Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Min son blev stulen men staten rycker på axlarna

Vi adoptivföräldrar bör samla oss och stödja våra barn i deras kamp, skriver Inger Leite, vars son fördes bort från sin biologiska mamma när han var liten.
Inger Leite.Foto: PRIVAT

Mödrar i Chile blev berövade sina barn, vi adoptivföräldrar fick falsk information och barnen har förlorat sin bakgrund. Nu måste det svenska samhällets roll i detta utredas, skriver adoptivmamman Inger Leite. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vår son föddes i Santiago, Chile 1977 och 1978 tog vi emot honom på Arlanda som ett blivande adoptivbarn. Processen i Sverige som ledde fram till detta hade pågått under flera år genom information från och kontakter med Adoptionscentrum, samt genom kommunens utredning av oss och våra familjeförhållanden.

Vi som adoptivföräldrar fick information om vår sons uppväxt och förhållanden i Chile. Han beskrevs som ett barn som hans mamma inte kunde ta hand om och att hon lämnat honom ifrån sig. Detta har vi berättat för honom när han undrat varför han kommit till oss och samtidigt har han undrat varför ingen kunde ha hjälpt hans mamma i Chile.

Tilltro till samhället

Jag tillhör en generation som hade en stor tillit till samhället och dess myndigheter. Intresset för att adoptera från andra länder var stort i slutet av 1970-talet och uppmuntrades. Adoptionscentrum var så central i detta att jag, naivt nog, nästan såg dem som en del av statsapparaten. Detta gjorde att jag helt litade på den information vi fick om vår son. Dessutom översattes samtliga dokument och den slutliga adoptionen beslutades av tingsrätt.

I Chile har en skandal blivit offentlig då det visat sig att många adoptioner skett olagligt, till exempel att mödrarna inte ens var medvetna om att deras barn förts till andra sidan jordklotet och blivit adopterade. Chile har tagit dessa fasansfulla berättelser på största allvar och tillsatt en särskilt utsedd åklagare och öppnat en brottsutredning.

Hittades på Facebook

Vår son fick kontakt med sin mamma och syster och besökte sin familj 2017. Hans mamma kunde då berätta en helt annan historia än den som gavs oss från Adoptionscentrum och deras ombud i Chile. En önskan om kortvarig hjälp från mammans sida ledde till att hon aldrig fick tillbaka sin pojke och när hon sökte efter honom blev hon hotad. Vår sons mamma har sörjt sitt barn i alla år och talat om honom hela tiden. Hans syster var den som fick kontakt med honom när han la ut en profil på Facebook i sitt dopnamn.

Var vi i Sverige så förmätna under den tiden att vi tyckte att det var så bra för barnen att komma till Sverige att vi inte ens gjorde de mest basala undersökningar när det gällde deras bakgrund?

Mödrar i Chile har blivit berövade sina barn, vi adoptivföräldrar har blivit bedragna och fått falsk information och barnen har förlorat sin bakgrund och skapandet av sin identitet. Jag känner mig lurad och har förlorat tron och tilliten till det offentliga. Var vi i Sverige så förmätna under den tiden att vi tyckte att det var så bra för barnen att komma till Sverige att vi inte ens gjorde de mest basala undersökningar om vad som var sanning eller ej när det gällde deras bakgrund?

Jag som adoptivmamma känner mig oerhört stolt över min son som aktivt kämpar för sanningen. Han var med om att starta organisationen chileadoption.se. Där organiserar sig Chile-adopterade för att föra fram sitt krav på att svenska staten ska tillsätta en oberoende utredning som ska ge svar på hur detta kunde hända. 

En mamma fick besked om att hennes son dött vid förlossningen och har sörjt honom fram tills nu.

De adopterades berättelser om hur bortförandet från deras mödrar har skett är djupt upprörande och omänskliga. En mamma fick besked om att hennes son dött vid förlossningen och hon har sörjt honom fram tills nu. Samtliga berättelser är verifierade och ett flertal är nu föremål för brottsutredningar i Chile.

Utredningen kan ta flera år

Vad svarar då svenska samhället på kravet från chileadoption.se på en oberoende utredning av det svenska samhällets roll i detta? Jo, i princip med en axelryckning.

Adoptionscentrum svarar att där har inte begåtts några formella fel och myndigheter menar att de naturligtvis ska bistå chilenska myndigheter och att de gör förfrågningar. Socialminister Lena Hallengren svarar något liknande och säger att utredningen i Chile kan komma att pågå i flera år.

Jag som adoptivförälder tycker att det är skamligt att de organiserade Chile-adopterade står ensamma i denna kamp. Vi adoptivföräldrar bör samla oss och stödja våra barn i denna kamp och deras krav. En oberoende utredning av det svenska samhällets roll bör tillsättas.

 

Av Inger Leite

Adoptivmamma