Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljörörelsens blinda fläck bekräftas av MP

Foto: Lisa Mattisson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kew Nordqvist (MP) bekräftar nästan övertydligt vår tes att miljörörelsen har en blind fläck när det gäller jordbrukets miljöpåverkan. Han förstår inte vad forskningen kommer fram till, han ser inte vad vi skriver. Nej, som en gammaldags grammofonskiva som har hakat upp sig tuggar han miljörörelsens tes om att ekojordbruket leder till mindre utsläpp av näringsämnen och att det därför skulle gagna Östersjön om allt jordbruk runt detta hav gick över till eko efter politiska MP-diktat.

Men vi fortsätter att hävda att det vanliga, miljövänliga, vetenskapsbaserade svenska jordbruket är ungefär lika miljövänligt som det ekologiska - samtidigt som det är betydligt mera produktivt. Vi anser att det är dags att dra en lans för detta jordbruk och arbeta långsiktigt för att denna huvudfåra i svensk jordbruksproduktion både ska överleva och bli ännu bättre i sitt miljöarbete.

Vad gäller just läckage av växtnäringsämnen så är den samlade vetenskapliga bedömningen att det vanliga jordbruket läcker mindre än det ekologiska, räknat per mängd producerad mat. Per hektar är det rätt lika.

Det är därför orimligt att som MP vilja minska läckaget genom verkningslösa åtgärdsförslag. Kew Nordqvist nämner inte sina språkrörs extrema krav på förbud mot det svenska miljövänliga jordbruket till 2030, vilket skulle minska Sveriges livsmedelsproduktion kraftigt utan att läckaget till Östersjön påverkas. Det tycker vi var klokt av honom.

 

Torbjörn Fagerström, professor i ekologi

Staffan Danielsson, riksdagsledamot