Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartiet borde ha lämnat regeringen

Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt
Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Janerik Henriksson/Tt

Miljöpartiet har visat att man är villiga att kompromissa väldigt mycket i migrationsfrågorna.

Det krävs att man gör det i regeringsställning – men denna politik är helt oacceptabel, skriver Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen har precis presenterat ett paket för hur man vill hantera flyktingsituationen.  

Det är ett paket som går rakt emot både den socialdemokratiska och den gröna grundidén om öppenhet och solidaritet.

Valet för MP stod mellan att antingen gå med på detta eller att lämna regeringen. Grön Ungdoms linje har varit att vi borde ha lämnat hellre än att gå med på denna politik. Miljöpartiet har visat att man är villiga att kompromissa väldigt mycket i migrationsfrågorna. Det krävs att man gör det i regering. Men denna politik är helt oacceptabel.

Förslagen är väldigt långt gångna. De har syftet att drastiskt göra det svårare att fly till Sverige. Det är en politik som rakt igenom är inhuman. Den slår mot de i samhället som har det värst, som flyr från IS terror, från krig och förtryck.


Att denna politik drivs fram av socialdemokrater torde vara ett av partiets största svek mot sina egna medlemmar, där stödet för ett humant flyktingmottagande är starkt. Det är ett tecken på ett svagt ledarskap, att ständigt svansa efter högerpopulismen som den senaste tiden presenterats av Moderaterna och Kristdemokraterna. Det övergår mitt förstånd att man medvetet och aktivt sviker sina medlemmars förtroende.

Vi hade önskat att regeringen i stället för att presentera politik som går ut på att minska antalet asylsökande till Sverige la all tid och energi på att komma på nya idéer för ett bättre mottagande när det kommer till skola, arbete, socialtjänst och bostäder. Socialdemokraterna och regeringen valde i stället den inhumana vägen.

Framöver kommer det krävas väldigt mycket från regeringens och Miljöpartiets sida för att gottgöra detta. Man bör så snart som möjligt låna mer pengar och på andra sätt stärka inkomsterna till statskassan genom att slopa avdrag och i vissa fall höja skatter. På så sätt kan vi öka kapaciteten i flyktingmottagandet, snarare än att stänga människor ute.


Lorentz Tovatt

Språkrör Grön Ungdom