MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅNMP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

 Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Niklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap. Foto: PressbildNiklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Pressbild
Niklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Pressbild

Miljöpartiet är inte regeringsdugligt

Publicerad

Att sitta i regering medför krav på ansvarstagande för den förda politiken, ett ökat medialt tryck och risk för partiintern splittring.

Miljöpartiet har misslyckats över hela linjen, skriver Niklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I strävan mot att bli en tredje kraft i svensk politik hade Miljöpartiet två viktiga delmål. Det första, att nå regeringsmakten, uppfylldes hösten 2014. Det andra, att visa regeringsduglighet, får skjutas på framtiden.

Miljöpartiets tid i regering har kantats av problem. I går fick det senaste i raden sin upplösning. Efter en, så kallad, samlad bedömning fick Mehmet Kaplan till slut lämna sin bostadsministerpost. Dinerande med extremister, påstådda kontakter med islamister och olämpligt formulerad kritik av Israels behandlade av palestinier skapade en ohållbar situation. Efter högljudd kritik, från snart sagt alla håll, hade statsministern och språkrören inte längre några andra alternativ än att entlediga honom. Men även om händelserna som ledde till detta är unika är det svårt att inte se detta som en del av ett större mönster.

Mest i blåsväder har Åsa Romson varit. Efter båtskandaler och anställandet av en tjänsteman som varit straffad för narkotikasmuggling hamnade hon ordentligt i blickfånget efter en tweet som ansågs relativisera Paris-dåden. Men även andra miljöpartistiska ministrar har fått utså kritik. Gustav Fridolin har kritiserats för youtube-filmer riktade till landets lärare medan politiskt oerfarna kulturministern Alice Bah Kuhnke anklagades för att vara dåligt påläst efter att ha duckat en rad frågor i en radiointervju om kulturfrågor.

 

LÄS MER: Kaplan: Jag lämnar inte mina värderingar

 

Rapporteringen av partiets första tid i regering har således präglats av, inte alltid särskild lyckad, krishantering snarare än vilken politik partiet vill genomföra. Vad värre är, när det väl handlat om politik har det i stor utsträckning handlat om bakslag. Särskilt tydligt är detta i migrationspolitiken. Trots att partiet drivit den kanske mest liberala migrationspolitiken av samtliga riksdagspartier valde man att tillsammans med koalitionspartnern Socialdemokraterna fatta beslut om en anpassning av svensk politik till EU:s lägstanivå. När partiet därefter valde att öppet kritisera sin egen politik var det flera som anklagade partiet för att fly från sitt regeringsansvar.

Även om inte samtliga händelser är av samma dignitet är det övergripande intrycket att Miljöpartiet inte klarat att axla regeringsansvaret. Regeringsmedverkan innebär inte bara förbättrade möjligheter att genomdriva sin politik. Den medför även krav på ansvarstagande för den förda politiken, ett ökat medialt tryck och risk för partiintern splittring. Miljöpartiet har misslyckats över hela linjen.

 

LÄS MER: MP gjorde alla fel under Kaplan-krisen

 

Misslyckandet riskerar att få såväl kortvariga som långvariga konsekvenser. På kort sikt vet vi att regeringsmakten kostar. Regeringspartier tappar generellt väljarstöd i val. I koalitionsregeringar tenderar dessutom de mindre partierna att tappa mest. Och även om det är långt till nästa val ger opinionsmätningarna i dagsläget inte Miljöpartiet någon större anledning att förvänta sig något annat än skral utdelning.

Men att på kort sikt tappa väljarstöd är inte någon katastrof. Värre är att partiets första försök vid regeringstaburetterna riskerar att betraktas som ett fiasko, något som mycket väl kan följa partiet under en längre period än till nästa val.

I en tid när politiska konflikter minskar i betydelse och upplevd kompetens får allt större betydelse är det naturligtvis förödande att just betraktas som regeringsodugligt.

 

LÄS MER: Miljöpartiet blev offer för sin egen goda vilja

 

Niklas Bolin

Universitetslektor i statsvetenskap, Mittuniversitetet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag