Madeleine Rybeck Foto: Jennifer BergMadeleine Rybeck Foto: Jennifer Berg
Madeleine Rybeck Foto: Jennifer Berg

Mest hälsosam när den dör vinner inte

Publicerad

Jag önskar mig en värld där hälsa handlar om att göra sitt bästa, med det man har, för att må så bra som möjligt, så länge som möjligt, skriver PT:n Madeleine Rybeck.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag scrollar i mitt flöde på Instagram och Facebook och möts av de vanliga uppdateringarna. Någon har sovit dåligt på grund av skrikande bebis, någon har bråkat med chefen, någon längtar till helg, någon till måndag.

Eftersom jag rör mig väldigt mycket i hälsobranschen i mitt yrke så fylls också mina flöden av träningsrapporter, recept, inspirerande citat och massor av rödmosiga kinder. Jag älskar det, älskar hur en människas träning lämnar avtryck inte bara i dennes eget liv i form av ökad hälsa utan även i dess omgivnings liv i form av mer inspiration till träning och ett friskare liv.

Men sen ser jag den där baksidan också, den som allt oftare rullar upp i mitt flöde. Maten kan inte bara vara god och hälsosam, den ska även vara glutenfri, mjölkfri, vegetarisk, raw, ångkokt eller lagad på endast alger och chiafrön. Träningen kan inte bara vara svettig, rolig och göra mig pigg, den ska också ge extra hög förbränning, vara tidseffektiv, funktionell som det så fint heter, aktivera båda hjärnhalvorna samtidigt och dessutom gärna utföras i 40 graders värme eller med hjälp av specialtillverkade stavar som ska öka effekten ännu mer.

 

LÄS MER: Vill du också bara vara snygg i bikini?

 

Hörrni, det är ingen tävling! Det är inte en fråga om vem som kan äta flesta olika superfoods per dag, träna de trendigaste yogapassen eller visa upp de senaste trendpjucksen från USA. Hälsosammast när den dör vinner inte. Den bara dör som alla andra. Kanske är det till och med så att hen dör tidigare på grund av all optimalonani som fråntagit hen en hel del livskvalitet och avslappning? Vem vet.

I min värld som PT möter jag människor på alla nivåer. Det absolut vanligaste målet de har med sin träning är att må bra. Bli piggare. Sova bättre. Orka leka med sina barn. Förebygga eller bota sjukdom. Att må bra är ett mål som är fullt tillräckligt och i mina öron väldigt fint, men ibland tror jag nästan att det inte duger.

Om det inte optimerar min hälsa så kan det kvitta. Om jag inte blir superduperjättepigg av det där extra tillskottet jag köper för dyra pengar, då får det vara. Att bara knapra morötter känns ju som ett ytterst osexigt alternativ. Kan jag inte få det bästa och hetaste så kan jag nog lika gärna lägga av med den här hälsoresan. Lite så där lagom hälsosam, frisk och stark, det är inte något att skriva hem om. Inget att skryta om på personalfesten precis.

SUP-yoga på en liten bräda mitt i vattnet iförd endast minitrosor och en knallig sport-behå, eller att springa som en galning med en uppfälld fallskärm bakom sig och tofsen guppande i vinden, då börjar det likna något. Då snackar vi optimalonani minsann, på hög nivå!

 

LÄS MER: Du blir duktig först när du tränar

 

Jag tror att det vi ser är en spegling av en hälsotrend som länge varit på uppåtgående men som nu börjar nå sin kulmen. När alla vet vad bra mat är och att vi måste träna för att hålla oss friska, vad ska då marknaden dra till med för att fortfarande vara heta, nya, spännande? Det krävs något nytt som ingen har tänkt på innan för att fortsätta ta mark i hälsobranschen. Pressen att tjäna pengar på människors strävan efter den optimala hälsan minskar aldrig.

Jag önskar mig en värld där hälsa handlar om att göra sitt bästa, med det man har, för att må så bra som möjligt, så länge som möjligt. Utan fokus på flashiga prylar, dyra pulver och trendiga träningsformer. Där vi inte jämför vår hälsa med varandra och tävlar om vem som är friskast, starkast eller häftigast på gymmet. Där folkhälsan får stå i fokus, alldeles på egen hand, i stället för att ständigt konkurrera om uppmärksamheten med kommersiella krafter. Det vinner vi alla på.

 

Madeleine Rybeck

Personlig tränare, kostrådgivare, löpcoach

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag