Marianne Liljeholt Foto: privatMarianne Liljeholt Foto: privat
Marianne Liljeholt  Foto: privat
Foto: Wasant_Tonkun / WASANT_TONKUNFoto: Wasant_Tonkun / WASANT_TONKUN
 Foto: Wasant_Tonkun / WASANT_TONKUN

Min 85-åriga mamma måste få komma ut

Publicerad

Det är lika viktigt med vänner och gemenskap för äldre som för alla andra. Är det så illa att vi har börjat praktisera den moderna ättestupan i Sverige? skriver sjuksköterskan Marianne Liljeholt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En dag kom det ett överraskande brev i brevlådan. Det var beskedet om att dagverksamheten Lyktan i Täby, där min 85-åriga mamma brukar vara om dagarna ska läggas ner.

Lokalen skall vara utrymd till första december. Äldreomsorgens ansvariga chef och politikerna är på semester. Lagom för att de ska slippa svara på frågor från oroliga anhöriga. Det var just en snygg sommarpresent till de äldre.

Min mamma är på dagverksamheten fyra dagar i veckan och det är ljuset i mörkret för henne och många andra äldre.

Där kan de känna glädje, gemenskap och trygghet. Där har de vänner och kan dela många glada skratt och minnen med varandra. Där har de någon ur personalen att prata med, får god lagad mat, vara ute, ta del av olika aktiviteter. De kan syssla med hantverk, högläsning, spela musik, sjunga, spela bingo och boule. Ja listan kan göras lång på alla fördelar med dagverksamheten för de äldre.

 

LÄS MER: Flyttar jag så tror jag att jag dör 

 

Allt detta skall man nu ta ifrån dem. De äldre skall skingras för vinden åt olika håll och tvångsförflyttas.

Det är som om man tror att pensionärer och äldre inte behöver vara ute, träffa folk och ta del av det vanliga, vardagliga livet utanför hemmet.

Det är lika viktigt för dem med vänner som det är för alla andra. De saknar varandra. I den höga åldern har man ofta inte många vänner i sin egen ålder kvar och anhöriga har sina egna liv med allt vad det innebär.

Jag jobbar själv som sjuksköterska på ett äldreboende, jag vet. Det gör också alla andra som arbetar med och tar beslut i allt det som gäller de äldre.

Vi har utbildning i äldres medicinska, psykologiska och fysiska tillstånd.

Vi vet att även små uppbrott och förändringar i vardagen för äldre kan vara avgörande. Att flytta på äldre personer eller en plötslig sjukhusvistelse kan förvirra, skynda på senilitetsprocessen, skapa depression och för tidig död.

Detta är vad som nu kommer att ske när man lägger ner den dagliga verksamheten. Är detta den dolda agendan?

Att ta ifrån den vältänkande fungerande äldre personen sitt förstånd, skynda på denna process så att man lättare kan få dem att falla in i fållan och hålla tyst? Alla de som inte dör av brustet hjärta vill säga.

 

LÄS MER: Det finns många dyra luckor i äldrevården 

 

Är det så illa att vi har börjat praktisera den moderna ättestupan i Sverige?

Jag, och alla mina kolleger som arbetar med äldre människor ser detta ske hela tiden. Men varför lyssnar inte myndigheter och politiker på kunskapen som finns hos oss?

Vi får inte glömma att vi alla ska bli gamla en dag, även politiker. Samhällsekonomiskt blir det inte heller billigare att med nedlagda dagligverksamheter skynda på de äldres vårdbehov.

Låt de äldre ha kvar huvudet och hälsan och uppmuntra de funktioner de har kvar. Låt dem få ha kvar sina psykiska och fysiska funktioner så länge som möjligt.

Låt de gamla få komma ut och låt dagligverksamheten där min mamma trivs så bra få finnas kvar!

 

Marianne Liljeholt

sjuksköterska och dotter till stroke drabbad mamma

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag