Pauline Stenwall Foto: PrivatPauline Stenwall Foto: Privat
Pauline Stenwall Foto: Privat
Pauline Stenwall mjölkar. Foto: PrivatPauline Stenwall mjölkar. Foto: Privat
Pauline Stenwall mjölkar. Foto: Privat
Jag älskar mina djur och jag tycker det är det bästa köttet att äta, skriver Pauline Stenwall. Foto: Pauline StenwallJag älskar mina djur och jag tycker det är det bästa köttet att äta, skriver Pauline Stenwall. Foto: Pauline Stenwall
Jag älskar mina djur och jag tycker det är det bästa köttet att äta, skriver Pauline Stenwall. Foto: Pauline Stenwall

Mjölkbonden: Därför ska du äta mindre kött

Publicerad

Vi svenska bönder klarar inte av att förse Sverige med hälften av det kött vi äter i landet, skriver bonden Pauline Stenwall.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag älskar mina djur och jag tycker det är det bästa köttet att äta. Vissa tycker det låter hemskt. Men jag vet precis hur djuren har haft det här hemma. Jag borstar och pussar på dem, vi matar, vattnar och rår om dem.   

Det gör mig ont att dagligen läsa anklagelser om hur jag som bonde skulle sköta mina djur dåligt! Särskilt med vetskapen om de få timmar vi sover och är lediga här hemma och med tanke på den kärleken djuren får. Visst önskar jag att vi kunde ha ett jordbruk i mycket mindre skala än vad vi har, så vi kunde ha än mer tid för varje individ. Men tyvärr skulle vi inte kunna leva kvar på gården om vi hade drivit ett småskaligt lantbruk. 

Jag kan lova att nästan varenda bonde gör så gott de kan. Vi vill att djuren ska må bra och ha så lite sjukdomar och skador som möjligt. Djurens välmående går alltid först. Det är alldeles för tidskrävande och blir inte speciellt lönsamt annars. Hos oss går djurens mat först, våra behov kommer efter djuren. Vi jobbar inte bara med jordbruk, vi lever jordbruk!  

 

LÄS MER: Vi på landet behöver inte alls "räddas"

 

Kommer vi till den etiska delen om huruvida vi borde äta kött eller inte lägger jag ingen värdering i hur andra väljer att göra. Jag själv äter kött. Jag mår sämre då det gått för lång tid utan kött och fisk. Jag har också tänder utformade för att äta både växter och kött. Dåligt argument kan vissa tycka, men det tar jag som ett fint litet tecken från evolutionen. Eftersom tänderna inte har ändrats så finns det nog celler i min kropp som behöver protein och enzymer jag inte får från växter. 

Däremot tycker jag att vi bör äta mindre kött än vi gör idag. Vi svenska bönder klarar inte av att förse Sverige med hälften av det kött vi äter i landet. Ät mindre, men när du äter bör köttet vara närproducerat. Kött bör ses som den lyxvara det är. Man måste inte ha skinka på mackan, äta en köttbit till lunch och sen en biff till middag. 

Kött bör ses som den lyxvara det är. 

Köper du kött från svenska gårdar kan du känna dig ganska trygg med att djuren fått gå ute en stor del av året, om inte hela. Vi har minimal antibiotikaanvändning. Det är inte för långa transportsträckor av vare sig djur till slakt, eller sedan till butiken. Jag menar, kom igen, är det verkligen bättre med en ekologisk köttbit från Nya Zeeland? Jag kan lova att kossan inte simmade hit av sig själv till butikens chark- eller  frysdisk! 

Det tråkigaste är att man får se bilder på djurtransporter på nätet, de flesta bilderna är då från utlandet. Senast igår såg jag bilder som Djurens Vänner delade på grisar från Italien. Här blir jag stolt över att vi har våra fina djurskyddslagar i Sverige! Det får inte gå till hur som helst. Vi har kontroller på oss som driver gårdar och tror att de flesta djuren på en gård har det bättre än många husdjur som hamnar vart som helst utan någon kontroll alls.   

 

LÄS MER: SVT göder föraktet mot "lantisar" 

 

Jag önskar att det var mer som förr och att alla gårdar kunde slakta på plats eller att slakterierna finns närmre. Djuren blir stressade i stunden när slaktbilen kommer jag önskar att det skulle vara en realitet att vi hade möjligheten att ha slakten helt själva men just nu går inte det sen kan det vara ett drömmål för oss. 

I min drömvärld skulle fler smågårdar finnas, en liten butik i varje by där man kan köpa allt från mjölk, grönsaker till kött och ägg, med minimala transporter och trygghet för djur och de som köper. Vem vet - en dag kanske? Det vi kan göra i dag är att handla medvetet och försöka gynna de som finns i närområdena. 

Och snälla, kom inte och säg att jag misshandlar mina djur! 

Så ät gärna mindre kött eller inget kött. Men köper du kött - köp då bra kött vad du än gör. Och snälla, kom inte och säg att jag misshandlar mina djur! 

 

Pauline Stenwall

Svensk mjölkbonde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag