Sveriges förnybartpolitik havererar med den nya regeringen. På tio år har Socialdemokraterna och Miljöpartiet gått från att föreslå närmast huvudlösa satsningar på etanol till att med näbbar och klor bekämpa den. Man har svängt 180 grader och rycker nu undan benen för det förnybara genom att höja skatten även på detta område.
Det gynnar bara fossila bränslen som bensin och diesel och skadar både klimatet och trovärdigheten för svensk miljöpolitik.
Sverige har kommit längst i världen på klimatområdet. Det är bra. Den stora utmaningen i Sverige i dag ligger i transportsektorn och biobränslen är en viktig pusselbit för att klara klimatutmaningen. Sverige är ett stort och avlångt land med behov av kostnadseffektiva transporter. Därför behövs det mer av långsiktighet och stabila förutsättningar för det förnybara.
För tio år sedan beskrev S och MP etanolen som en mirakelmedicin som skulle lösa alla klimatproblem. Då tvingade den socialdemokratiska regeringen med hjälp av Miljöpartiet på alla Sveriges mackar etanolpumpar. En vanlig mackägare skulle investera hundratusentals kronor i cisterner och pumpar för etanol. En fjärdedel av landets mackar klarade inte detta, utan tvingades slå igen verksamheten.
Nu ska allt rullas tillbaka. Den rödgröna regeringen vill chockhöja skatten på förnybara bränslen.
Men S och MP vågar inte stå för det. Istället försöker de påskina att det är EU som tvingar Sverige till detta. Men det är en sanning med modifikation. EU tvingar inte alls Sverige att höja skatten på förnybart. Den svenska skattenedsättningen har godkänts av EU. Däremot får det förnybara inte överkompenseras.
Nedsättningen ska visserligen ses över med jämna mellanrum, men EU-kommissionen har inte haft synpunkter på att det förnybara är överkompenserat i Sverige i dag. Inte heller riskerar bränsleproducenter att få betala tillbaka pengar till EU, som Magdalena Andersson påstår. EU:s statsstödsregler säger klart och tydligt att endast den som tar emot ett illegalt statsstöd kan tvingas att återbetala detta. Då den svenska skattenedsättningen har fått godkänt av EU-kommissionen kan den knappast betraktas som illegal och EU lär därför inte heller kräva enskilda bränsleproducenter på pengar.
Men även om det hade varit så att EU-kommissionen hade haft synpunkter på skattenedsättningen för det förnybara ställer jag mig frågande till varför regeringen lägger sig platt i stället för att ta strid i frågan, något som man gjort om allt från sänkt moms på ljudböcker till att bevara spelmonopolet. Men när det kommer till förnybara bränslen räcker det tydligen med en misstanke om att EU-kommissionen kan komma att ha synpunkter i framtiden för att S och MP ska höja skatten.
Skattehöjningen på förnybart ska snarare ses som en del i regeringens skattesmäll mot svenska hushåll och företag.
Skatterna ska höjas med 34 miljarder på allt från arbete, företagande, konsumtion och sparande. Skatteavdrag som stimulerar jobb och tillväxt ska bort. Regeringen behöver mer skatteintäkter för att ha råd att höja bidrag och slippa bryta ännu fler av Stefan Löfvens dyra vallöften. Och när man höjer skatten på bensin och diesel passar man helt enkelt på att höja skatten på det förnybara också. Så höga var tydligen klimatambitionerna när det väl kommer till kritan. Först tvingade S och MP på alla mackar etanolpumpar, med konsekvensen att en fjärdedel av landets mackar tvingades slå igen. Nu vill de göra bränslet så dyrt att pumparna bara får stå och rosta sönder.
Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker