Vad kostnaden blir för uppgörelsen om de ensamkommande, kunde ingen ministrarna på Rosenbads scen svara på. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTVad kostnaden blir för uppgörelsen om de ensamkommande, kunde ingen ministrarna på Rosenbads scen svara på. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Vad kostnaden blir för uppgörelsen om de ensamkommande, kunde ingen ministrarna på Rosenbads scen svara på.  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.
Johan Ingerö är ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Nu visar vi världen att Sverige ger med sig

Publicerad

Frågan är en av vår tids största och svåraste – därför måste migrationspolitiken ha längre hållbarhetstid än en liter mjölk.

Den regering som inte förstår det kan inte sitta kvar, skriver Timbros Johan Ingerö.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det kändes stundtals som att det var två väldigt olika uppgörelser som presenterades, där i Rosenbads pressrum på måndagseftermiddagen. De båda MP-ledarna Gustaf Fridolin och Isabella Lövin var påtagligt nöjda, liksom deras vilt twittrande medarbetare. Mer dämpade toner hördes från migrationsminister Heléne Fritzon, som med tillkämpat lugn betonade att detta inte innebär stopp för avvisningarna och att krisuppgörelsen från 2015 fortfarande gäller. Från Stefan Löfven hördes däremot ingenting alls, eftersom han valde att inte hedra pressen med sin närvaro – ett högst ovanligt grepp när en stor uppgörelse mellan allierade partier ska presenteras.

 

LÄS MER: Här är S och MP:s överenskommelse om de ensamkommande

 

Nåväl. Oavsett om man bekänner sig till skaran av öppna hjärtan eller om man vill se en stramare migrationspolitik än dagens, så är detta ohållbart. Migrationsfrågan är en av vår tids största och svåraste. Den handlar om svindlande ekonomiska summor, och ytterst om människors liv. Därför måste migrationspolitiken ha längre hållbarhetstid än en liter mjölk. Lever Sverige upp till det kravet? 

Döm själva:

Den rödgröna duo som gick till val 2014 hade anklagat den moderata migrationsministern Tobias Billström för att vara oanständig och inhuman, när han talade om invandringsvolymer. 

 

LÄS MER: Ledare: Det hade varit bättre att låta MP lämna regeringen 

 

Hösten 2015 meddelade statsminister Löfven att hans Europa inte bygger murar, och arrangerade ett hypat men i sak innehållslöst myndighetskalas på Münchenbryggeriet under vinjetten "Sverige tillsammans". Bara några veckor senare kom den numera legendariska U-svängen. Utrikesministern talade om systemkollaps, och en blocköverskridande majoritet stramade snabbt åt invandringsreglerna. Miljöpartisterna grät, men svalde både tårarna och den tuffare politiken. 

När vi nu skriver 2017 har Socialdemokraterna hunnit börja attackera de borgerliga för att ha varit för flyktingvänliga, trots att de aldrig framförde någon sådan kritik så länge Fredrik Reinfeldt regerade. Och i en reklamkampanj nyligen visade partiet stolt upp gränsvakter och passkontrollanter som en del av "den svenska modellen". 

Ingen kunde ge svar om kostnaderna

Ändå luckrar de nu själva upp sin egen tuffa linje genom att föreslå uppehållstillstånd för den som studerar, eller vill studera. Hur många dessa är, och vad kostnaden blir, kunde ingen av de fyra ministrarna på Rosenbads scen svara på. 

Vi kan inte fortsätta så här. Hur Sverige agerar påverkar hur många som söker sig hit. Ett av syftena med de hårdare reglerna var att inte göra den livsfarliga medelhavssmugglingen lika lockande. 

Nu, när regeringen öppnar för en sorts amnesti via gymnasieskolor och vuxenutbildningar, talar vi om för omvärlden att även om vi låter lite sträva ibland så ger vi med oss när medierna börjar skriva sina artiklar. Gissningsvis säljer smugglare i detta nu sina förrädiska resor med just det argumentet. Och när statistiken återigen skrämmer slag på makthavarna så lär vi ändra oss igen, men då kommer såväl ansökningarna som drunkningsolyckorna ha hunnit öka igen.

Och den dagen kommer. För till sist är det inte höjdarna i Rosenbad som måste skaka fram de där bostäderna och skolplatserna. Den uppgiften överlåter de till kommunpolitikerna, varav de flesta inte ens arbetar heltid med politik. Och även de behöver viss förutsebarhet om de ska kunna sköta de uppgifter väljarna ålagt dem. Det är helt enkelt inte acceptabelt att regeringen ständigt ändrar spelreglerna för att rädda sitt eget skinn, och att statsministern endast visar upp sig när utländska dignitärer rullar in i landet.

Lappkastens tid måste ta slut. Och den regering som inte förstår det kan inte sitta kvar.

 

Av Johan Ingerö

Ansvarig för välfärdsfrågor, tankesmedjan Timbro

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag