Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket sviker flyktingarna från Ukraina

Ukrainare utanför Migrationsverket i Märsta.
Foto: INGE JOHANSSON/PRIVAT
Marie Söderqvist.

Lika stolt som jag är över mina grannars och alla andras frivilliga engagemang för att hjälpa, lika mycket skäms jag över Myndighetssverige.

Medan vi öppnar våra hem gör sig Migrationsverket oanträffbart, skriver Marie Söderqvist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi är många som har tagit emot människor som flytt från Ukraina. Vi har fått frågan av en granne eller bekant och utan att tänka så mycket sagt att ”javisst kan vi bistå människor på flykt undan bomber”. I många fall har de som flytt blivit helt ruinerade eftersom de pengar de hade med sig blivit helt värdelösa. 

I den lilla del av Storstockholm, Enebyberg, där jag bor har redan ett tjugotal familjer fått tak över huvudet, mat och kläder. 

När jag svarade ja på frågan om jag kunde hysa en familj bestående av två vuxna och två barn, i mitt hem, tänkte jag precis som alla andra som tagit emot någon att det är viktigt att göra det man kan. Och förutom att bistå med mat och husrum kunde jag hjälpa dem att registrera sig hos Migrationsverket. 

Vad sysslar Migrationsverket med?

Kanske var jag naiv. Men kontakten med Migrationsverket var och är en smärre chock. Medan vi grannar har samlat in pengar, mat och kläder, lånar ut våra hem, tvättmaskiner och organiserar hämtning och skjuts och köper tandkräm, tandborstar och tvålar gör sig Migrationsverket oanträffbart. Det går inte att ringa. Det går inte ens riktigt att begripa vad de skriver på sin hemsida, inte ens för universitetsutbildade svenskar. 

Måndagen den 14 mars kör jag ut den familj som bor hos mig klockan sju på morgonen till den tillfälliga migrationsmottagningen i Märsta. När vi kommer dit, en timme innan de öppnat är det redan en lång kö. Det är soligt, men minusgrader. Barn som gamla, alla får vänta utomhus för man måste lämna in de detaljerade dokumenten personligen ihop med sitt pass.  

Efter fem timmar i kö fick min familj beskedet att de inte ens fick en nummerlapp eller någon tid för att kunna komma tillbaka och uträtta sitt ärende. De blev upplysta om att det inte var värt för dem att återvända till Migrationsverket för det är så många som kommer.   

Uppmaningen: Kom inte tillbaka

På Migrationsverkets hemsida står det så här: 

”För att ansöka kommer du att behöva registrera dig och visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar hos Migrationsverket. Du kommer även att få lämna fingeravtryck och fotograferas som en del av registreringsprocessen.

Om du beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gäller ditt tillstånd till den 4 mars 2023. Du får ett uppehållstillståndskort som visar vilken typ av uppehållstillstånd du har. När du har fått ditt uppehållstillstånd har du bland annat rätt att arbeta i Sverige.”

Om inte myndigheter klarar av att sköta sin kärnverksamhet, tvingar man människor att kringgå lagen. Hur ska man annars kunna jobba eller hitta ett sätta att försörja sig?

Men när de ukrainska flyktingarna kommer till Migrationsverket möts de av absurda köer och rekommendationer att åka därifrån och inte komma tillbaka. 

Dessutom får de höra från tjänstemännen på Migrationsverket att om de har någonstans att bo, ska de överhuvudtaget inte ta kontakt med Migrationsverket. 

En uppgift man borde kunna hantera

Men för att få sitt uppehållstillstånd enligt det nyligen beslutade EU-direktivet måste de registreras. Och för att registrera sig måste de komma fram till en tjänsteman på Migrationsverket. 

Det är oacceptabelt att en myndighet totalt duckar från sitt ansvar. Miljoner ukrainare är på flykt. En liten rännil av dessa har nått Sverige. Eftersom engagemanget i civilsamhället är stort är belastning på offentliga insatser ännu ganska litet. Att man då inte kan leverera det som ingen annan kan sköta – det vill säga myndighetsutövning i form av ta emot blanketter från desperata människor – är en skandal. 

Om man på mindre än två dygn får fram bostäder till 50 människor i ett litet bostadsområde med några tusen invånare, borde Migrationsverket klara av att ta emot dem som åker till myndighetens lokaler för att lämna in sina handlingar. 

Sätt upp ett tält i Rålambshovsparken, gör delar av processen digital, gör om gymnastikhallar till tillfälliga registreringscenter, anlita volontärer som hjälper till med allt praktiskt runtomkring, för att snabbt och smidigt få så många som möjligt genom systemet. 

Barnen ska gå i skolan och de vuxna ska jobba

Vi har redan varit med om att missköta hanteringen av människor som flytt hit från andra länder. Människor som blivit sittande i destruktiv, passiv väntan. Om vi nu igen står inför en ström av människor som kommit hit till Sverige och som dessutom hitintills effektivt tagits om hand av civilsamhället är det förstås bättre för alla om dessa så snabbt som möjligt får allt praktiskt på plats. Att barnen får komma till en skola och att de vuxna ges rätt att jobba här. 

Men om de inte ens blir registrerade av migrationsmyndigheten utan uppmanas att åka därifrån med oförrättat ärenden tvingar man in alla dessa människor i ett oklart limbotillstånd. 

Om inte myndigheter klarar av att sköta sin kärnverksamhet, tvingar man människor att kringgå lagen. Hur ska man annars kunna jobba eller hitta ett sätta att försörja sig? 

Lika stolt som jag är över mina grannars och alla andras frivilliga engagemang för att hjälpa, lika mycket skäms jag över Myndighetssveriges välkomnande. 


Av Marie Söderqvist

Skribent

4 000 flyktingar tar sig till Sverige – per dygn

0