Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationen måste ha ett volymmål – släpp MP nu

MP-Lövin och S-Löfven i riksdagen. Vill S ha en stram invandring eller vill de driva igenom Miljöpartiets generösa migrationspolitik? undrar Maria Malmer Stenergard.
Foto: OLLE SPORRONG
Maria Malmer Stenergard är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Under 2019 tog Sverige emot tre gånger fler asylsökande än vad Danmark, Norge och Finland gjorde tillsammans.

Ett volymmål är en förutsättning för att migrationsutredningen ska kunna presentera ett helhetsgrepp och ge Sverige en begränsad och hållbar migrationspolitik, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Krisen till följd av covid-19 överskuggar det mesta just nu. Det politiska arbetet måste fokusera på att begränsa pandemin och dess många konsekvenser, men det finns samtidigt stora frågor som måste hanteras parallellt. En sådan är den nya migrationslagstiftningen. 

I morgon möts representanter från riksdagspartierna i den kommitté som ska ta fram framtidens migrationspolitik. Moderaterna har från början varit kritiska till kommitténs utredningsdirektiv, som inte tar det helhetsgrepp som krävs. De senaste händelserna vid den grekisk-turkiska gränsen och färsk statistik för asylinvandringen visar att vår oro är befogad. 

Enligt Eurostat tog Sverige emot 23 125 asylsökanden under 2019, vilket till antalet är det sjätte största mottagandet inom EU. Även sett till asylmottagande per capita placerar sig Sverige på sjätte plats, före länder som Tyskland, Frankrike och Italien. 

Varför avvika från övriga Norden?

Sverige avviker dessutom markant från övriga Norden. Under 2019 tog vi emot tre gånger fler asylsökande än vad Danmark, Norge och Finland tillsammans gjorde under hela året. 

Dessa höga invandringsnivåer är inte hållbara om vi ska kunna betala tillbaka vår integrationsskuld. Runt om i Sverige hålls människor tillbaka i ett djupt utanförskap. Särskilt hårt drabbas kvinnor och barn. Var tredje elev som är född utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar antas leva under hedersrelaterade familjenormer, men det bör finnas ett stort mörkertal. Var tredje elev lämnar nian utan gymnasiebehörighet i skolorna i Sveriges 60 utsatta områden. Endast 18 procent av nyanlända kvinnor har ett jobb efter två år. Med en fortsatt ohållbar asylinvandring sviker vi alla dem. 

Vi behöver ett volymmål

Nu måste Sveriges asylmottagande struktureras upp och anpassas efter vår förmåga – eller snarare oförmåga – att klara av integrationen. Moderaterna driver därför på för att Sverige ska införa ett volymmål för asylinvandringen. Mål är viktiga politiska styrmedel inom finanspolitiken och klimatpolitiken. Det borde de vara även inom migrationspolitiken. 

Vi menar att införande av volymmål, stärkt återvändande och kvalificering in i välfärden för nyanlända är de frågor som borde vara högst upp på agendan.

Moderaterna menar att Sveriges asylmottagande ska ligga i nivå med de nordiska ländernas. I praktiken innebär det att antalet asylansökningar behöver minska med 80 procent, till totalt knappt 5 000. Om målet riskerar att överskridas måste politiken vidta åtgärder för att minska antalet asylsökande. Det kan exempelvis göras genom att anpassa regelverket för anhöriginvandring. 

Volymmålet är ett mål – inte ett fast tak. Var och en som söker skydd i Sverige har rätt att få sin sak prövad och beviljas uppehållstillstånd om det finns skyddsskäl. Moderaterna värnar asylrätten, men vi vill också ta ansvar för den integrationsskuld som fått växa under flera årtionden.

Låt inte MP styra frågan

En hållbar invandringspolitik kräver bred politisk förankring. Moderaterna har sedan oktober 2017 sträckt ut en hand till Socialdemokraterna. Tillsammans hade vi kunnat få på plats en stram och långsiktigt hållbar politik, med ett brett stöd i riksdagen. Stefan Löfven har tidigare sagt att invandringen till Sverige måste minska för att vi ska lyckas med integrationen av nyanlända. 

Trots detta har Socialdemokraterna hittills valt att i stället hålla hand med Miljöpartiet. Resultatet har blivit att generösare anhöriginvandring och en ny skyddsgrund diskuteras i detta läge. Det är minst sagt bekymrande. Vi menar att införande av volymmål, stärkt återvändande och kvalificering in i välfärden för nyanlända är de frågor som borde vara högst upp på agendan. 

Sätt ned foten, S

Moderaterna kan och vill samtala med riksdagens samtliga partier för att lösa stora samhällsproblem. Genom samtal med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har vi skapat majoritet för en rad viktiga beslut, bland annat för att värna 2008 års arbetskraftsinvandringsreform. Samtidigt är vi realistiska och inser att det i dagsläget inte är möjligt att hitta en överenskommelse som även Miljöpartiet kan acceptera, om man verkligen vill få på plats en hållbar invandring.  

Företrädare för Socialdemokraterna har i flera intervjuer uttryckt att det inte finns någon väsentlig skillnad mellan deras och Moderaternas migrationspolitik. I sådana fall bör det vara enkelt att hitta ett forum för en konstruktiv dialog. Men det kräver att Socialdemokraterna sätter ner foten – vill de ha en stram invandring eller vill de driva igenom Miljöpartiets generösa migrationspolitik?


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson