Vi ska inte stödköpa mjölk för skattepengar, skriver Jan Björklund (FP). Foto: Sven LindwallVi ska inte stödköpa mjölk för skattepengar, skriver Jan Björklund (FP). Foto: Sven Lindwall
Vi ska inte stödköpa mjölk för skattepengar, skriver Jan Björklund (FP).  Foto: Sven Lindwall
Jag har full förståelse för mjölkböndernas utsatta situation, skriver Jan Björklund (FP). Foto: Cornelia NordströmJag har full förståelse för mjölkböndernas utsatta situation, skriver Jan Björklund (FP). Foto: Cornelia Nordström
Jag har full förståelse för mjölkböndernas utsatta situation, skriver Jan Björklund (FP).  Foto: Cornelia Nordström

Mjölk ska inte köpas för skattepengar

Publicerad

Våra mjölkbönder bidrar med mycket. Det innebär inte att mjölk ska stödköpas för skattepengar, skriver Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Långsiktigt hållbara marknader skapas genom goda företagsvillkor, regelförenklingar och skattelättnader, inte genom subventioner. Därför är Folkpartiets liberala grundinställning att staten inte ska använda skattepengar för att stödköpa mjölk som dessutom kan komma att behöva hällas ut på grund av överproduktion.

Svenska företag verkar i en hård internationell konkurrens, globalisering och digitalisering förändrar grundvalarna för hur välstånd skapas. Det är inget nytt, strukturomvandlingar har skett inom svensk industri i decennier, företag har fått ställa om och anpassa sig till nya förhållanden.

De globala råvarumarknaderna rör på sig; oljepriset är det lägsta på över fem år, priset på järnmalm har fallit och mjölkpriserna har sjunkit. Det får konsekvenser för både företag och människor; det blir billigare att tanka bilen och barnfamiljer kan köpa mjölk till ett lägre pris än vad som annars hade varit möjligt.  

Samtidigt har gruvan i Pajala fått slå igen och svenska mjölkbönder har fått det tuffare.

 

Jag har full förståelse för mjölkböndernas utsatta situation. Svenska mjölkbönder bidrar också med mer än bara mjölk på våra köksbord; de ger Sverige öppna landskap och biologisk mångfald. Det finns ett stort engagemang för våra svenska bönder och vi ser flera initiativ där lokala handlare väljer att plussa på en krona per liter för att stödja de svenska bönderna.

Vill man som konsument betala för det mervärde som svensk mjölk innebär så står det alla fritt att göra. De svenska bönderna lever till skillnad från sina europeiska motsvarigheter upp till ett omfattande djurskydd. Här måste andra europeiska länder ta sitt ansvar så att även deras bönder lever upp till reglerna, så att konkurrensen sker på lika villkor.

I spåren av att mjölkpriset sjunkit föreslår en rad partier att EU ska gå in och beordra stödköp av mjölk för att pressa upp priserna. Det är inte rätt väg att gå för att bygga en långsiktigt hållbar marknad för de svenska mjölkbönderna. Vi måste vara varsamma med hur skattepengar används. För liberaler är förhållningssättet detsamma till producenter som tillverkar bilar i Trollhättan som mjölk inom jordbruket; vi underlättar konkurrenskraft och utveckling, men när marknaden inte bär sig är det inte skattebetalarna som ska ansvara för att finansiera en överproduktion.

 

Under Allianstiden var den dåvarande näringsministern Maud Olofsson tydlig med att avvisa kraven på att gå in som ägare i det förlusttyngda Saab. Den inställningen borde vara vägledande för liberaler som tror på en marknadsinriktad näringspolitik.

Den liberala uppgiften är att skapa förutsättningar för företag att vara konkurrenskraftiga. Det gäller också våra mjölkbönder. De skattehöjningar som regeringen nu genomför både på jobb och företagande får stora negativa konsekvenser för svenskt företagande.

Svenska företag måste i stället rustas för den globala konkurrensen. För oss liberaler handlar det om skattelättnader och regelförenklingar som skapar ett företagsklimat som håller i längden. Det är typiska inslag i en marknadsinriktad näringslivspolitik; stödköp för skattepengar är det inte.

 

Jan Björklund (FP)

Partiledare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag