DEBATT. I dag får gängen allt mer inflytande i samhället, skjutningar eskalerar och Sverige ligger i topp när det kommer till narkotikadödlighet.
Det är den verklighet som gör att vi säger att en legalisering av cannabis förtjänar en ordentlig och seriös diskussion. Sveriges nuvarande narkotikapolitik göder gängkriminaliteten. Cannabis är en efterfrågad produkt och avsaknaden av en vit marknad lämnar fritt spelrum för gängen.
Andra länder legaliserar
Fler och fler polisrapporter visar att det är konkurrensen om narkotikamarknaden som ligger bakom dödsskjutningar i våra förorter och gängens allt starkare ekonomiska muskler. Samtidigt som brukare och missbrukare skadas av systemet. Länder över hela världen har kommit fram till samma slutsats och allt fler väljer att legalisera cannabis av just dessa orsaker. Senast har Tyskland beslutat att lägga fram ett lagförslag om legalisering innan året är slut.
Vi anser att utgångspunkten för narkotikapolitiken ska vara att rädda liv och hjälpa människor ur missbruk, inte en utopisk dröm om ett narkotikafritt samhälle.
Sedan cannabis legaliserades i Kanada för tre år sedan så har den illegala marknaden minskat betydligt, och staten har fått in tiotals miljarder kronor i skatteintäkter varje år. Att kriminella gäng styr cannabisförsäljningen i Sverige minskar alltså intäkterna till välfärden samtidigt som det ökar våldet i samhället. Med en legalisering av cannabis regleras marknaden och samhället får in skatteintäkter, i stället för att pengarna går till att finansiera kriminella gängs verksamhet.
Drömmen krockar med verkligheten
En legalisering kan även frigöra resurser för polisen och resten av rättssystemet så att de kan fokusera på att bekämpa gängkriminaliteten i stället för enskilda brukare. Missbruk bör mötas med vård, inte polis.
En sak är klart. Drömmen om det narkotikafria samhället krockar med verkligheten. Sverige har den högsta narkotikadödligheten i EU. Det är alltså tydligt att en restriktiv narkotikapolitik inte räddar människor från lidande och död. Vi anser att utgångspunkten för narkotikapolitiken ska vara just att rädda liv och hjälpa människor ur missbruk, inte en utopisk dröm om ett narkotikafritt samhälle.
Måste fokusera på att rädda liv
Målet med Sveriges narkotikapolitik måste vara att rädda liv samt att minska missbruket och de negativa effekterna på samhället i stort. Att legalisera och kontrollera försäljningen kan vara ett svar på hur det kan uppnås. Sveriges nuvarande strategi om nolltolerans har med all tydlighet visat sig inte vara rätt svar. Att fundera på alternativa lösningar till något som inte fungerar bör inte vara kontroversiellt.
Vi förstår för att det för många kan vara ett stort steg att prata om legalisering av cannabis efter årtionden där politiken har haft nolltolerans som grund. Legalisering är inte utan utmaningar, men idén om ett narkotikafritt samhälle är inte en realistisk grund för narkotikapolitiken. Politik utan realism leder sällan rätt.
Det är dags att fokusera det politiska samtalet på hur vi kan minska de negativa effekterna av bruk och missbruk av narkotika. Det samtalet måste inkludera en seriös diskussion av legalisering. I resten av Europa är samtalet redan igång – det är dags att Sverige tar efter! För både individens och samhällets bästa.
Av Réka Tolnai
Förbundsordförande CUF & riksdagskandidat Stockholm stad
Niels Paarup-Petersen
Riksdagsledamot (C), Malmö
Algot Thorin
Riksdagskandidat (C), Hallands län
Milena Axklo
Riksdagskandidat (C), Västmanlands län
Per Pettersson
Riksdagskandidat (C), Stockholms län
Nils Nilsson Puronen
Riksdagskandidat (C), Skåne
Jakob Olsson
Riksdagskandidat (C), Västra Götaland
Gustav Malm
Riksdagskandidat (C), Jönköpings län
Valencia Igiraneza
Riksdagskandidat (C), Västernorrlands län
Hilda Glansholm
Riksdagskandidat (C), Gotland