Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mensmyndigheten gjorde jämställdheten en otjänst

Av integrationspolitisk korrekthet placerades Jämställdhetsmyndigheten i ett ytterområde långt bort från andra viktiga samhällsaktörer, skriver Malin Lernfelt.Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
Malin Lernfelt är liberal skribent och debattör.Foto: PRIVAT

Det som borde ha blivit en viktig statlig institution, blev i stället ett radikalvänsterpolitiskt spektakel. 

Sverige behöver trots allt en jämställdhetsmyndighet. En riktig sådan – som tar religiöst förtryck på allvar och inte sysslar med identitetspolitik, exkludering och trams, skriver Malin Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JÄMSTÄLLDHET. Klang och jubel! Jämställdhetsmyndigheten kommer att läggas ned som en följd av att riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Omfattande glädjeyttringar hörs från den politiska högerflanken. 

Och visst finns det skäl att känna tillfredställelse över att myndigheten i sin nuvarande form går i graven. Det som borde ha blivit en viktig statlig institution med uppdrag att på olika sätt driva på och följa upp flera av vår tids svåraste och mest brännande samhällsfrågor, har i stället blivit ett radikalvänsterpolitiskt spektakel. 

Ideologisk Fi-slagsida

Redan från dag ett satte man tonen när Jämställdhetsmyndigheten byggdes upp utifrån det Fi-narrativ som sedan länge präglat Nationella sekretariatet för genusforskning. Myndigheten fick en ideologisk slagsida åt den sortens genusvetenskap som är fullt upptagen med att räkna skallar, prata om vithet och intersektionalitet, beklaga sig över cis-normer, samt måla upp "den nyliberala ekonomin" som det största jämställdhetshotet. 

Generaldirektören har ställt sig positiv till könsseparatism och menar att debatten om småflickor som tvingas skyla sig i simhallen antagit hysteriska proportioner.

Som lök på laxen anställdes socialdemokraten Lena Ag som generaldirektör. Ag som ställt sig positiv till könsseparatism och menar att debatten om småflickor som tvingas skyla sig i simhallen antagit hysteriska proportioner, och därmed visat sig helt oförstående inför den problematik som uppstår när offentlig verksamhet lägger sig platt inför medeltida religiösa och kulturella krav. 

 

LÄS MER AV MALIN LERNFELT:

SVT:s märkliga idé om muslimer i tv-utbudet

Släng ut de brölande grabbgängen från BB

Barnungar borde inte få bli ministrar

 

Inget blev heller bättre när myndigheten delade ut över en halv miljon till en tramsorganisation som ”MENSEN” med syftet att ”menscertifiera arbetsplatser” eller gav nästan lika mycket till ett projekt med målet att ”motverka den ensidiga och mansdominerade debatten om kärnvapen”. 

Integrationspolitisk korrekthet

Att Jämställdhetsmyndigheten dessutom på grund av integrationspolitisk korrekthet placerades i ett ytterområde långt bort från andra viktiga samhällsaktörer och organisatoriskt förvandlades till en experimentverkstad med aktivitetsbaserade ytor (något som redan för ett antal år sedan visat sig vara ren katastrof på bland annat Malmö Högskola) där 70 procent av personalen enligt en kartläggning riskerar att gå in i väggen, över hälften lider av utmattning och sömnproblem och anställda vittnar om mobbning och trakasserier, gör att det inte finns några som helst skäl att hänga med huvudet över en nedläggning.  

 

LÄS MER: Skyll inte på män när ni själva är problemet, kvinnor

 

Viktiga frågorna som borde varit i fokus

Däremot finns det de facto skäl att oroa sig över vad som nu händer med de viktiga frågor som borde varit i fokus hos Mensmyndigheten, och som man faktiskt arbetat en hel del med även om de hamnat i skymundan. Frågor som människohandel, våld mot kvinnor och barn, tvångsgifte, hedersförtryck, aborträtt, jämställd vård och yrkesliv, vilka är en omistlig del av ett sekellångt arbete för kvinnors och mäns lika rättigheter.  

Att Schymanisterna ända upp på regeringsnivå tillåtits kapa jämställdhetsfrågorna och därmed på det här sättet ger antifeminismen öppet mål är mer än sorgligt.

Att de konservativa, som med stort engagemang firar Jämställdhetsmyndighetens kommande frånfälle, inte funderar så mycket över detta är givet. Men vi andra, som värnar ett samhälle där alla människor oavsett kön ges samma möjligheter att leva och utvecklas efter eget huvud, borde vara djupt oroade. Sverige behöver trots allt en jämställdhetsmyndighet. En riktig sådan. Med en generaldirektör som tar religiöst förtryck på allvar och vars verksamhet är baserad på seriös forskning och inte identitetspolitik, exkludering och trams. 

Schymanister kapade jämställdhetsfrågan

Att Schymanisterna ända upp på regeringsnivå tillåtits kapa jämställdhetsfrågorna och därmed på det här sättet ger antifeminismen öppet mål är mer än sorgligt. Och de som framför allt drabbas av den nuvarande situationen är alla de flickor och kvinnor, pojkar och män som lever under våld och hot till följd av könsrelaterat förtryck. 

 

Av Malin Lernfelt

Liberal skribent och debattör