Keith Wright. Foto: Fotograf Micke Morén - Uafoto
Keith Wright. Foto: Fotograf Micke Morén - Uafoto

Migrationsverkets krav är orimliga

Publicerad

Migrationsverket kräver att spelaren Keith Wright inte deltar i Uppsala Baskets sociala program. Orimligt, skriver Johannes Wohlert och Magnus Lundgren.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Uppsala Basket har vi två centrala verksamheter. Det ena är att spela elitbasket, vi är sedan lång tid ett av Sveriges bästa basketlag och utmanar varje år om de högsta placeringarna i ligan.

Den andra aktiviteten som vi bedriver kallar vi Schysst Framtid. Schysst Framtid innebär att alla aktiva inom Uppsala Basket arbetar för att nå ut till ungdomar i Uppsalas förorter som inte är aktiva inom idrott. Vi startade detta projekt för elva år sedan och grundtanken är helt enkelt att vi vill påverka ungdomar att undvika destruktiva val och i stället få hjälp med att hitta positiva mål för sin egen framtid.

Genom åren har vi träffat mer än 10 000 uppsalaungdomar och utan att ta till överord kan vi säga att det varit en mycket framgångsrik verksamhet. Vi är närvarande i skolorna, finns med på raster, håller i lektioner och stimulerar ungdomarna att röra på sig. Kort sagt agerar vi som förebilder - närvarande just där ungdomarna befinner sig.

När Uppsala basket rekryterar spelare, från Sverige eller från andra länder, är det ett självklart kriterium att denne ska ställa upp på Schysst Framtids värderingar och också vara delaktig i arbetet ute i skolorna.

Den senaste värvningen vi har gjort är Keith Wright, en 24-årig afroamerikan som har gått ut Harvard med en bachelor i psykologi, men självklart också en riktigt bra basketspelare. Vi hoppas mycket på Keith, både på planen och ute på skolorna. Och han har verkligen gått hem bland ungdomarna. Kanske är det för mycket att hoppas på att just han ska vända några ungdomars liv, men det är ingen tvekan om att en kille med hans bakgrund, utseende och inställning kan ge mycket till killar som i dag står på gränsen och där risken finns att de gör val som pekar åt fel håll.

Allting bra då alltså? Nej, inte riktigt. Keith Wright behöver nämligen ett uppehållstillstånd för att spela basket i Sverige, och migrationsverket har beslutat att den enda möjligheten för dem att låta honom komma till Sverige är om han inte deltar i Schysst Framtids arbete.

Ja, ni läste rätt. Vi måste bokstavligt talat stryka alla delar i kontraktet som handlar om att Schysst Framtid är en del av Uppsala Baskets verksamhet och att Keith förväntas ställa upp på att vara en förebild ute i skolorna för att migrationsverket ska släppa in honom. Vi trodde självklart inte att det var sant, men så är tydligen reglerna och vi har varit tvungna att lyda, annars blir Keith utslängd ur Sverige.

Någon ytterligare motivering har vi inte fått, men budskapet är tydligt och klart. Spela basket går bra. Prata med ungdomar och vara en förebild går inte. Vet integrationsminister Erik Ullenhag om att det är så här det går till? Att de regler han är medansvarig för, som säkert har ett gott syfte, i praktiken förbjuder duktiga, framgångsrika och sympatiska idrottsmän att träffa barn i skolorna och inspirera dem?

Vi kan inte se att migrationsverkets agerande för något gott med sig alls. I stället borde man väl välkomna en kille som Keith Wright till Sverige, och tacka honom för att han är med och bidrar till att fler ungdomar ser mer positivt på livet, sin egen förmåga och sin egen framtid.

Vår förhoppning med Schysst Framtid är att Uppsala ska bli en tryggare och säkrare stad för alla och att Uppsala ska vara en förebild när det gäller integration och multikultur. Dessutom hoppas vi öka antalet aktiva inom idrotten, eftersom det i sig själv är en positiv kraft som ser till att ungdomar till exempel avstår drogdebut samt minskar utanförskapet. Uppsala kommun och det lokala näringslivet stöder oss i arbetet och vi känner att vi verkligen är med och bidrar till att göra Uppsala bättre.

Men vi behöver förebilder, och vi hoppas verkligen att reglerna kan ändras så att även Keith Wright får möjlighet att vara det.

 

Magnus Lundgren, projektledare Schysst Framtid

Johannes Wohlert, sportchef Uppsala basket

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag