Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Mer konsumentmakt i tomtesäcken"

Veronica Palm.Foto: Sven Lindwall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så kom då äntligen Tomten! Tindrande barnögon gör Tomtens arbete till ett verkligt drömjobb. Men det händer att också Tomten gör fel. Att julklappen inte blir till den glada gåva som tanken var.

Här är tre önskningar som kanske gör Tomtens arbete lite enklare nästa år.

 

Mobiltelefonen är numera en mycket populär julklapp. Men två år, som abonnemang är på, är lång tid. Min första önskan är att konsumentens bindningstid för mobil- och Internet­abonnemang begränsas till högst ett år. Kunderna ska inom rimlig tid kunna bli av med dyra och dåliga tjänster.

Ofta präglas telefonförsäljningen av osäkerhet om villkoren och tyvärr förekommer det att påtryckande metoder används. Ibland kan det vara oklart om det har ingåtts ett avtal, vilket kan leda till att människor tvingas betala för varor som de inte efterfrågat. Konsumentens rätt bör därför stärkas vid telefonförsäljning.

 

Min andra önskan är att alla försäljare, för handel via distans, ska erbjuda ett skriftligt avtal om kunden begär det. Konsumentverket har ingen råd­givning till enskilda konsumenter. Den rådgivningen ska kommunernas konsumentvägledare stå för. De flesta kommuner i Sverige har en konsumentvägledare, men inte alla. Det är upp till varje kommun att besluta om invånarna ska ha tillgång till en konsumentvägledare.

 

Min tredje önskan är att det borde vara självklart att alla invånare har tillgång till en konsumentvägledning i sin kommun eller att den erbjuds invånarna i samarbete med andra ­kommuner.

Med dessa tre önskningar hoppas jag att vi kan ge Tomten den julefrid han förtjänar och att alla små och stora barn kan glädjas åt sina julklappar. För så ska ju julen vara.

 

Veronica Palm, S, ordförande riksdagens civilutskott