Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartisterna är ensamma kvar i sin fantasivärld

Miljöpartiet borde utvärdera resultatet av den kärnkraftsfientliga politik man bedrivit de två senaste mandatperioderna, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

Att stänga dörren till nya satsningar på kärnkraft har försatt oss i den värsta energikris som Sverige upplevt.

I vilken värld kan bibehållen kärnkraft och satsningar på densamma innebära ett ökat beroende av rysk naturgas? Jo, i Miljöpartiets fantasivärld, skriver Jimmie Åkesson i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Begreppet nyttig idiot innebär en person, eller i detta fall en grupp personer, som mot bättre vetande hjälper krafter som de egentligen inte vill hjälpa. Att kasta tillbaka det begreppet i något slags larvig ”den som sa det han var det”-lek imponerar inte. ”Pilutta dig” kanske är ett gångbart argument internt i MP, men vi sverigedemokrater håller oss till argument som betyder något.

Ett desperat parti

I vilken värld kan bibehållen kärnkraft och satsningar på densamma innebära ett ökat beroende av rysk naturgas? Jo, i en fantasivärld. Det är ett verklighetsfrånvänt resonemang helt i linje med den desperata desinformation som Miljöpartiet konsekvent använder sig av.

De prisnivåer vi nu har är en direkt konsekvens av usel socialdemokratisk och miljöpartistisk politik. Allt annat är desinformation.

Ni i Miljöpartiet och Socialdemokraterna borde istället utvärdera resultatet av den besinningslöst kärnkraftsfientliga politik som ni bedrivit de två senaste mandatperioderna. Exempelvis hur den energiöverenskommelse ni ingick 2016, som stängde dörren till nya satsningar på kärnkraft, har försatt oss i den värsta energikris som Sverige upplevt. Eller det faktum att vi kunde haft nya reaktorer färdiga inom två år om ni inte hade manipulerat marknadens investeringsvilja i kärnkraft.

Tid för självrannsakan

Alla som har deltagit i detta verklighetsfrånvända och populistiska skådespel bär skuld och bör rannsaka sig själva. Både Sveriges och Tysklands regeringar har, ivrigt påhejade av aktiv lobbyism från miljöorganisationer, bedrivit en politik som kategoriskt missgynnat såväl inhemska företag som hushåll.

MP:s språkrör Märta Stenevi.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

De prisnivåer vi nu har är en direkt konsekvens av usel socialdemokratisk och miljöpartistisk politik. Allt annat är desinformation. För att dämpa de katastrofala effekterna har vi istället fått vänja oss vid en retroaktiv stödpaketspolitik. En stödpaketspolitik vars existens bygger på att regeringen ska ge medborgarna bidrag (finansierade med deras egna skattepengar) för att dessa ska ha möjlighet att betala samma regerings skyhöga skatter.

Återigen – det är ingen naturlag att vi ska ha världens högsta drivmedels-, el- och nu snart livsmedelspriser. Det är ett resultat av usel politik.

SD verkar för rimliga mat- och energipriser

Under de senaste åren har vi i Sverigedemokraterna ihärdigt pekat på de allvarliga konsekvenser nedläggningen av kärnkraften skulle få för Sverige. Nu är vi här. Krisen utsätter svenska företag för enorma kostnader och förstör livsvillkoren för vanliga medborgare.

Till hösten kommer vi att avsluta regeringens symbolpolitiska experiment med nedläggningen av kärnkraft. Illusionen som regeringen spridit om att svensk vindkraft är räddningen för den globala miljön har fallerat. Vi kommer fortsatt att vara motorn i svensk politik och verka för rimliga bränslepriser, en hållbar och leveranssäker energiproduktion samt priser på mat som svenska hushåll har råd med.


Av Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna

Ringhals vd: ”Inte möjligt att återstarta kärnkraftsreaktorer”

0