Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med SD:s äldrevård blir det lägre bemanning

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.Foto: MAGNUS LEJHALL/BILDBYRÅN
Viveka Söderdahl (V), ledamot i omsorgsnämnden i Sölvesborg.
Bo Persson (V), ledamot i omsorgsnämnden i Sölvesborg.

I SD-styrda Sölvesborg släpper man in den ökända vårdkoncernen Frösunda. Där blir det lägre bemanning och sämre anställningsvillkor.

Privata företag borde inte få ta ut vinster från våra gemensamma skattepengar, skriver Viveka Söderdahl och Bo Persson från Vänsterpartiet i Sölvesborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vänsterpartiet vet att den bästa äldreomsorgen ges av personal som har schysta villkor och gott om tid med de gamla. Som inte behöver springa mellan arbetsuppgifterna, utan har möjlighet att sitta ner en stund. Ta en kopp kaffe, hålla handen på den som är orolig. Kanske hitta på någon aktivitet. 

När SD bestämmer blir det något helt annat. 

I SD-styrda Sölvesborg släpper man in den ökända vårdkoncernen Frösunda. Där blir det lägre bemanning och sämre anställningsvillkor. Dessutom ska de anställda sköta städning och tvätt hos de boende. Något som kommer ta mycket tid och som på de kommunala boendena sköts av extern personal. Och i stället för rätt till heltid får alla anställda hos Frösunda deltidstjänster på 75 procent. 

Skyller gärna på invandrare

När det blir sämre för de gamla brukar Sverigedemokraterna snabbt vara ute och skylla på nyanlända, som i dag dessutom är oumbärliga för vården av äldre. När vårdbolagen gör det sämre för de gamla, säger Sverigedemokraterna hej och välkommen hit.   

I sin debattreplik skriver Sverigedemokraterna Louise Erixon och Robert Lindén att Frösunda kommer vara bättre än det kommunala boende de stänger. De nämner att det kommer finnas boulebanor och spa-avdelning. Men om det inte finns någon personal som har tid att följa med den som är dement till boulen, eller kan hjälpa den som har svårt att ta sig fram till spa-avdelningen, är dessa faciliteter till liten glädje. 

Privata bolag ska inte få sko sig

Vi i Vänsterpartiet är inte emot valfrihet, vi är emot att privata företag kan ta ut vinster från våra gemensamma skattepengar. Välfärden ska vara till för alla vi som behöver den. För den gamla på äldreboendet, för barn i bokslukaråldern på biblioteket, för den cancersjuka på sjukhuset. Välfärden ska inte vara till för att privata bolag ska kunna tjäna pengar på den.  

Det är därför vi är emot Frösundas etablering i Sölvesborg. 

 

Av Viveka Söderdahl

Bo Persson

Vänsterpartiets ledamöter i omsorgsnämnden i Sölvesborg