testerna väljer att peka på staten samtidigt som deras egen partiledare kräver fler coronatester av regeringen, skriver Elsa Alm (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svensk sjukvård och omsorg stod illa rustat inför coronakrisen. I dag har Sverige fyra gånger fler miljardärer än 1999 – samtidigt som var fjärde undersköterska har försvunnit. En giftcocktail av privatiseringar, varsel och nedskärningar i vård- och omsorgssektorn och allt lägre krav på utbildning och språkkompetens hos personalen har förklarat situationen vi befinner oss i i dag. 

I dagsläget styr Moderaterna över 70 procent av svenskarnas sjukvård. De gör inget imponerande jobb. I Västra Götaland har de skapat landets längsta vårdköer, vägrat efterfölja Kommunal och SKR:s överenskomna utbildningstrappa för vårdbiträden och gett personalen landets lägsta löner. I Stockholmsregionen ligger tidigare annonserade varsel kvar på sjukhusen och trots att regionen har landets i särklass bästa ekonomiska förutsättningar finns det inga pengar kvar efter fiaskot med Nya Karolinska.

Regionråden lyssnar inte på Ulf

Det är lätt att förstå att de moderata regionråden blir nervösa när strålkastarljuset nu riktas mot sjukvårdens styrning. Det är begripligt att de kommer vilja skylla ifrån sig och rikta fokus mot någon annan för att slippa ta ansvar. Precis det gör de i frågan om coronatesterna. 

Istället för att utföra tester verkar de moderata regionråden mest intresserade av att skylla på en socialdemokratisk socialminister.

Redan i slutet av mars krävde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson masstester för att kunna förhindra smittspridning samtidigt som det möjliggör för svenska folket att gå tillbaka till jobbet. Det är bra. Problemet är att Moderaternas regionråd inte verkar hålla med, eller i värsta fall motarbetar, staten som vill utöka testningen.

Trots att regeringen har försäkrat att regionerna kommer slippa stå för kostnaderna och trots att regeringen har säkrat testkapaciteten så utför inte regionerna ens i närheten av så många coronatester det finns kapacitet för. 

Spårar klamydia men inte covid-19

Det är faktiskt ytterst märkligt att regionerna lyckas utmärkt med att spåra den allmänfarliga sjukdomen klamydia i enlighet med smittskyddslagen, men totalt misslyckas med att utföra coronatester. Om regionerna klarar av att testa för klamydia och spåra vem som haft sex med vem, bör de även kunna testa för corona.

Istället för att utföra tester verkar de moderata regionråden mest intresserade av att skylla på en socialdemokratisk socialminister. Som om en livs- och samhällshotande pandemi var ett gyllene tillfälle att sitta i partipolitisk sandlåda, snarare än att ta ansvar för Sverige. 

Det är skamligt att de moderater som sitter på makten att öka testerna väljer att peka på staten samtidigt som deras egen partiledare kräver fler coronatester av regeringen. Hade jag varit konspiratoriskt lagd hade jag nästan trott att det är en medveten strategi. 


Av Elsa Alm

Redaktör på tankesmedjan Tiden

Lokalpolitiker (S)

Kristersson kräver utökade coronatester: ”Någon måste ta kommandot”