KRITISERAR. "Miljöpartiet saknar helt svar på den allt överskuggande miljöfrågan: klimatet", skriver miljöminister Andreas Carlgren. Foto: ROGER WIKSTRÖM
KRITISERAR. "Miljöpartiet saknar helt svar på den allt överskuggande miljöfrågan: klimatet", skriver miljöminister Andreas Carlgren. Foto: ROGER WIKSTRÖM

Miljöpartiets politik är bara snicksnack

Publicerad
Uppdaterad
I dag samlas MP:s gräsrötter till kongress i Skövde för att tillsammans med ledningen utforma partiets framtida politik. Miljöminister Andreas Carlgren har granskat vad Miljöpartiet egentligen uppnådde under åtta års regerings-samarbete: "Högtflygande mål, men obefintliga konkreta åtgärder."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
När jag tillträdde som miljöminister i alliansregeringen i oktober 2006 tog jag över efter Miljöpartiet. I åtta år hade partiet utformat regeringens miljöpolitik tillsammans med Socialdemokraterna och haft politiska tjänstemän på miljödepartementet.
Resultaten av de åtta åren är helt andra än vad partiets högljudda retorik ger sken av.
På område efter område var den förda politiken otillräcklig för omställningen till ett hållbart samhälle:
Vindkraften. I Miljöpartiets Sverige var vi sämst i Europa på att utveckla vindkraften. Regelkrångel och svävande ambitioner ledde till en utbyggnad i snigelfart. Vi tar nu bort den så kallade dubbelprövningen av vindkraft och gör det enklare att bygga vindkraftsparker där förutsättningarna finns. Till 2020 tiodubblar vi utbyggnaden av vindkraft och ökar andelen förnybart till att bli hälften av Sveriges energiproduktion.
Havsmiljön. I vänsterkartellens budgetar var anslagen till att förbättra Östersjön och Västerhavets miljö knappt spårbara. Vi rivstartade satsningen på havsmiljön och avsätter en miljard under mandatperioden. Vi minskar övergödningen och restaurerar de sjuka haven, bland annat genom förbud mot fosfater i tvätt- och maskindiskmedel och 120 miljoner kronor varje år till åtgärder i kommunerna. Enligt ny forskning från Stockholms universitet blir tillståndet i Östersjön allt bättre.
Industrins utsläpp. Ett av de första besluten vi tog hösten 2006 var att sänka utsläppstaket för svensk industri i EU:s utsläppshandel. Den förra planen, som tillät svensk industri att släppa ut två miljoner ton mer, var Miljöpartiet med och föreslog till EU. Under alliansregeringen har utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat kraftigt, samtidigt som ekonomin har växt.
Skydd av skog. Den tidigare regeringen öste på med pengar utan att anpassa arbetssätten för skogsskydd. Vid mitt tillträde beräknade Naturvårdsverket att med dåvarande metoder skulle budgeten för statligt skogsinköp behöva femdubblas för att nå riksdagens miljömål till 2010. Vi har en annan strategi och arbetar närmare markägarna. På två år har vi också skyddat mer skog, 96000 hektar, jämfört med de 87 000 hektar som Miljöpartiet var med och skyddade under hela den förra mandatperioden. Riksdagsmålet för långsiktigt skydd av värdefull skog är nu inom räckhåll.
Strandskyddet. I Miljöpartiets Sverige fortsatte strandskyddet att urholkas. Innerskärgårdarna exploaterades oavbrutet, samtidigt som en fyrkantig tillämpning lade en död hand över utvecklingen i glesare delar av landet. Nu gör alliansen om strandskyddet. Från 1 juli skärps det i redan utbyggda områden och anpassas till lokala förutsättningar i områden med många och långa stränder.

Miljöpartiet saknar helt svar på den allt överskuggande miljöfrågan: klimatet. Så sent som våren 2006 "bedömde" den regering Miljöpartiet stödde att utsläppen borde minska med 25 procent till 2020. I oppositionens klimatmotion nu i vår landar man på 56 procent. Men sommarauktionen med ständigt pågående budgivning slutar inte där! Miljöpartiet vill att Sveriges utsläpp minskar med 80 procent till 2020. Med den förra regeringen förde Miljöpartiet en politik som fick ned utsläppen med en procentenhet om året 1998- 2006. Det kommande decenniet ska partiet alltså tiodubbla den takten i minskningen! Det är inte trovärdigt.
Högtflygande mål, men obefintliga konkreta åtgärder äventyrar jobben och löser inte klimatproblemen. Hittills har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet varken enskilt eller gemensamt presenterat några förslag som når upp till de mål man har satt. Det ges inga långsiktiga besked till industri och småföretag om energiförsörjningen. De anger inte heller vilka eller hur höga straffpålagor och kostnader de tänker lägga på Sveriges näringsliv och hushåll.

Alliansen har valt en annan väg. Vi har som första industriland presenterat en konkret plan för att fasa ut fossil energi i Sverige. Vi har ton för ton visat hur en utsläppsminskning om 40 procent - 20 miljoner ton koldioxid - ska ske. Utsläppen ska minska fyra gånger snabbare fram till 2020 jämfört med 1990- 2006. Den dominerande delen kommer att göras på hemmaplan.
För mig är det åtgärder och politisk handling som räddar klimatet. För Miljöpartiet är det procentsatser och högljudd retorik. Jag skulle välkomna att Miljöpartiet vid kongressen i Skövde i helgen konkretiserar sina ambitioner för miljön och sitt alternativ. Det skulle miljödebatten i svensk politik vinna på.ANDREAS CARLGREN
Andreas Carlgren är miljöminister.
I helgen ska han gå på Svenska
naturskyddsföreningens 100-årskalas
i Stockholms Stadshus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag