Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medborgarna har inte råd med Irene Svenonius

Irene Svenonius (M), finansregionråd.Foto: OLLE SPORRONG
Irene Svenonius borde ta konsekvenserna och lämna över till någon som är redo att agera, skriver Aida Hadzialic (S), regionråd i opposition.Foto: MARTINA HUBER

Efter 14 år vid makten har Moderaternas politik kommit till vägs ände. Region Stockholms medborgare och vårdpersonal förtjänar ett styre som gör något åt problemen, skriver Aida Hadzialic (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin innebar att Stockholms sjukvård fick hantera en rad helt nya problem – men krisen blottlade också många problem som redan fanns där innan. Socialdemokraterna har granskat hur vården i Stockholm står sig efter pandemin, och efter fjorton år av moderat styre. Detta är vår analys:

Försvagad och uppsplittrad vård

När Moderaterna tog makten i Region Stockholm 2006 så var det på ett förnyelsemandat. Av den förnyelsen finns nu inte mycket kvar. 

Samma gamla idéer har drivits vidare in absurdum, och vi har fått se en fundamentalt annorlunda vårdsystem växa fram. Olika delar av vården, som tidigare varit del av det gemensamma, har brutits ut och blivit till egna separata marknader. 

Vård för äldre blev en egen marknad 2019, vård för barn med psykisk ohälsa blev det 2014 och vaccinationer blev marknad 2011. 

Hundratals tjänster på Karolinska försvinner – några månader efter att personalen har riskerat liv och hälsa för folkets skull så sviker politiken.

Konsekvensen av den ideologiska omdaningen av Stockholms sjukvård har blivit att vi fått ett slarvigt sytt lapptäcke av vårdmarknader där pengar för vård läcker mellan sömmarna och blir till vinstuttag hos ägarna i en allt mer omfattande privat vård. 

Den förnyelsetanke som en gång fanns är nu som bortblåst, och Moderaternas lösningar på nya problem är hela tiden att försöka använda gamla och urvattnade lösningar för att försöka åtgärda dem.

Försämrad vård till äldre

I dagarna kom det fram att 7 procent av alla äldre på särskilda boenden i Region Stockholm dog i covid-19 det senaste halvåret. Det är en förödande siffra, som bär med sig en lika förödande sorg. En av huvudförklaringarna till situationen har varit att det inte genomförts tillräckligt många läkarbesök på boendena.

Från att ha varit en del av den offentliga vårdens ansvar, så blev läkarbesök på särskilda boende utbrutet och omgjort till en egen marknad 2008. Sedan dess har regionen även lagt mindre pengar på läkarinsatser i särskilda boenden. Kombinationen av Moderaternas privatiseringar och sänkta anslag till vården för äldre har varit förödande. Detta kaos måste åtgärdas omedelbart!

En ekonomi som inte går ihop

Moderaterna har länge hävdat att ekonomiskt ansvarstagande har varit deras paradgren. Men efter fjorton år vid makten har olika prestigeprojekt tydligt visat att man verkligen har tappat greppet.

Nya Karolinska i Solna fick en nota dyrare än Burj Khalifa (världens högsta byggnad), och enorma infrastrukturprojekt och nya signalsystem i tunnelbanan som går långt över budget ökar utgifterna likt en skenande snöboll. För att ha råd med fler nya vårdmarknader lade man besparingskrav på sjukhusen innan pandemin. Och när verkligheten kommit ikapp i samband med krisen så förmår man inte att byta riktning.

Socialdemokraterna kräver nu en generalplan för att hantera vårdskulden.

14 år vid makten, bekvämlighet, och en oförmåga att byta riktning från den redan inslagna vägen får i dag konsekvensen att hundratals tjänster på Karolinska försvinner – några månader efter att personalen har riskerat liv och hälsa för folkets skull så sviker politiken. Sveriges huvudstadsregion kan bättre än så.

Öronmärk pengar mot vårdköerna

Socialdemokraterna kräver nu därför en generalplan för att hantera vårdskulden. De extrapengar regionen får av regeringen måste öronmärkas till att korta köerna, öppna fler vårdplatser och stoppa sparkraven på Karolinska.

Coronapandemin var ett tillfälle för Moderaterna att visa vad det som de byggt under 14 år gick för. Resultatet blev en besvikelse. Trots att vården gjorde tuffa prioriteringar, trots att personalen jobbade massor av övertid och tog långa pass med inställda semestrar, och trots att samhälle och näringsliv ställt upp för Region Stockholm så var man i slutändan ändå tvungen att räddas av en socialdemokratisk regering.

Lämna över nu, Irene Svenonius

I samband med att varslen på Karolinska nyligen debatterades kommenterade Irene Svenonius (M) att det inte var upp till henne att ta beslut om sparkraven som gjorde att personal var tvungna att gå. ”Det var inte en politisk fråga” hävdade Moderaterna.

Att känna en sådan maktlöshet inför sitt eget uppdrag efter 14 år vid makten är slående. Men om det är sant, så borde Irene Svenonius ta konsekvensen av det och och lämna över till någon som är redo att agera. 

Region Stockholm har inte råd med maktlösa politiker. Vi behöver en ny kraft och nya idéer som orkar ta tag i och förbättra Stockholms sjukvård. Jag och mitt parti står redo.

 

Av Aida Hadzialic (S)

Regionråd i opposition