Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missvisande bild av arbetskraftsinvandring

BÄRPLOCKARE. Mediebilden av arbetskraftsinvandring handlar oftast om okvalificerad personal.Foto: Ylwa Yngvesson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Reformen om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU sjösattes 2008. Nu ifrågasätts reformen av S-ledaren Stefan Löfven, bland annat med argumentet att denna typ av invandrare utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. Att arbetskraftinvandring leder till elände är en bild som förmedlats den senaste tiden av inte minst "Uppdrag granskning".

Mediernas beskrivning av arbetskraftsinvandringen är central för hur resultatet uppfattas och påverkar säkerligen det politiska läget. Frågan är vilken bild av arbetskraftsinvandringen som medierna totalt sett ger. Timbro Medieinstitut har undersökt vad sex olika medier det senaste året har rapporterat och vilken bild de har förmedlat. Pappersupplagorna av Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet, Göteborgs-Posten samt webbupplagorna av Sveriges Radio Ekot och Sveriges Television riksnyheter omfattas av undersökningen.

Det är en mycket ensidig bild av arbetskraftsinvandringen som framtonar. Nyhetsmedierna lyfter fram avigsidor - som förvisso existerar - och bereder plats åt kritiska åsikter, exempelvis att arbetskraftsinvandring är ett medel för att trycka ner lönerna eller till och med att arbetskraftsinvandrare tar jobben från dem som redan bor här.

Av närmare 80 undersökta publiceringar finns inte ett enda exempel på en fördjupande beskrivning av den nytta som arbetskraftinvandring skapar åt företag och andra arbetsgivare, eller för den delen den nytta som ett jobb skapar för den hitflyttade arbetstagaren.

De undersökta artiklarna ger en felaktig bild av att frågan om arbetskraftsinvandringen enbart handlar om okvalificerad personal, exempelvis bärplockare. Även om den typen av arbetskraftinvandring är stor så är det missvisande. Jämfört med den svenska befolkningen har en större andel av arbetskraftinvandrarna högskoleutbildning.

Fakta om den relativt stora invandring av högkompetent arbetskraft som de facto sker saknas i rapporteringen. En självklar, lättillgänglig källa för medier när det gäller arbetskraftsinvandring borde vara migrationsverkets statistik som visar att andelen högkvalificerad personal, exempelvis inom bristyrken som dataspecialister och ingenjörer, är stor.

När exempelvis Dagens Nyheter den 29 januari gör en ansats att beskriva en övergripande bild och presenterar statistik från migrationsverket, är resultatet en helt skev bild av verkligheten. DN får det att låta som om det bara är enstaka specialister som sökt sig till Sverige:

"I flera yrken där Sverige däremot skriker efter specialistarbetskraft har desto färre kommit: I fjol beviljades ett enda tillstånd 'sjuksköterskor med särskild kompetens och barnmorskor' och två till biomedicinska analytiker.", skriver Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter berättar inte för läsarna om de tusentals dataspecialisterna, civilingenjörerna och teknikerna, vilket gör att läsarna förs bakom ljuset.

De två första månaderna i år var dataspecialister den största yrkeskategorin bland arbetskraftsinvandrarna.

För exempelvis IT-branschen är arbetskraftsinvandringen positiv och viktig för kompetensförsörjningen. Branschföreningen IT&Telekom-företagen vill att möjligheterna att rekrytera utomeuropéer förbättras genom att handläggningstiderna som i dag upplevs som allt för långa snabbas upp.

Nyhetsmedier har självklart ett fokus på att beskriva problem. Men, de har också ett ansvar att sätta in saker i ett sammanhang och vara sakliga. Eller som det uttrycks i portalparagrafen i de etiska reglerna för press, tv och radio: "Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling."

Nyhetsmedierna har misslyckats med sin uppgift att korrekt och allsidigt beskriva verkligheten när det gäller arbetskraftsinvandring. Och möjligen har Stefan Löfven tittat för mycket på tv.

 

MATS OLIN är chef för Timbro Medieinstitut.