Migrationspolitiken är regeringens lekstuga

Sverige ska ta emot färre asylsökande, det är Socialdemokraterna och Stefan Löfvens nya linje. En riktning som möter kraftigt motstånd.
Sprickan mellan Lövin och Löfven blev tydlig under förra veckan. Vilken förskolepedagog som helst hade för länge sedan avbrutit bråket, om hen bara kunnat, skriver Maria Malmer Stenergard.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM/SPA
Maria Malmer Stenergard är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

Sverige befinner sig mitt i en integrationskris – regeringen i en lekstuga, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När statsminister Stefan Löfven i förra veckan besökte Skåne lovade han minskat flyktingmottagande. Men det dröjde inte länge innan vice statsminister Isabella Lövin (MP) anklagade sin egen statsminister för att fara med osanning.  Regeringsbråket eskalerade inför öppna ridåer och lekstugans cirkusinspirerade interiör kunde följas i realtid av uppgivna medborgare på Twitter och Instagram. Alice Bah Kuhnke, europaparlamentariker (MP), lovade på Instagram att miljöpartisterna skulle göra motstånd mot sina regeringskollegor ”med allt de har”. Hon passade på att påtala att dessa kollegor ”uppenbart tappat kompa(s)sen och helt glömt bort varför de bildats”. Vilken förskolepedagog som helst hade för länge sedan avbrutit bråket, om hen bara kunnat.

Öppna, blinda hjärtan

Samtidigt som regeringen twittrar från lekstugan, befinner sig Sverige i en allvarlig integrationskris. Öppna, blinda hjärtan har år efter år i största välmening öppnat gränsen – utan att öppna samhället på riktigt för dem som flytt hit. Resultaten syns i utanförskapet: barnen som inte lär sig svenska, de vuxna som aldrig kan betala hyran med egna surt förvärvade pengar, de unga som lockas in i kriminalitet av människor som väljer den enkla vägen och utnyttjar de svaga.

Då stack Per Bolund in huvudet i lekstugan och deklarerade att regeringen visst skulle bidra om det går.

Vi är många partier som bär ansvar för att vi befinner oss i en djup integrationskris. Och det är vår förbannade skyldighet att stoppa utvecklingen. Ska vi lyckas med det så måste asylinvandringen hållas på en mycket låg nivå under lång tid framöver. Vi moderater vet att vi bär ett ansvar, och vi är till fullo beredda att ta det. 

Moderaternas kravlista

Vi har lagt om vår migrationspolitik och vi står fast vid den. Vi kräver:

Volymmål för asylinvandringen.

Att man ska jobba sig in i den svenska välfärden.

Bidragstak.

Minskad anhöriginvandring.

Krav på försörjning, svenska och kunskaper om samhället för permanent uppehållstillstånd.

Att det svenska medborgarskapet uppvärderas.

Att ett nej verkligen är ett nej. Har man fått nej i asylprocessen ska man återvända.

Till skillnad från Socialdemokraterna, som gång på gång säger att de vill minska invandringen, så röstar vi i riksdagen också som vi säger att vi ska rösta – för minskad invandring. Regeringspartierna går i motsatt riktning, och röstar för ökad anhöriginvandring, för gymnasielagen och för ytterligare asylgrunder. 

Bolund ville också delta i leken

Och de fortsätter att bråka. Tidigare i veckan bedyrade migrationsminister Morgan Johansson (S) att Sveriges regering skulle säga nej till att ta emot en kvot av dem som räddas på Medelhavet, eftersom vi redan tagit så stort ansvar. Per Bolund stack då in huvudet i lekstugan och deklarerade att regeringen visst skulle delta i samtalen och bidra om det går.

Efter en stunds ihärdigt lekande insåg Löfvens pressekreterare att det började gå överstyr. Man valde då att tillstå att Lövin hade haft rätt. Löfven påstods ha uttalat sig som partiordförande – trots att det av pressmeddelandet klart och tydligt framgick att det var statsministern som skulle åka till Skåne. Men det accepterade inte den vice statsministern. ”Du sade det visst det som statsminister!”, tjurade hon.

Regeringen saknar förmågan

Regeringens lek är ett svek. Mot alla dem som ser Sveriges trygghet och sammanhållning raseras. Mot alla dem som inte ser en väg ut ur utanförskapet. Mot dem som känner hopplöshet.

Jag är övertygad om att vi kan vända utvecklingen. Men då måste vi vara beredda att fatta tuffa beslut, och stå för dem. Sveriges regering är inte förmögen att göra det.


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson 


Ny Sifomätning: Majoriteten för samarbete med SD:

Sifo: Stor väljarmajoritet för samarbete med SD. ”Stor och entydig förändring”.