Långsiktigt hållbara marknader skapas genom goda företagsvillkor, regelförenklingar och skattelättnader, inte genom subventioner. Därför är Folkpartiets liberala grundinställning att staten inte ska använda skattepengar för att stödköpa mjölk som dessutom kan komma att behöva hällas ut på grund av överproduktion.
Svenska företag verkar i en hård internationell konkurrens, globalisering och digitalisering förändrar grundvalarna för hur välstånd skapas. Det är inget nytt, strukturomvandlingar har skett inom svensk industri i decennier, företag har fått ställa om och anpassa sig till nya förhållanden.
De globala råvarumarknaderna rör på sig; oljepriset är det lägsta på över fem år, priset på järnmalm har fallit och mjölkpriserna har sjunkit. Det får konsekvenser för både företag och människor; det blir billigare att tanka bilen och barnfamiljer kan köpa mjölk till ett lägre pris än vad som annars hade varit möjligt.
Samtidigt har gruvan i Pajala fått slå igen och svenska mjölkbönder har fått det tuffare.
Jag har full förståelse för mjölkböndernas utsatta situation. Svenska mjölkbönder bidrar också med mer än bara mjölk på våra köksbord; de ger Sverige öppna landskap och biologisk mångfald. Det finns ett stort engagemang för våra svenska bönder och vi ser flera initiativ där lokala handlare väljer att plussa på en krona per liter för att stödja de svenska bönderna.
Vill man som konsument betala för det mervärde som svensk mjölk innebär så står det alla fritt att göra. De svenska bönderna lever till skillnad från sina europeiska motsvarigheter upp till ett omfattande djurskydd. Här måste andra europeiska länder ta sitt ansvar så att även deras bönder lever upp till reglerna, så att konkurrensen sker på lika villkor.
I spåren av att mjölkpriset sjunkit föreslår en rad partier att EU ska gå in och beordra stödköp av mjölk för att pressa upp priserna. Det är inte rätt väg att gå för att bygga en långsiktigt hållbar marknad för de svenska mjölkbönderna. Vi måste vara varsamma med hur skattepengar används. För liberaler är förhållningssättet detsamma till producenter som tillverkar bilar i Trollhättan som mjölk inom jordbruket; vi underlättar konkurrenskraft och utveckling, men när marknaden inte bär sig är det inte skattebetalarna som ska ansvara för att finansiera en överproduktion.
Under Allianstiden var den dåvarande näringsministern Maud Olofsson tydlig med att avvisa kraven på att gå in som ägare i det förlusttyngda Saab. Den inställningen borde vara vägledande för liberaler som tror på en marknadsinriktad näringspolitik.
Den liberala uppgiften är att skapa förutsättningar för företag att vara konkurrenskraftiga. Det gäller också våra mjölkbönder. De skattehöjningar som regeringen nu genomför både på jobb och företagande får stora negativa konsekvenser för svenskt företagande.
Svenska företag måste i stället rustas för den globala konkurrensen. För oss liberaler handlar det om skattelättnader och regelförenklingar som skapar ett företagsklimat som håller i längden. Det är typiska inslag i en marknadsinriktad näringslivspolitik; stödköp för skattepengar är det inte.
Jan Björklund (FP)
Partiledare