Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardnota: Så gömmer S de nyanlända i låtsasjobb

Istället för att erkänna de misstag som begåtts fortsätter den avgående regeringen att strö pengar över dyra arbetsmarknadsprogram, skriver Gulan Avci.
Foto: TT
Gulan Avci (L) är riksdagsledamot och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.
Foto: LENA LARSSON

Fler utrikesfödda behöver jobba och bidra till vår gemensamma välfärd.

Den avgående regeringen borde erkänna sina misstag och stoppa det ohämmade flödet av skattepengar till låtsasjobb, skriver Gulan Avci (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Förra året lämnade Arbetsförmedlingen tillbaka 3,5 av totalt 80 miljarder kronor till staten. Så ser det inte ut att bli i år. Trots brinnande högkonjunktur varnar nu myndigheten om att den går back. Det behövs mer pengar både till arbetsmarknadsprogram och till arbetslöshetsförsäkringen. Den rödgröna regeringen slog under den förra mandatperioden in på en kostsam väg som kan komma att bli betydligt dyrare de nästkommande åren.

I valrörelsen 2014 var traineejobben ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Det var en mirakelkur som skulle skapa 32 000 jobb. Det blev tyvärr endast ungefär 500. Den rödgröna regeringen valde därför att skrota projektet. Istället för att göra det enklare att anställa började man snickra ihop andra låtsasjobb och program, som till exempel extratjänsterna. 

Extratjänsterna tränger undan riktiga jobb

Extratjänsterna är dessvärre både ineffektiva och dyra. De skapar inlåsningseffekter och tränger undan riktiga jobb, och de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden får inte det stöd som de behöver. Enligt Arbetsförmedlingen gick endast en knapp procent av de nyanlända deltagarna vidare till ett arbete utan subvention under 2017. 

Varje jobb som har kommit till efter extratjänsterna har kostat skattebetalarna ungefär 30 miljoner kronor. Enligt Arbetsförmedlingen kommer den totala kostnaden för extratjänsterna att ha dubblerats inom två år.

Fler utrikesfödda kvinnor behöver jobba och bidra till vår gemensamma välfärd.

I februari i år varnade Arbetsförmedlingen för att pengarna till a-kassan höll på att ta slut eftersom fler personer avslutat sina subventionerade anställningar och blivit arbetslösa. Men i stället för att höja anslagen till arbetslöshetsförsäkringen valde den rödgröna regeringen att lägga ytterligare en halv miljard kronor till extratjänsterna. 


LÄS MER: Vad Sverige behöver nu är fler nyanlända


Snyggade till statistiken inför valet

Nu finns det ett hål på över två miljarder kronor i a-kassan. Det hade gått att laga, om den rödgröna regeringen agerat i våras och dragit ner på de dyra arbetsmarknadsprogrammen. Men nu får övergångsregeringen i stället betala notan på kredit. Att finjustera arbetslöshetsstatistiken inför riksdagsvalet var tydligen viktigare än den egna myndighetens varningsklockor om ökad arbetslöshet. 

Den rödgröna regeringens prognos inför valåret var att arbetslösheten för 2018 skulle uppgå till cirka 6,1 procent. Arbetsförmedlingen menade dock att arbetslösheten skulle bli högre än så. När nu pengarna ser ut att ta slut innan november månad är det uppenbart vem som fick rätt. 

Istället för att ohämmat spendera miljarder av skattebetalarnas pengar på att gömma undan människor i låtsasjobb måste vi ta bort de hinder som försvårar för människor att få ett första jobb. 


LÄS MER av Gulan Avci: 

 När ska S komma till insikt om islamisterna?

 Vår feministiska regering straffar kvinnorna hårdast


Sverige behöver fler jobb utan förkunskapskrav som ger fler människor chansen att få ett första arbete och en egen lön att leva på. Inte minst för kvinnor med utomeuropeisk bakgrund som är den grupp som står längst bort från arbetsmarknaden skulle det betyda mer frihet både i förhållande till samhället och till sin partner. 

Dessutom skulle det innebära en stor samhällsekonomisk vinst att fler utrikesfödda kvinnor får jobba och bidra till vår gemensamma skattefinansierade välfärd. 

Regeringen borde erkänna misstagen

Istället för att erkänna de misstag som begåtts fortsätter den avgående regeringen att strö pengar över dyra arbetsmarknadsprogram. Sverige kommer under de kommande åren gå in i en lågkonjunktur. Då är det angeläget att nuvarande system reformeras i en riktning för fler riktiga jobb och att vi säkerställer en trygg arbetslöshetsförsäkring. 

Vi liberaler vill också att a-kassan blir obligatorisk. För att skapa en tryggare övergång för personer som har den svagaste anknytningen på arbetsmarknaden, behöver grundskyddet öka. Vi kan inte tillåta ett system där regeringens ambition att uppnå sina vallöften slår ut arbetslösa människors rätt till försäkring.  


Av Gulan Avci 

Riksdagsledamot (L)

Vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet