Misslyckandet är totalt – avgå, Lena Hallengren

Regeringen inför nya restriktionerinför långhelgen då smittspridningen inte minskar. Här är de nya restriktionerna.
Lena Hallengren har gjort sitt som socialminister, menar Matilda Ekeblad.
Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Ekeblad är förbundsordförande för MUF.
Foto: MUF

Senfärdigheten och bristen på ledarskap har gjort att den svenska strategin har misslyckats kapitalt.

Det vore klädsamt om regeringen för en gångs skull beter sig som vuxna människor och tar sitt ansvar, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Här i dagarna presenterade den oberoende coronakommissionen en delrapport gällande hanteringen av pandemin, där man till stor del fokuserar på det mål som den svenska strategin har haft: bromsa smittan för att skydda de äldre. Det är en tragedi att människor har mist sina liv och detta ska aldrig förminskas. Men med facit i hand kan vi alla konstatera att någonstans på vägen finns ett misslyckande, eller flera.

Genom året som har gått har vi alla kunnat följa debatten i media där landets regioner efterlyser ledarskap från regeringen och där regeringen passar över bollen till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, SKR eller tillbaka till regionerna. Har något verkat gått åt det håll man har hoppats på har Sveriges ministrar varit snabba på att ta åt sig äran – men har det kommit ett bakslag har det med största sannolikhet varit någon annans fel. 

Med ministerjobbet kommer ansvar

Jag har full förståelse för alla som känner att man misströstar, att det inte känns som att någon har koll. Att det är frustrerande att inte veta när man kan träffa nära och kära. Att du kanske bor i en region där du inte kan testa dig för covid-19 men att den som bor i kommunen bredvid och tillhör en annan region kan göra det. Det är mycket som är osäkert nu och det ställs höga krav på att vi alla följer de rekommendationer och råd som finns. 

Samtidigt vilar ett ansvar på våra högst uppsatta politiker, de som styr vårt land. Lena Hallengren har ett ansvar och det är dags att socialministern också lever upp till de skyldigheter som kommer med jobbet. 

Varför prioriterades inte beredskapen?

Rapporten från coronakommissionen pekar på att det saknades en nationell överblick av kommunernas beredskap när smittspridningen tog fart i landet, en bild som man från de statliga myndigheternas sida inte varit snabb nog att skaffa sig. Hur man nu inte kan ha prioriterat detta är en tiomiljonerkronors-fråga. Även den allmänna smittspridningen pekas ut som huvudorsak till att så många äldre dött. 

Vaccinet får inte innebära att regeringen undslipper sitt ansvar. Regeringsformen är klar och tydlig: regeringen styr riket.

Man behöver inte vara statsepidemiolog för att kunna dra slutsatsen att om många personer i vårt samhälle är sjuka i covid-19 så kommer det även drabba våra äldre. Och med största sannolikhet kommer de gamla och sköra drabbas hårdare än många andra. 

Så varför reagerade och agerade inte regeringen och socialminister Lena Hallengren?

Duckande ministrar blev till slut ödesdigert

Stefan Löfvens ministrar har tidigare gjort sig kända för att kunna ducka för det mesta. Men det är nog nu. Regeringen kan inte längre fly sitt ansvar. Det är dags att Lena Hallengren avgår som socialminister. Senfärdigheten och bristen på ledarskap har gjort att den svenska strategin har misslyckats kapitalt. 

I stället för att vara den ledstjärna Sverige behöver och förtjänar har Hallengren inte levt upp till de förväntningar som finns på en minister. Att man nu väljer att tillsätta utredningar för att stärka upp äldreomsorgen är inte en dag för tidigt, snarare många månader för sent. Det duger inte. Utredningar kan inte frånskriva Hallengren det ansvar hon har. 

Regeringen ska styra riket

Inom en snar framtid kommer det vara möjligt att vaccinera sig mot covid-19. Men vaccinet får inte innebära att regeringen undslipper sitt ansvar. Regeringsformen är klar och tydlig: regeringen styr riket. Kan inte regeringen och dess ministrar leva upp till detta krav ska de heller inte sitta på makten. Svårare än så är det inte. 


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande MUF