Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mitt parti är inte längre socialdemokrater

Linn Svansbo skriver att Socialdemokraterna inte längre är ett parti för henne.
Foto: Privat
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall

I september skanderade Stefan Löfven ”Refugees welcome” på Medborgarplatsen.

I dag införs gränskontroller.

Socialdemokraterna är inte längre socialdemokrater och eftersom jag är socialdemokrat är socialdemokraterna inte ett parti för mig, skriver Linn Svansbo.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag sitter på ett tåg mellan Göteborg och Stockholm. Innan jag satt mig på tåget har jag mött upp en vän och druckit ett glas rödtjut på Hotel Post i Göteborg. Vi har diskuterat hur viktigt det är med en välförankrad vision, för att organisationer ska lyckas.

Bredvid mig på tåget sitter en kvinna med en väska som kostar 20 000 spänn. Min egen är värd 10 000. Framför mig har jag min dator som kostar 13 000 kronor. Häromdagen diskuterade jag med min mamma i telefonen om huruvida hon ska åka utomlands över jul eller inte. Förra veckan köpte jag snittblommor på Hötorget för 300 spänn. Förra månaden gick svenska staten 1,1 miljarder plus. Klockan åtta onsdag kväll meddelar inrikesministern att Sverige ska införa gränskontroller.

För drygt ett år sedan knackade jag hundratals dörrar och lovade människor att min partiledare Stefan Löfven skulle göra Sverige bättre. För alla. Så sa vi, om ni minns? "Ett bättre Sverige. För alla." Med en socialdemokratisk regering får alla det nämligen bättre. Fler jobb och minskade klyftor. Mer jämlikhet och mindre rasism. I våras fördömde vi Danmarks socialdemokrater för att de gick rasistiska krafter till mötes. För två månader sedan stod Stefan Löfven och skanderade ”Refugees welcome” på Medborgarplatsen i Stockholm. ”Mitt Europa bygger inte murar”, sa han. ”Jag tror att det är nu det vänder på riktigt.”


Sedan Stefan stod i regnet och fick känslan av att det ”vände på riktigt” har hans parti – ni vet det som lovade ett bättre Sverige för alla – gått med på bland annat tillfälliga uppehållstillstånd, jobb utan kollektivavtal och diskuterat skärpta inre gränskontroller. I dag klockan 12:00 stänger vi Öresundsbron. Ja, asylrätten är fortsatt värnad men vi rör oss åt fel håll.

Nej, systemet pallar inte. Ja, myndigheterna är överbelastade. Nej, lärarna räcker inte till. Ja, det blir svårt att skapa jobb. Men folk dör. Varför förväntar vi oss att vårt liv ska få rulla på som vanligt samtidigt som världen brinner? Allt är tillåtet i krig och kärlek. Vad vi ska göra? Allt, såklart. Vända upp och ned på hela landet. Bara döda barn slutar spolas upp på badstränder.

Det var inte det här jag lovade väljarna i Stockholms söderorter. Det var inte det här Stefan Löfven lovade mig. "Ett bättre Sverige. För alla." var vår vision. Bredvid mig sitter en kvinna med en väska värd 20 000 kronor och i dag stänger vi bron. Regeringen som lovat bättre för alla tar ytterligare ett steg mot ett land som bara är bättre för några. Jag känner mig lurad, folk dör och i dag stängs bron.

Socialdemokraterna är inte längre socialdemokrater och eftersom jag är socialdemokrat är socialdemokraterna inte ett parti för mig.


Linn Svansbo

Besviken socialdemokrat