Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medla nu – innan tragedin fullbordas

Polisen gick hårt fram i försöket att stoppa folkomröstningen i Katalonien.Foto: MANU FERNANDEZ/TT
Utrikesminister Margot Wallström uppmanas att medla i konflikten om Kataloniens självständighet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Artikelförfattaren Oriol Poveda föddes i Barcelona för 39 år sen. Nu skriver han ett öppet brev till Margot Wallström.Foto: Uppsala universitet

Öppet brev till Margot Wallström: Omvärlden måste agera – våldet i Katalonien kommer att bli mycket värre, skriver Oriol Poveda, forskare med rötter i Barcelona.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag föddes i Barcelona för 39 år sedan och jag är nybliven svensk medborgare. Jag är mycket oroad över vad som hände i mitt ursprungsland i samband med söndagens omstridda folkomröstning. Oavsett vad man tycker om självständighetsrörelsen och den katalanska regeringens hantering av frågan, tror jag att vi var många i Sverige som blev chockade över polisbrutaliteten mot vanligt folk. Efter detta hände hade jag och flera i mina gamla kretsar i Barcelona hoppats på att omvärlden skulle reagera och komma in och medla. Så har det tyvärr inte blivit – eller inte ännu i alla fall.

 

LÄS MER: Brandmän attackerade av polisen i Barcelona

 

EU inklusive du, Margot Wallström, säger att detta är en inre spansk angelägenhet. Katalanska regionspresidenten Puigdemont har dock bett om internationell medling och dialog, samtidigt som han har förklarat sin avsikt att utropa självständighet inom de närmaste dagarna. Spanska premiärministern Rajoy säger tvärt nej till både utomstående medling och samtal med Puidgemont. Under sådana omständigheter kan vi säga att alla broar är brända.

Regeringen i Katalonien kommer att gripas

Vad vi ser nu i Katalonien handlar om en förutsägbar tragedi. När Puigdemont utlyser självständighet kommer Rajoy att suspendera självstyret i Katalonien och beordra polisen att arrestera den katalanska regeringen. Detta kommer mötas med stort folkligt motstånd med mer våld som kommer att få söndagens händelser att blekna i jämförelse. Vi får då tyvärr räkna med dödsfall.

 

LÄS MER: Spanien ska göra "allt" för att stoppa Kataloniens självständighet

 

Sverige, som stolt kallar sig för en humanitär stormakt, har arbetat outtröttligt för att lösa konflikter med dialog och satsat prestige med sitt internationella engagemang, inte minst nu i FN:s säkerhetsråd. Du, Margot Wallström, har också visat stort mod och styrka med din feministiska utrikespolitik och din insats i svåra internationella konflikter som till exempel i Palestina.

Låt mig vara tydlig med att om ingen utomstående går in snarast och medlar står vi inför en fullbordad tragedi. Självklart överstiger din diplomatiska kunskap min. Tillåt mig ändå att föreslå en fyrastegs-plan: 

Tillbakadragande av all extrainkallad spansk polis från Katalonien 

Ett moratorium för alla rättsliga processer angående folkomröstningen 

Tillfälligt stopp för alla former av självständighetsförklaring 

Sex till tolv månader för dialog och medling med EU:s och Sveriges inblandning.

Med förhoppningar från en nybliven svensk som har en del av sitt hjärta kvar i Barcelona.

 

Av Oriol Poveda

Nybliven svensk med rötter i Barcelona

Forskare vid Uppsala universitet