Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medierna blir en del i cirkus Trump

Håkan Boström
Foto: Privat
"Donald Trump hånar och provocerar journalister, både allmänt och rent konkret på presskonferenser", skriver Håkan Boström.
Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
Donald Trump förvandlar offentligheten till en dokusåpa, skriver Håkan Boström.
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Det är lite som att höra en berusad äldre släkting orera kring än det ena, än det andra om hur det egentligen ligger till, skriver Håkan Boström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Varje dag kan vi nu läsa om vad USA:s nyvalde president Donald Trump hasplat ur sig – på presskonferenser, i intervjuer och inte minst på Twitter.  Det är lite som att höra en berusad, smått förvirrad, äldre släkting orera kring än det ena, än det andra om hur det egentligen ligger till. Helt ointresserad av motargument och fakta. Det är vad man brukar kalla ”bra tv”. Men är det bra journalistik?  

Det är lite som att höra en berusad äldre släkting orera kring än det ena, än det andra om hur det egentligen ligger till.

Vi måste förstås rapportera när världens mäktigaste man uttalar sig, hävdar den samlade journalistkåren. Vissa går ännu längre och menar att det aldrig varit viktigare med kritisk granskning. Fascismen, rasismen och den politiska lögnen får inte stå omotsagd!  


LÄS MER: Alternativa fakta fanns redan på 40-talet 


Problemet är bara att Trump – eller kanske snarare hans rådgivare – verkar veta precis vad de gör. Trump uttalar sig slarvigt om situationen i Sverige, överdriver hur många som var på hans installationstal eller om hotet från islamistisk terrorism. Han hånar och provocerar journalister, både allmänt och rent konkret på presskonferenser.  Journalistkåren går till motattack, avslöjar ganska lättvindigt Trumps överdrifter i olika ”faktakollar”. Men det är hela tiden Trump som bestämmer vad debatten ska handla om. Och i varje överdrift finns en riktig fråga i botten. 

Det är en gammal sanning att pressen kan bestämma agendan för det offentliga samtalet, men inte vad folk ska tycka i stridsfrågorna. Nu är det Vita huset som sätter agendan – genom att skickligt spela på journalistkårens svagheter – bristen på självdistans, lättkränktheten, det lätt hysteriska tonfallet. Journalister är vana vid att ta ord på allvar. Särskilt när de kommer från statsmän. Här finns en auktoritetstro – utåt sett en tro på förnuft och experter – som Trump utmanar. För Trump följer inte spelreglerna. Han beter sig som en skolgårdsmobbare och tar kommandot. Han sätter sin egen auktoritet före etablissemangets regler. På så sätt förvandlar han offentligheten till en dokusåpa. Trump vet att spela på vår instinktiva fascination för normbrytare. Medierna blir helt enkelt del i den cirkus Trump regisserat.  


LÄS MER: Sluta vara så kränkta  och skaffa er ett liv 


Att presidenten kallar pressen för folkets fiende har digniteten av att man bör rapportera det. Första gången. Men kanske inte tionde gången han säger det. Med ständiga skriverier om både stort och smått, dag ut och dag in så försvinner till sist det relevanta i mängden. Till slut snurrar ord och uttalanden runt så fort att ingen orkar bry sig. Det är en utnötningstaktik. Anhängarna kan hela tiden peka på överdrifter och felsteg i kritiken mot Trump. Det blir en fråga om att heja på rätt lag, en wrestlingmatch.  

Med ständiga skriverier om både stort och smått, dag ut och dag in så försvinner till sist det relevanta i mängden.

Trumps taktik att blanda bort korten förde honom till valseger. Det är dags att sluta gå på det. Det viktiga är trots allt vilka beslut presidenten tar. Det är de som får konsekvenser. Inte ord.  Medierna bör sluta rapportera allt Trump hasplar ur sig och fokusera på vad han gör istället. Det skulle bespara oss en massa pseudonyheter. Det skulle också värna det som finns kvar av en demokratisk och rationell offentlighet från att slukas av den regisserade cirkusen.  


Håkan Boström 

Doktorand i ekonomisk historia och kolumnist på Göteborgs Postens ledarsida.