Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mendez: Fi:s politik
är ingen modefluga

Katerin Mendez, riksdagskandidat, Fi.

Med ett illa dolt förakt och svepande formuleringar som "hipsterval" och  "ytterlighetspartier" lyckas Dahlman skriva i princip en hel text utan  faktamässig underbyggnad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De flesta av oss inser vår tids utmaningar. Vi har ett trängande klimathot och mänskliga rättigheter tvingas underordna sig ekonomiska intressen, i stället för tvärtom. Lyckligtvis blir allt fler varse om att den politik som i dag förs är kortsiktig och verklighetsfrånvänd, ställd mot de utmaningar vi står inför. Fi går därför till val på en helhetssyn på politik som inkluderar hållbarhet för såväl människor som ekonomin och ekologin.

Regeringens jobbskatteavdrag kostar runt 70 miljarder om året. Somliga av oss har fått en ökning av den disponibla inkomsten, där den rikaste tiondelen har fått mycket mer än oss andra. Samtidigt har vissa fått det betydligt sämre. Enligt SCB har sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer fått det sämre ekonomiskt i dag än 2006. En OECD-rapport från 2013 slår larm om att andelen fattiga i Sverige mer än fördubblats mellan 1995 - 2010.

Vi som arbetar inom vård, omsorg och skola har alla upplevt konsekvenserna av New public management kostsamma och kortsiktiga lösningar. En SIFO-undersökning från i år visar att 70 procent kan tänka sig att betala mer i skatt för att göra livet bättre för de som drabbats hårdast av alliansens politik. En tydlig omfördelningspolitik är nödvändig, Fi menar att vi har råd att höja skatterna och införa miljöskatter för människans och miljöns skull.

Oavsett privilegier ser allt fler behovet av att rösta för att ändra färdriktning. Det här är allvarliga frågor, Dahlman, som föga går att avfärda som en modefluga.


Katerin Mendez,

riksdagskandidat, Fi