Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Min 85-åriga mamma måste få komma ut

Marianne Liljeholt
Foto: privat
Foto: Wasant_Tonkun / WASANT_TONKUN

Det är lika viktigt med vänner och gemenskap för äldre som för alla andra. Är det så illa att vi har börjat praktisera den moderna ättestupan i Sverige? skriver sjuksköterskan Marianne Liljeholt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En dag kom det ett överraskande brev i brevlådan. Det var beskedet om att dagverksamheten Lyktan i Täby, där min 85-åriga mamma brukar vara om dagarna ska läggas ner.

Lokalen skall vara utrymd till första december. Äldreomsorgens ansvariga chef och politikerna är på semester. Lagom för att de ska slippa svara på frågor från oroliga anhöriga. Det var just en snygg sommarpresent till de äldre.

Min mamma är på dagverksamheten fyra dagar i veckan och det är ljuset i mörkret för henne och många andra äldre.

Där kan de känna glädje, gemenskap och trygghet.  Där har de vänner och kan dela många glada skratt och minnen med varandra. Där har de någon ur personalen att prata med, får god lagad mat, vara ute, ta del av olika aktiviteter. De kan syssla med hantverk, högläsning, spela musik, sjunga, spela bingo och boule. Ja listan kan göras lång på alla fördelar med dagverksamheten för de äldre.


LÄS MER: Flyttar jag så tror jag att jag dör 


Allt detta skall man nu ta ifrån dem. De äldre skall skingras för vinden åt olika håll och tvångsförflyttas.

 Det är som om man tror att pensionärer och äldre inte behöver vara ute, träffa folk och ta del av det vanliga, vardagliga livet utanför hemmet.

Det är lika viktigt för dem med vänner som det är för alla andra. De saknar varandra. I den höga åldern har man ofta inte många vänner i sin egen ålder kvar och anhöriga har sina egna liv med allt vad det innebär.

Jag jobbar själv som sjuksköterska på ett äldreboende, jag vet. Det gör också alla andra som arbetar med och tar beslut i allt det som gäller de äldre.

Vi har utbildning i äldres medicinska, psykologiska och fysiska tillstånd.

Vi vet att även små uppbrott och förändringar i vardagen för äldre kan vara avgörande. Att flytta på äldre personer eller en plötslig sjukhusvistelse kan förvirra, skynda på senilitetsprocessen, skapa depression och för tidig död.

Detta är vad som nu kommer att ske när man lägger ner den dagliga verksamheten. Är detta den dolda agendan?

Att ta ifrån den vältänkande fungerande äldre personen sitt förstånd, skynda på denna process så att man lättare kan få dem att falla in i fållan och hålla tyst? Alla de som inte dör av brustet hjärta vill säga.


LÄS MER: Det finns många dyra luckor i äldrevården 


Är det så illa att vi har börjat praktisera den moderna ättestupan i Sverige?

Jag, och alla mina kolleger som arbetar med äldre människor ser detta ske hela tiden. Men varför lyssnar inte myndigheter och politiker på kunskapen som finns hos oss?

Vi får inte glömma att vi alla ska bli gamla en dag, även politiker. Samhällsekonomiskt blir det inte heller billigare att med nedlagda dagligverksamheter skynda på de äldres vårdbehov.

Låt de äldre ha kvar huvudet och hälsan och uppmuntra de funktioner de har kvar. Låt dem få ha kvar sina psykiska och fysiska funktioner så länge som möjligt.

Låt de gamla få komma ut och låt dagligverksamheten där min mamma trivs så bra få finnas kvar!


Marianne Liljeholt

sjuksköterska och dotter till stroke drabbad mamma