Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartiet springer oljelobbyns ärenden

Skogen behöver brukas, menar Emma Wiesner (C).
Foto: TT
Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet.
Foto: Fredrik Wennerlund
Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

När Miljöpartiet säger att det endast är Miljöpartiet som lever upp till Parisavtalet ljuger de. Inget kunde vara mer fel. 

Det börjar närmast bli en heltidssyssla att faktagranska miljöpartisters helt felaktiga påståenden, skriver Emma Wiesner (C) i en replik om skogen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Centerpartiet har länge förespråkat ambitiösa och bindande utsläppsminskningar i linje med Parisavtalet. När EU i våras skulle fastslå betydligt högre utsläppsmål röstade Miljöpartiet emot bindande utsläppsmål. Detta visar att när det verkligen gäller så är det Miljöpartiet som sviker klimatet, medan Centerpartiet röstade för, även om vi anser att utsläppsminskningarna borde varit ännu högre.

Problemen med taxonomin

Miljöpartiet har rätt när de skriver att vi röstade emot EU:s så kallade taxonomi. Tanken med taxonomin, att styra investeringar till hållbara aktiviteter, är god. Det som Pär Holmgren missar att nämna är att taxonomins utformning är ett hafsverk som dömer ut stora delar av det svenska klimatarbetet som icke hållbart. Till exempel att biodrivmedel från jordbruksgrödor inte är hållbara. Dessutom sätter taxonomin käppar i hjulet på olika förnybara energikällor.

Skogen måste kunna brukas hållbart och aktivt, inte skyddas och ställas i ett museum som Miljöpartiet vill.

Med en sådan politik når vi aldrig våra utsläppsminskningar på snabbaste eller det mest kostnadseffektiva sättet. Det är oerhört konstigt att Miljöpartiet tror att vi har råd att välja bort vissa förnybara alternativ. Det är det fossila som är fienden, inte det förnybara. Det enda Miljöpartiet gör när de springer gas- och oljelobbyns ärenden är att försena utfasningen av det fossila.

Skogen bör brukas

Vi håller med Miljöpartiet om att skogens viktigaste uppgift är att vara en skog. Dock har vi nog olika bilder av vad en skog är. För oss är skogen ett ekosystem med flera funktioner, som att ge oss människor lugn och ro när vi vandrar i den, att skydda skyddsvärda arter och hjälpa oss att fasa ut det fossila så snabbt som möjligt. Men för att skogen ska kunna göra allt det så måste den kunna brukas hållbart och aktivt, inte skyddas och ställas i ett museum som Miljöpartiet vill.


Av Emma Wiesner (C) 

Europaparlamentariker