Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mina kläder utmanar inte svensk lag"

Tusentals människor dör varje år på sin flykt till Europa. Istället  för att ge människor skydd fokuserar EU allt för mycket på  gränsbevakning som håller människor ute.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige och EU måste ta ansvar för vilken människosyn vi vill ska dominera. Jag är övertygad om att de flesta inte vill göda de krafter som särskiljer människor på grund av språk, kulturell tillhörighet eller levnadsvanor. Det hat som drev människor att på organiserat sätt krossa fönster på kristallnatten 1938 och som gör att judar trakasseras, romer fördrivs och muslimska kvinnor med sjal bespottas idag – de mekanismerna behöver vi bekämpa.


Som företrädare för en av dessa grupper har jag på nära håll sett hur förtrycket ser ut. Att det går att vara muslim och samexistera med andra i ett västeuropeiskt land är en självklarhet. Mina kläder och min tro utmanar inte svensk eller internationell lagstiftning, lika lite som mitt ursprung utmanar andra människors ursprung.


I egenskap av människa har jag ett ursprung, en tro, ett sätt att klä mig som jag är bekväm med, en framtidstro och vardagsbekymmer. Det är inte det som skiljer oss åt som gör oss mänskliga, utan det som förenar oss. Och det mest centrala i våra liv delar vi alla med resten av mänskligheten.


Jag vill arbeta mot diskriminering och förtryck, skapa säkra och lagliga vägar för människor att komma till EU och söka asyl och reformera Dublinförordningen. Det är dags för den första kvinnan med huvudduk i EU-parlamentet.


Anwahr Athahb

kandiderar till Europaparlamentet för Miljöpartiet