Angelica Johansson. Foto: Privat.Angelica Johansson. Foto: Privat.
Angelica Johansson.  Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.

Mobbningen pågår även bland vuxna

Publicerad

Föräldrar lär sina barn att inte vara elaka mot varandra, för att sedan själva göra just detta mot sina medmänniskor. Då är det inte konstigt att det finns mobbning bland våra barn, skriver Angelica Johansson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag vet hur det känns att vara tvungen att skicka en ledsen, rädd och osäker dotter till skolan och säga att "du är viktig och bra precis som du är". Men sedan få hem en så trasig och ledsen tjej varje dag från skolan.

Under hela låg- och mellanstadiet utsattes min dotter för mobbning och jag höll på att slita av mig håret. Det gjorde så ont i mitt mammahjärta.

Men vi vann mot mobbningen till slut, jag och min dotter. Att situationen skulle bli omvänd och att det var jag som så småningom skulle få erfara hennes känslor på en arbetsplats kom som ett hårt och oväntat slag.

I mitt fall gick det så långt att jag tillslut blev bortprioriterad från en arbetsplats på grund en intensiv hatkampanj mot mig. Det tisslades och tasslades, människor spred rykten och lögner om hur jag var som person, mamma, fru, vän, arbetskollega och anställd.

Arbetsplatsen kunde inte hantera detta på ett ansvarsfullt sätt då det brast i kunskap om vuxenmobbning och hur man ska bemöta detta som arbetsgivare. Den lättaste utvägen var för dem var om jag inte längre fanns kvar.

 

LÄS MER: Det är vårt ansvar att uppfostra barnen

 

Mycket av detta snack handlade om att jag var psykiskt ostabil och opålitlig. Till grund för dessa uppfattningar låg att jag ska genomgå en utredning för att se om jag har adhd. Jag är inte galen om jag har adhd, men situationen och detta agerande som uppstår bland vuxna människor är däremot vad som är helt galet.

Det är inte konstigt att det finns mobbning bland våra barn när vi vuxna inte kan skilja på vad som är rätt och fel. Jag kan inte förstå att människor inte är klokare.

 Föräldrar lär sina barn att inte mobba och vara elaka mot varandra för att sedan själva göra just detta gentemot sina medmänniskor.

Vi ska föregå med gott exempel, så detta är ingenting annat än en skandal. Barn lär sig av vårt samspel och av sin omgivning. Det är vi som är vuxna och det vi predikar för våra barn måste vi så klart själva också leva efter. Var snäll, lyssna inte på rykten och skitsnack, skaffa dig din egen uppfattning, låt alla vara en del av gemenskapen. Svårare än så är det inte.

 

LÄS MER: Ingen ska behöva mobbas på jobbet

 

Alla är olika och man måste inte tycka om alla, men man måste faktiskt respektera alla och dess olikheter. Jag är inte bättre än någon annan, men ingen är bättre än mig heller. Vi har alla olika bakgrund, åsikter och värderingar men vi har alla precis samma värde oavsett en psykisk diagnos eller inte.

Den behandlingen som jag har blivit utsatt för är hemsk. Att bo i en liten by och att få höra elaka lögner om mig gör fruktansvärt ont. Även mina barn får höra dessa elakheter och jag är rädd för vad det kommer sätta för spår hos dem. Jag reser mig igen. Men stanna upp och tänkt till innan du sprider vidare det där ryktet, innan du ger dig på en annan människa. Man skadar inte bara den individ man utsätter för mobbning, man skadar alla som älskar och bryr sig om den.

Det jag vill uppnå med denna text är att sprida kunskap och tala om att det även pågår mobbning bland vuxna. Var snälla mot varandra, respektera din medmänniska oavsett kön, hudfärg, sexualitet, diagnos eller vad det nu kan vara. Ta tillvara på allas olikheter och se det som ett tillfälle att lära dig mer. Var nyfiken, ställ frågor men döm ingen på förhand. Alla är vi viktiga och tillsammans kan vi få ett slut på detta.

 

Angelica Johansson

Undersköterska

 

Texten är en kortare version av ett inlägg som Angelica publicerade på vännen

Claudias blogg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag