Mitt helvete ur ett rosa skimmer

KÖPER INTE HYLLNINGARNA. Näringsminister Annie Lööf (C) hyllar företaget Mandometer, lovord som Minna Forssberg, själv tidigare patient hos företaget, ifrågasätter.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hösten 2002 insjuknade jag i anorexia. Jag blev remitterad till en klinik i Huddinge, som drivs av företaget AB Mando. Ett företag som näringsminister Annie Lööf hyllade vid ett besök vid en av deras kliniker i veckan. Vad för idéer och attityd som gömde sig bakom den lovande behandlingsstatistiken visste jag ännu inte och skulle ta mig lång tid att återhämta mig ifrån. Mandometer skiljer sig från konventionella behandlingsmetoder genom att ha ett helt annat angreppssätt på sjukdomen. Enligt dem är den bio­logisk. Ångesten och depressionskänslorna beror på kroppens reaktion på svält. Eftersom sjukdomen har fysiska orsaker finns ingen terapi i behandlingen.

Grundaren Cecilia Bergh menar att grotta i orsaker bara cementerar sjukdomen.


De första dagarna på kliniken var traumatiska. Jag fick sitta i "ätlab" där en dator vägde min mat och räknade ut hur snabbt jag skulle äta upp den. Jag vägde runt 40 kilo på mina 170 centi­meter. En grön kurva dök upp som visade den takt jag skulle hålla mig till, en röd kurva den takt jag faktiskt åt i. Efter att måltiden startats sackade min röda linje snabbt efter, och två behandlare hetsade mig att äta fortare och följa kurvan. När jag i panik knuffade bort tallriken tvingades jag ner på golvet för att plocka upp matresterna.

Efter måltiden skulle jag vila i ett fyrtiogradigt rum (värme ska "lugna"). När jag grät öppnade personalen min dörr och beordrade mig att vara tyst, eftersom jag riskerade skrämma i väg en potentiell ny patient med familj som var på besök. Och det är klart, i ett vinstdrivande  företag vill man förstås inte förlora  någon patientpeng.

Efter en knapp månad på kliniken hade jag tappat all förmåga att få i mig mat på egen hand och skrevs över till en psykavdelning. Jag passade inte in i deras definition av en anorektiker eftersom jag hade för mycket ångest. Jag vet flera andra patienter som också fått avbryta sin behandling och därmed räknats bort från den fina statistiken - på grund av att de eller deras familjer var för besvärliga. Det är inte svårt att få en lyckosam statistik om man rensar ut de som är för svårbehandlade och påstår att de i själva verket inte har anorexia.

På regeringens hemsida slås det ändå fast att "behandlingsmodellen har en stark effekt, 75 procent av patienterna blir symtomfria och bara 10 procent återfaller under fem års uppföljning. Dessutom är behandlingen billigare. Behandlingen anpassades för fetma för 10 år sedan och studier  i England säkerställde effekten."


"Företaget är ett bra exempel på hur svensk innovationskraft kan möta stora hälsoutmaningar och samtidigt skapa jobb och konkurrenskraft", säger Annie Lööf.

Mandometers syn på ätstörningar har blivit ifrågasatt av många experter. Forskare vid Rintveld Centre for Eating Disorders i Holland kom i sin studie från 2011 fram till att behandlingsresultaten hos Mandometer inte alls är bättre än traditionell behandling som företaget hävdar, snarare något sämre. Det är den enda oberoende, jämförande studie som gjorts och dess innehåll borde vara mer intressant för näringsministern än Mandometers egna siffror.

Mandometerkliniken bortser helt från genusperspektivet och är blind för den ohyggliga press unga tjejer känner att vara smala. Varför så många fler tjejer än killar drabbas förklarar de med biologiska skillnader i hur kroppen hanterar svält. Då och då kommer makeup-artister och frisörer till avdelningen för att med kosmetika öka självförtroendet hos  svältande tonårstjejer. Jag fick dock aldrig den äran, jag misstänker att skönhetsvård var förbehållet de duktiga  flickorna.


Behandlingen må lära en del patienter att normalisera sina symptom och i behavioristisk anda lyckas med att förvandla trasiga individer till anpassade diton. Man gör detta genom kontroll, regler och strävan efter effektivitet - alltså själva kärnan i en anorektikers sätt att tänka.

Det är inte konstigt att det är en lättköpt näringsminister snarare än andra ätstörningsexperter som hyllar företaget Mandometers innovationskraft. Före­taget har sedan starten utöver Sverige etablerat sig i USA och Australien. Cecilia Bergh har i en intervju sagt att Mandometer är standardbehandling för ätstörningar i Sverige om tio år. Jag kan bara hoppas att vinst och exportintäkter inte är ledorden när vi pratar om dödssjuka unga människor i framtiden. Det är inte konstigt att en behandling blir billigare när man satsar på dietister i stället för psykologer och datorer i stället för terapi. Men är det värt det?

Efter många års kamp blev jag frisk, men inte tack vare utan trots min behandling hos dem. Ibland fantiserar jag om vad som hade hänt om jag fått sätta mig i en stol framför någon som ville lyssna, i stället för framför en dator som skulle "lära mig att äta". Kanske hade mina tonår sett betydligt annorlunda ut.Minna Forssberg.

MINNA FORSSBERG

Minna Forssberg är konstnär och fotograf.