Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med V:s politik blir människor arbetslösa

Svensk arbetsrätt behöver moderniseras. Högerns förslag är verklighetsfrånda, skrev Jonas Sjöstedt på Expressen Debatt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Siri Steijer är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på tankesmedjan Timbro.Foto: TIMBRO

Om Sjöstedt får bestämma riskerar fler att förlora jobbet, skriver Timbros Siri Steijer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ARBETSMARKNAD. I en debattartikel (13/3) skriver vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt, Ali Esbati och Ulla Andersson att en liberalisering av arbetsrätten skulle leda till en otryggare arbetsmarknad. Men vänsterns reformer leder till att färre alls har ett jobb att gå till.

I dag är tidsbegränsade anställningar den vanligaste vägen ut ur arbetslöshet. Alternativet för dem som får ett jobb den vägen är sällan att kliva rakt in på en välbetald tillsvidareanställning på heltid. Trots det vill Vänsterpartiet avskaffa allmän visstidsanställning och göra heltid till en lagstadgad rättighet.

Inlåsningseffekter

Vänstern vill också hindra arbetsgivare från att kunna lägga om anställdas arbetstid vid exempelvis arbetsbrist, vilket arbetsgivare kan göra i dag och därmed undvika att medarbetare tvingas sluta. Om Sjöstedt får bestämma riskerar alltså fler att förlora jobbet.

Vänsterpartiets politik skapar dessutom inlåsningseffekter som försvårar för anställda att utvecklas i arbetslivet. I en undersökning från förra året svarade endast en av tio anställda att lång anställningstid är den bästa tryggheten. Hälften ansåg att det handlar om den egna kompetensen.

Tryggheten ökar inte

Forskning visar dessutom att människor i länder med ett strikt anställningsskydd inte känner sig tryggare än där anställningsskyddet är mer flexibelt – sannolikt eftersom det är svårare att få ett nytt jobb om man blir av med det gamla. 

Till skillnad från vänsterns politik innebär en liberalisering av arbetsrätten en mer inkluderande arbetsmarknad, där arbetsgivare vågar ge fler en chans och där anställda vågar ta fler chanser.

 

Av Siri Steijer

Programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro