Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missbruk bör mötas med vård – inte polis

Niels Paarup-Petersen, Riksdagsledamot (C), Malmö.
Foto: PRESSBILD
Réka Tolnai, förbundsordförande CUF & riksdagskandidat, Stockholm stad (C).
Foto: Lucas Persson
Sverige har den högsta narkotikadödligheten i EU sett till befolkningsmängd.
Foto: Fabian Sommer / DPA/IBL

Sverige har den högsta narkotikadödligheten i EU och gängkriminella får allt större inflytande i samhället. Vi förstår att det kan vara ett stort steg för många att prata om attlegalisera cannabis, men att fundera på alternativa lösningar till något som uppenbarligen inte fungerar borde inte vara kontroversiellt, skriver flera centerpartister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag får gängen allt mer inflytande i samhället, skjutningar eskalerar och Sverige ligger i topp när det kommer till narkotikadödlighet. 

Det är den verklighet som gör att vi säger att en legalisering av cannabis förtjänar en ordentlig och seriös diskussion. Sveriges nuvarande narkotikapolitik göder gängkriminaliteten. Cannabis är en efterfrågad produkt och avsaknaden av en vit marknad lämnar fritt spelrum för gängen. 

Andra länder legaliserar

Fler och fler polisrapporter visar att det är konkurrensen om narkotikamarknaden som ligger bakom dödsskjutningar i våra förorter och gängens allt starkare ekonomiska muskler. Samtidigt som brukare och missbrukare skadas av systemet. Länder över hela världen har kommit fram till samma slutsats och allt fler väljer att legalisera cannabis av just dessa orsaker. Senast har Tyskland beslutat att lägga fram ett lagförslag om legalisering innan året är slut.

Vi anser att utgångspunkten för narkotika­politiken ska vara att rädda liv och hjälpa människor ur missbruk, inte en utopisk dröm om ett narkotikafritt samhälle.

Sedan cannabis legaliserades i Kanada för tre år sedan så har den illegala marknaden minskat betydligt, och staten har fått in tiotals miljarder kronor i skatteintäkter varje år. Att kriminella gäng styr cannabisförsäljningen i Sverige minskar alltså intäkterna till välfärden samtidigt som det ökar våldet i samhället. Med en legalisering av cannabis regleras marknaden och samhället får in skatteintäkter, i stället för att pengarna går till att finansiera kriminella gängs verksamhet.

Drömmen krockar med verkligheten

En legalisering kan även frigöra resurser för polisen och resten av rättssystemet så att de kan fokusera på att bekämpa gängkriminaliteten i stället för enskilda brukare. Missbruk bör mötas med vård, inte polis.

En sak är klart. Drömmen om det narkotikafria samhället krockar med verkligheten. Sverige har den högsta narkotikadödligheten i EU. Det är alltså tydligt att en restriktiv narkotika­politik inte räddar människor från lidande och död. Vi anser att utgångspunkten för narkotika­politiken ska vara just att rädda liv och hjälpa människor ur missbruk, inte en utopisk dröm om ett narkotikafritt samhälle. 

Måste fokusera på att rädda liv

Målet med Sveriges narkotikapolitik måste vara att rädda liv samt att minska missbruket och de negativa effekterna på samhället i stort. Att legalisera och kontrollera försäljningen kan vara ett svar på hur det kan uppnås. Sveriges nuvarande strategi om nolltolerans har med all tydlighet visat sig inte vara rätt svar. Att fundera på alternativa lösningar till något som inte fungerar bör inte vara kontroversiellt.

Vi förstår för att det för många kan vara ett stort steg att prata om legalisering av cannabis efter årtionden där politiken har haft nolltolerans som grund. Legalisering är inte utan utmaningar, men idén om ett narkotikafritt samhälle är inte en realistisk grund för narkotikapolitiken. Politik utan realism leder sällan rätt.

Det är dags att fokusera det politiska samtalet på hur vi kan minska de negativa effekterna av bruk och missbruk av narkotika. Det samtalet måste inkludera en seriös diskussion av legalisering. I resten av Europa är samtalet redan igång – det är dags att Sverige tar efter! För både individens och samhällets bästa. 


Av Réka Tolnai

Förbundsordförande CUF & riksdagskandidat Stockholm stad

Niels Paarup-Petersen

Riksdagsledamot (C), Malmö

Algot Thorin

Riksdagskandidat (C), Hallands län 

Milena Axklo

Riksdagskandidat (C), Västmanlands län

Per Pettersson

Riksdagskandidat (C), Stockholms län

Nils Nilsson Puronen

Riksdagskandidat (C), Skåne

Jakob Olsson

Riksdagskandidat (C), Västra Götaland

Gustav Malm

Riksdagskandidat (C), Jönköpings län

Valencia Igiraneza

Riksdagskandidat (C), Västernorrlands län

Hilda Glansholm 

Riksdagskandidat (C), Gotland