Söker öppnare gränser. Sverige måste se över sin utlänningslagstiftning för att säkerställa att ingen människa utvisas till tortyr. Det skriver i dag Folkpartiets Frida Johansson Metso, Erik Ullenhag och Ulf Nilsson. Foto: Stefan Forsell
Söker öppnare gränser. Sverige måste se över sin utlänningslagstiftning för att säkerställa att ingen människa utvisas till tortyr. Det skriver i dag Folkpartiets Frida Johansson Metso, Erik Ullenhag och Ulf Nilsson.  Foto: Stefan Forsell

Migrationspolitiken måste bli generösare

Publicerad

FN:s tortyrkommitté har underkänt 19 svenska utvisnings­beslut. Vi vill se över utlänningslagstiftningen för att garantera att UNHCR:s rekommendationer följs. Det skriver Erik Ullenhag, Frida Johansson Metso och Ulf Nilsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi som fötts i fred och frihet har en medmänsklig skyldighet att ge männi­skor som flyr undan förföljelse en fristad. Sverige för också en solidarisk flyktingpolitik som ger många asyl­sökanden rätten att stanna. Men även den svenska migrationspolitiken behöver liberaliseras. Det faktum att 19 svenska utvisningsbeslut fällts av FN:s tortyr­kommitté visar att lagstiftningen behöver ses över. Folkpartiet vill därför se förändringar i utlänningslagstiftningen som garanterar att Sverige i praktiken följer UNHCR:s rekommendationer.

 

En av de kanske största politiska skandalerna i modern tid var utvisningen av Agiza och Alzery, männen som Sverige år 2001 skickade till Egypten. Sverige bortsåg från den överhängande risken för tortyr vilket medförde internationell uppmärksamhet och berättigad kritik. Mindre uppmärksamhet har de övriga 18 tillfällen då Sverige också fällts av FN:s tortyr ­ kommitté gett upphov till. Under 2010 och 2011 skedde detta vid åtta tillfällen.


I de ärenden där Sveriges fällts är kritiken likartad; den asylsökandes berättelse har inte bedömts trovärdig. FN:s flyktingorgan UNHCR genomförde nyligen en granskning av migrations­verkets arbete i förhållande till FN:s flyktingkonvention. Slutrapporten levererades förra året och där upprepades kritiken från tortyrkommittén. Av de asylsökande som UNHCR intervjuat hade nästan hälften blivit utsatta för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling före flykten. Vad som skedde före flykten är visserligen inte avgörande för att få skydd, asylprövningen är framåtsyftande. FN:s tortyrkommitté understryker dock att när en asylsökandes lämnar trovärdiga upp­gifter om att hon redan drabbats av tortyr flyttas bevisbördan från personen som blivit torterad till staten. Det ligger alltså på vårt ansvar att den asylsökande inte riskerar att utsättas igen om hon eller han måste återvända.

Foto: Axel Öberg

Enbart i ett av de beslut som UNHCR granskat hade en tortyrutredning införskaffats. Detta trots att migrationsverket har ett särskilt utredningsansvar när det handlar om tortyroffer. UNHCR konstaterar också att migrationsverket har en internationellt sett snäv trovärdighets­bedömning.

 

I det senaste ärendet som Sverige fälldes för av tortyrkommittén, gällande en familj från Azerbajdzjan, kunde den asylsökande uppvisa läkarintyg som bland annat uppgav att det "kan anses säkerställt att patienten varit utsatt för förhör under tortyr på det sätt som han har beskrivit". Ändå valde svenska myndigheter att anse att mannen, hans fru och deras tolvåriga dotter inte var trovärdiga, bland annat på grund av att de lämnat oklara uppgifter om vissa datum och tider.


Migrationsverkets rättsenhet gör redan i dag en utvärdering när Sverige fälls av FN:s tortyrkommitté. I ett nytt rättsligt ställningstagande har verket nu också klargjort vilket ansvar migrationsverket har för att låta utreda skador hos asylsökande som kan vara orsakade av tortyr eller liknande. Klargörandet är att välkomna, men från Folkpartiets sida anser vi att även lagstiftningen behöver ses över. Sedan den 1 januari 2010 är bevis­kravet för tortyr lägre satt i lagstiftningen. Likväl har vi ännu inte sett att lagstiftningen inneburit att asylsökande bedömts trovärdiga i mer rimlig utsträckning. Det borde vara självklart att Sveriges bedömning om vem som är berättigad till skydd från tortyr inte ska skilja sig från FN:s och vi vill därför se över utlänningslagstiftningen för att garantera att UNHCR:s rekommendationer verkligen följs. En noggrann prövning av asylskäl får inte innebära att en orimlig bevisbörda läggs på den enskilde asylsökande.

 

Rätten att få skydd från tortyr är ovillkorlig. Sverige har misslyckats att upprätthålla detta skydd och bör i fortsättningen både se över de system som kringgärdar asylprövningen och se till att extra försiktighet används, så att dessa mycket utsatta personer värnas. Svensk flyktingpolitik ska kunna garantera att det absoluta förbudet mot utvisning till tortyr respekteras.

 

Erik Ullenhag, 2:e vice ordförande (FP)

Frida Johansson Metso, partistyrelseledamot (FP)

Ulf Nilsson, migrationspolitisk talesman (FP)


 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag