Polisutryckning efter skjutning i Tynnered, ett utsatt område som tillhör den stadsdel där artikelförfattaren är verksam som politiker. Foto: HENRIK JANSSONPolisutryckning efter skjutning i Tynnered, ett utsatt område som tillhör den stadsdel där artikelförfattaren är verksam som politiker. Foto: HENRIK JANSSON
Polisutryckning efter skjutning i Tynnered, ett utsatt område som tillhör den stadsdel där artikelförfattaren är verksam som politiker. Foto: HENRIK JANSSON
Henrik Munck är förtroendevald miljöpartist med ansvar för ett särskilt utsatt område i Göteborg. Han riktar nu hård kritik mot MP:s identitetspolitik.Henrik Munck är förtroendevald miljöpartist med ansvar för ett särskilt utsatt område i Göteborg. Han riktar nu hård kritik mot MP:s identitetspolitik.
Henrik Munck är förtroendevald miljöpartist med ansvar för ett särskilt utsatt område i Göteborg. Han riktar nu hård kritik mot MP:s identitetspolitik.

Mina partikamrater har rasistkortet ständigt redo

Publicerad

Jag är ansvarig för en stadsdel med utsatta områden och ser flera relevanta politiska frågor som måste få diskuteras. 

Identitetspolitiken skadar mitt parti – och den skadar invandrarnas möjligheter i samhället, skriver miljöpartisten Henrik Munck.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KRISEN I MP. "Miljöpartiet har en vision om en värld utan gränser, där alla människor kan flytta, och ingen tvingas fly." 

Så lyder en fin och lagom utopisk vision i partiprogrammet. Ungefär som att år 1942 kunna se bortom nuet och tro på ett enat Europa. Svårt men inte omöjligt.

En del miljöpartister översätter denna vision till att vi ska vara för "fri invandring" eller något liknande, nu i dag. Men med dagens situation i världen skulle minst en miljard människor vilja få en lägenhet i någon av våra förorter.

Man kan ogilla rasister, bilister, homofober, eller vita män i största allmänhet. Det är inte ens brottsligt att hata dem. Däremot, om man har den hållningen i sitt politiska arbete inom MP så är det ett tydligt brott mot partiprogrammet.

Att betrakta fri invandring som en lösning är att förringa hur många som har det illa i världen, och man undervärderar då också storheten i vår välfärd och grundläggande saker som rinnande rent vatten.

"En värld utan gränser" bygger i stället på att alla har det ungefär lika bra, som i Skandinavien i dag, och då snarare försvinner begreppet "invandring".

MP-politiken definieras genom att vara emot andras åsikter

Men oavsett om man vill ha "fri invandring" eller bara "generös invandringspolitik" så är det ett långt större problem för MP när företrädares politiska ståndpunkter definieras genom att i första hand vara emot åsikterna hos en annan grupp människor.

 

LÄS MER: Miljöpartiet är inte regeringsdugligt 

 

Man kan ogilla rasister, bilister, homofober, eller vita män i största allmänhet. Det är inte ens brottsligt att hata dem. Däremot, om man har den hållningen i sitt politiska arbete inom MP så är det ett tydligt brott mot partiprogrammet:

"Den gröna vägen handlar inte om 'vi och dom'. Därför söker vi samarbete och förståelse... Människan är en kreativ och empatisk varelse som vill och kan ta ansvar. Den fantastiska mångfalden i människors synsätt och idéer utgör en rikedom som driver utvecklingen framåt."

Partiprogrammets har alltså en positiv människosyn, och då kan inte miljöpartister "hata dem som hatar". Utan att gå emot sin egen politik.

Utspelshysterin skadar partiet

Det kallas för identitetspolitik när man driver sin politik genom att ställa olika grupper mot varandra på detta sätt. Identitetspolitikern är i sin yttersta form ointresserad av partiprogram och ideologier, och resonerar i stället främst utifrån vad hen personligen ogillar.

Identitetspolitikens intrång i MP, och dess följdeffekter med misslyckade rekryteringar och utspelshysteri, är den grundläggande anledningen till partiets kriser. 

Långt mer än den naturliga anspänningen mellan ljusgröna och mörkgröna anhängare, som snarare är hälsosam för partiet.

Min bild är att ledande företrädare för MP under en längre tid sett mellan fingrarna på identitetspolitikernas brott mot partiprogrammet, eller själva varit del av det. MP borde i stället utifrån positiv människosyn ha en medlande syn på konflikter mellan olika grupper i samhället, oavsett om det handlar om bilister eller invandrare.

Identitetspolitikerna drar rasistkortet då vi försöker lösa problem

Jag är ansvarig för en stadsdel med utsatta områden och ser flera relevanta politiska frågor som inte kan diskuteras utan att identitetspolitikerna "drar rasistkortet":

Hur stor andel elever med utländsk härkomst kan vi ha i skolklasser utan att det blir så kallad white-flight och mer segregation?

Hur hanterar samhället spänningar mellan olika invandrargrupper?

Hur säkerställer vi språkstöd för en mängd olika språk i allt från förskola till äldreomsorg, på ett rimligt sätt?

Kan riktad samhällsservice på olika språk till olika geografiska områden vara del i en aktiv politik för att gynna olika invandrargrupper att bo i olika områden?

Identitetspolitikerna skadar alltså inte bara MP utan de försvårar i högsta grad arbetet för att hitta lösningar för att invandring ska fungera bra. Ja, invandrarnas möjligheter i samhället skadas helt enkelt.

Den enkla slutsatsen för MP är därför: Följ partiprogrammet!

Partiledningen måste därför ta tydligt avstånd från identitetspolitiken.

Jag möter många som tycker att ett miljöparti egentligen har en viktig roll i Sverige men som inte vill rösta på någon som "hatar alla som hatar".

 

Henrik Munck (MP) 

Förtroendevald med politiskt ansvar för ett särskilt utsatt område i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag