Stefan Löfven borde diskvalificeras som feminist, skriver Benjamin Dousa. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESStefan Löfven borde diskvalificeras som feminist, skriver Benjamin Dousa. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Stefan Löfven borde diskvalificeras som feminist, skriver Benjamin Dousa. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Benjamin Dousa är förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: ANNA-KARIN NILSSONBenjamin Dousa är förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Benjamin Dousa är förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Med vilken rätt kallar Löfven sig feminist?

Publicerad

Löfven tillåter smala, identitetspolitiska diskussioner styra agendan. Samtidigt pågår verkligheten där ute.

Vem bryr sig om könskvotering av mångmiljonärer i börsbolag när flickor lever under hedersförtryck och våldtäktsanmälningar staplas på hög? undrar Muf:s Benjamin Dousa.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JÄMSTÄLLDHET. Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder när det kommer till kultur och inställning, men ur ett ekonomiskt och rättighetsperspektiv ligger vi efter. Länder som Rumänien och Bulgarien, som den feministiskt rödgröna regeringen sällan talar gott om, är mer jämställda än Sverige när det kommer till dessa parametrar. 

 

LÄS MER: Vänsterfeminister får mig att se rött 

 

Dessutom pratar socialdemokrater oftare om kvotering av mångmiljonärer i börsbolag än hedersvåld och utrikesfödda kvinnors sysselsättning. Detta borde diskvalificera Stefan Löfven som feminist. 

Länder som Rumänien och Bulgarien, som den feministiskt rödgröna regeringen sällan talar gott om, är mer jämställda än Sverige.

På regeringens hemsida kan man läsa att det nu är två år sedan Rumänien och Sverige undertecknade ett samförståndsavtal om samarbete och utbyte av kunskap om barns rättigheter, jämställdhet och social välfärd. Det tragiska är att Sverige inte har mycket att lära ut när det kommer till jämställdhet. 

Rumänien har större andel kvinnliga chefer och lönegapet mellan kvinnliga och manliga chefer är tre gånger lägre än i Sverige, med 5 procent respektive 16 procent.

Moderat och feminist – en självklarhet

Det är uppenbart att den svenska jämställdhetsdebatten har hamnat fel. Istället för att handla om de reella problem flertalet kvinnor möter, glastak och lägre löner, har debatten fastnat i smala, identitetspolitiska diskussioner. För mig är det därför självklart att vara både moderat och feminist. Moderaternas sakliga instinkter i politiken behövs även i jämställdhetsdebatten.

 

LÄS MER: Gudrun Schyman: Hämta hem och skydda flickorna som gifts bort 

 

Den svenska jämställdhetsdebatten domineras av vänsterrörelsens symbolpolitik som enbart rör en bråkdel av alla kvinnor. Kvotering av miljonärer i börsbolagsstyrelser är en icke-fråga jämfört med systematiska problem som att kvinnor är sysselsatta i mycket lägre utsträckning  än män. Vägen framåt är inte nya jämställdhetsmyndigheter eller annan symbolpolitik, utan ekonomiska reformer. 

Vägen framåt är inte nya jämställdhetsmyndigheter eller annan symbolpolitik, utan ekonomiska reformer. 

Liberalismen har haft en avgörande roll i insatser för demokratin och lika rättigheter mellan kvinnor och män. De liberala värderingar som feministerna drev i sin frihetskamp då, ställningstaganden som hör hemma hos Moderaterna i dag. Moderaternas idéer om frigörelse och självständighet borde prägla jämställdhetspolitiken.

Sverige har tidigare varit ett föregångsland när det gäller jämställdhetsarbetet. Avskaffad sambeskattning och lagar mot könsdiskriminering har alla varit förslag som öppnat arbetsmarknaden för fler kvinnor. Det historiska jämställdhetsarbetet har gett resultat. 

Kvinnorna i utanförskapsområdena drabbas hårdast

På andra områden är utvecklingen emellertid på väg åt fel håll. I det utanförskap som biter sig fast i många förorter är det kvinnor som drabbas hårdast. Endast varannan utrikes född kvinna är i arbete och för de kvinnor som har låg utbildningsnivå är inte ens en tredjedel som befinner sig på arbetsmarknaden. 

I dessa utanförskapsområden håller också rättsstaten på att vittra sönder, våldtäktsutredningar staplas på hög och ett hedersförtryck breder ut sig. I en undersökning som Varken hora eller kuvad gjort i utanförskapsområden svarar 83 procent av de unga tjejerna att de inte får umgås med killar i skolan. Det handlar inte om några hundratals unga tjejer, utan tusentals.

Ekonomiska reformer behövs för att stärka jämställdheten

Sverige har kommit en lång väg när det gäller jämställdhet, men det finns fortfarande en lång väg att gå för många kvinnor. Nyckeln till ökad jämställdhet är konkreta reformer som ger resultat - därför behövs klassisk moderat politik när det kommer till ekonomiska reformer och upprätthållandet av statens kärnuppgifter.

Statsministern tillåter smala, identitetspolitiska diskussioner styra agendan samtidigt som de orättvisor vanliga kvinnor stöter på i sin vardag får alldeles för litet utrymme. 

Med vilken rätt kallar Löfven sig feminist?

 

Av Benjamin Dousa 

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag