Foto: Lars Pehrson/Svd/TtFoto: Lars Pehrson/Svd/Tt
 Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt
Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Janerik Henriksson/TtVice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Janerik Henriksson/Tt
Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S).  Foto: Janerik Henriksson/Tt

Miljöpartiet borde ha lämnat regeringen

Publicerad

Miljöpartiet har visat att man är villiga att kompromissa väldigt mycket i migrationsfrågorna.

Det krävs att man gör det i regeringsställning – men denna politik är helt oacceptabel, skriver Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Regeringen har precis presenterat ett paket för hur man vill hantera flyktingsituationen.  

Det är ett paket som går rakt emot både den socialdemokratiska och den gröna grundidén om öppenhet och solidaritet.

Valet för MP stod mellan att antingen gå med på detta eller att lämna regeringen. Grön Ungdoms linje har varit att vi borde ha lämnat hellre än att gå med på denna politik. Miljöpartiet har visat att man är villiga att kompromissa väldigt mycket i migrationsfrågorna. Det krävs att man gör det i regering. Men denna politik är helt oacceptabel.

Förslagen är väldigt långt gångna. De har syftet att drastiskt göra det svårare att fly till Sverige. Det är en politik som rakt igenom är inhuman. Den slår mot de i samhället som har det värst, som flyr från IS terror, från krig och förtryck.

 

Att denna politik drivs fram av socialdemokrater torde vara ett av partiets största svek mot sina egna medlemmar, där stödet för ett humant flyktingmottagande är starkt. Det är ett tecken på ett svagt ledarskap, att ständigt svansa efter högerpopulismen som den senaste tiden presenterats av Moderaterna och Kristdemokraterna. Det övergår mitt förstånd att man medvetet och aktivt sviker sina medlemmars förtroende.

Vi hade önskat att regeringen i stället för att presentera politik som går ut på att minska antalet asylsökande till Sverige la all tid och energi på att komma på nya idéer för ett bättre mottagande när det kommer till skola, arbete, socialtjänst och bostäder. Socialdemokraterna och regeringen valde i stället den inhumana vägen.

Framöver kommer det krävas väldigt mycket från regeringens och Miljöpartiets sida för att gottgöra detta. Man bör så snart som möjligt låna mer pengar och på andra sätt stärka inkomsterna till statskassan genom att slopa avdrag och i vissa fall höja skatter. På så sätt kan vi öka kapaciteten i flyktingmottagandet, snarare än att stänga människor ute.

 

Lorentz Tovatt

Språkrör Grön Ungdom

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag