Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Med public service får du opartiska nyheter

Presidentvalet visade att USA:s medier inte klarade att hålla sig opartiska, menar debattörerna från SR.
Foto: CHRIS KLEPONIS/TT
Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/SR
Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio.
Foto: Micke Grönberg/SR

Få önskar sig nog en rapportering inför kommande val i Sverige, liknande den vi nu har sett i det polariserade USA.

Det demokratiska samhället mår bäst av en gemensam verklighet, skriver Sveriges Radios Cilla Benkö och Björn Löfdahl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Mediebevakningen av valet i USA visar att opartiska nyhetsmedier spelar en avgörande roll för att se till att människor får den nyhetsrapportering de behöver för att själva kunna bilda sig en uppfattning. Dessvärre går utvecklingen i motsatt riktning vilket riskerar att skapa parallella verklighetsbilder.   

En fråga som diskuteras allt mer under efterspelet till det amerikanska valet handlar om den förflyttning som skett när det gäller mediers opartiskhet. USA är i dag på många sätt ett mer delat land än någonsin, och det gäller dessvärre också medierna.

Redaktionerna har valt sida

Ju mer polariserat det amerikanska samhället blivit, desto tydligare har den politiska utgångspunkten hos exempelvis Fox News å ena sidan, och MSNBC å den andra blivit – och det gäller också amerikanska dagstidningar. Enligt Reuters Institutes Digital News Report 2020 föredrog så många som 30 procent av de tillfrågade amerikanerna i undersökningen att ta del av nyheter från källor som stämmer överens med de egna åsikterna.

Att åsikter säljer, och att texter och inslag som tydligt tar ställning får störst spridning i sociala medier, har spelat roll för utvecklingen och lockat fler kommersiella medier att positionera sig, inte minst efter det ekonomiska stålbad branschen genomgått under senare år och som ytterligare förvärrats under pandemin. Under våren 2020 förlorade så många som 36 000 amerikanska journalister sina jobb. 

Public service gynnar demokratin

Samtidigt saknar medielandskapet i USA en motsvarighet till den starka och oberoende public service som finns i Sverige och på flera håll i världen – och som bidrar med opartiska nyheter och ett trovärdigt innehåll som når en stor och bred publik, där många olika röster och åsikter kommer till tals. Forskning visar tydligt att starka och oberoende public service-medier gynnar demokratier, genom ett större samlat utbud av nyhets- och samhällsjournalistik och med medborgare som kan mer om politik och samhället i stort. 

Även i Sverige finns det röster som skulle vilja se ett mer tydligt politiskt färgat medielandskap.

I Sverige finns det, i motsats till en del felaktiga påståenden i debatten, ett starkt stöd för public service hos befolkningen. Förtroendet för Sveriges Radio och Sveriges Television ligger i topp bland de svenska medierna och har varit stabilt under hela 2000-talet och dessutom ökat ytterligare under pandemin. 

Många valde SR:s balanserade bild

På Sveriges Radio konstaterar vi att många valde just vårt innehåll för att informera sig om USA-valet. Lyssningen ökade stort, både i vanlig FM-radio och on demand, och allra mest bland personer under 50 år. Det är svårt att tolka på något annat sätt än att många söker sig till oss för att få en balanserad bild.  

Samtidigt finns oroande tecken som tyder på att en allt mer politiserad mediemarknad nu sprider sig till fler länder, med medier som på nyhetsplats talar till helt olika grupper och som på så vis ger helt olika bilder av verkligheten. I Storbritannien tyder mycket på att två nya tv-kanaler med tydlig politisk agenda kommer att lanseras det kommande året, och även i Sverige finns det röster som skulle vilja se ett mer tydligt politiskt färgat medielandskap.

Gemensam verklighet

Visst kan det finnas plats för medier med tydliga politiska inriktningar även när det gäller nyhetsrapporteringen, men en sådan framväxt får inte ske på bekostnad av en stark opartisk nyhetsförmedling. Få önskar sig nog en rapportering inför kommande val i Sverige liknande den vi nu har sett i USA.

Tvärtom mår det demokratiska samhället bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, där vi kan ta del av andras åsikter - även om vi inte håller med. 

Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka. 


Av Cilla Benkö

Vd för Sveriges Radio

Björn Löfdahl

Programdirektör, Sveriges Radio

CNN-kommentator i tårar när Joe Biden vinner: