Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstroendeförklara faktaresistenta Hallengren

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JESSICA GOW/TT
Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.
Foto: WILLHELM SUNDMAN/LUF
Victoria Viklund, rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet.
Foto: Willhelm Sundman
Linnea Bjärum, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet.
Foto: Willhelm Sundman
Hannes Sjöberg, ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala.

Vi kan inte ha en socialminister som ignorerar forskning, riksdagsutskott och sin egen expertmyndighets råd. 

Det är dags att oppositionen tar ställning – kräv en omfattande utredning av narkotikapolitiken, inklusive avkriminalisering, skriver Luf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När ett enigt socialutskott i februari fattade beslut om att man ville utreda narkotikapolitiken för att bättre förebygga narkotikarelaterade dödsfall var vi många som jublade. Äntligen öppnade politikerna ögonen på riktigt för ett av våra största sociala problem i Sverige.

Sveriges nuvarande narkotikapolitik har nämligen varit allt annat än framgångsrik. Sverige har enligt EU-organet EMCCDA näst högst narkotikarelaterad dödlighet i Europa. Faktum är att beroendeforskare under en lång tid varit väldigt kritiska mot den svenska narkotikapolitiken och i synnerhet kriminaliseringen av eget bruk. En av världens främsta experter på beroendesjukdomar, Markus Heilig, hävdar till och med att straff inte har någon effekt på missbruk. Trots utökad repressiv lagstiftning har konsumtionen inte minskat och dödligheten har ökat. 

Att utvärdera sin politik kräver ibland att omvärdera sin ståndpunkt, hur jobbigt det än är att behöva erkänna att tusentals personer dött i onödan.

När Socialutskottet krävde att regeringen ska utvärdera den nuvarande narkotikapolitiken gick socialministern snabbt ut och välkomnade en utredning men sade att avkriminalisering inte var aktuellt. Men att avfärda en potentiell åtgärd innan saken ens utvärderats är både fel och faktaresistent. Det skvallrar dessutom om misstro till sin egen politik. 

Hur många har dött i onödan?

Den som är övertygad om att den politik man företräder är den bästa möjliga utesluter inte andra åtgärder på förhand. Att utvärdera sin politik kräver ibland att omvärdera sin ståndpunkt, hur jobbigt det än är att behöva erkänna att tusentals personer dött i onödan.

En avkriminalisering är alltså inte en legalisering, det innebär i stora drag att det inte är straffbart att bruka narkotika men att produktion och försäljning är fortsatt olagligt. Avkriminalisering är inte ett oprövat grepp, Norge tog häromåret beslut om att avkriminalisera narkotika. Det främsta exemplet är landet med lägst narkotikarelaterad dödlighet i Europa. I Portugal avkriminaliserade man all narkotika 2001 och satsade samtidigt på omfattande sociala insatser. Dödstalen sjönk lavinartat och Sverige har 17 gånger högre narkotikarelaterad dödlighet per capita än Portugal. 

Plötsligt trotsas Folkhälsomyndigheten

Den åttonde maj gick även Folkhälsomyndigheten ut och förespråkade en utredning om avkriminalisering. Även denna gång ställde sig Hallengren på tvären och sa att hon inte tänker ändra sig, hon vill nämligen inte skicka ”fel signaler”. 

Men Hallengren, att envist försvara en narkotikapolitik som straffar sjuka människor – vad skickar det för signaler egentligen? Det är ofattbart att vår socialminister uppmanar oss att följa Folkhälsomyndighetens råd när det kommer till att hantera Coronapandemin, men när det gäller en tragedi som skördar nästan 1 000 liv varje år vill hon helt bortse från vad ledande forskning och Folkhälsomyndigheten har att säga om saken.

Sossig signalpolitik

Sossig signalpolitik räddar inga liv men för socialdemokratiska regeringen är det tydligen viktigare att försöka styra över hur människor lever än att säkerställa att de överlever. En död brukare är ju trots allt en brukare mindre.

Vi kan inte ha en faktaresistent socialminister som ignorerar forskning, riksdagsutskott och sin egen expertmyndighets råd. Svenska folket förtjänar en minister som tar sitt uppdrag på allvar. 

Det är dags att oppositionen tar ställning – kräv en omfattande utredning av narkotikapolitiken, inklusive avkriminalisering. Om Lena Hallengren ändå fortsätter bedriva sitt arbete bakom gamla ideologiska skygglappar, är det dags att misstroendeförklara henne.


Av Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Linnea Bjärum

Vice ordförande Liberala ungdomsförbundet

Victoria Viklund

Rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Hannes Sjöberg

Ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala