Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Jag är öppen för att ändra lagen

Marie Winald Karlström lagar middag åt sonen Jesper, som har Downs syndrom
Foto: SUVAD MRKONJIC
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Foto: YLWA YNGVESSON

Marie Winald Karlström, vars son har Downs syndrom, skrev till ministern Åsa Regnér om familjer som går under när de nekas personlig assistans.

Nu svarar ministern: "Välfärden får kosta."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för ditt brev, Marie!

Jag är väl medveten om den tuffa situation som många familjer hamnar i när de inte beviljas statlig assistansersättning som de hoppats på. Jag beklagar verkligen den oro som uppstår hos barn, vuxna, föräldrar och andra anhöriga.


LÄS MER: När blev mitt barn av med rätten till sitt liv? 


Vi vet att färre beviljas personlig assistans i dag jämfört med tidigare. Det är självklart att det väcker oro. Regeringen har inte tagit initiativ till någon försämring av rätten till assistans, däremot har det de senaste åren kommit ett par prejudicerande domar som påverkat rättspraxis, något myndigheter i en rättsstat måste följa.

Som ansvarig minister följer jag noggrant vad som händer inom LSS och personlig assistans. Intentionerna i LSS-lagstiftningen ska värnas och jag är öppen för att ändra lagen om det krävs. Jag har gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan ett antal uppdrag för att analysera hur domarna från Högsta förvaltningsdomstolen påverkat rätten till assistansersättning. 


Jag är väl medveten om den tuffa situation som många familjer hamnar i 

Jag har sagt till Försäkringskassan att undersöka hur kommunerna och Försäkringskassan ska kunna samarbeta bättre, så att ingen faller mellan stolarna. Alla som behöver det har rätt till stöd, från stat, kommun eller landsting, även om det inte alltid är i form av statlig assistansersättning.

Jag tar din och andra föräldrars oro på allvar. Samhället ska ge stöd till de individer som behöver det mest. För många personer med en funktionsnedsättning betyder rätten till assistans och andra insatser inom LSS att de kan leva ett självständigt liv. Så ska det vara och välfärden får kosta.


Åsa Regnér

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister