Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Moderat smutspolitik"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hur det kan undgå Moderaterna att den smutsiga luften i Stockholm varje år orsakar 400 förtida dödsfall är anmärkningsvärt.

All forskning pekar på samma sak - barn och äldre i Stockholm riskerar att drabbas av astma, cancer och hjärtsjukdomar på grund av avgaser och partiklar från dubbdäck.

M pratar om en nollvision för trafiken men saknar en nollvision för den dåliga luften i Sverige. MP i Stockholm vill se en nollvision för både trafiken och luften, de är båda lika viktiga för vår hälsa.


Sveriges riksdag har antagit 16 nationella miljömål, 14 av målen kommer inte att uppnås med M vid makten, ren luft är ett av dessa. I Stockholm är frågan om smutsig luft angelägen. Det kräver att vi får möjligheter till lokala lösningar på våra lokala utmaningar.

Med MP:s initiativ har vi nu en bred majoritet i Stockholm för att införa lokala dubbdäcksavgifter.

Samtliga allianspartier, inklusive M har ställt sig bakom förslaget samtidigt som regeringen har öppnat upp för möjligheten att införa avgifter på den lokala nivån. Till dess att avgifter genomförs vill vi se ett utökat dubbdäcksförbud i Stockholms innerstad.


Med dubbdäcksavgift minskas antalet bilar som orsakar skadliga partiklar i innerstaden utan att för den delen tumma på trafiksäkerheten. Om man som bilist är tvungen att ta sig in i Stockholm med dubbdäck kan man göra det, eller så åker hen med kollektivtrafik och bidrar till minskade koldioxidutsläpp och förbättrar luftkvaliteten.


DANIEL HELLDÉN ,MP,

oppositionsborgarråd i Stockholms stad