Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med M:s lag hade inte NMR kunnat ockupera våra gator

Åsikter kan inte förbjudas men vi måste dra en gräns vid det politiska våldet, skriver Ulf Kristersson. Arkivbild från en NMR-demonstration i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna.
Foto: ADAM IHSE/TT

I dag demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen i centrala Stockholm. Nazisterna ockuperar i praktiken stora delar av huvudstaden två veckor före valet.

Såhär kan det inte fortsätta – det är dags att stärka det demokratiska samhällets rätt till självförsvar. Med vår lagstiftning hade inte NMR:s demonstration fått genomföras, skriver M-ledaren Ulf Kristersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EXTREMISM. Enligt Säkerhetspolisen har antalet personer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna i Sverige ökat från hundratals till tusentals på bara några år. I dag består de här miljöerna av cirka 3 000 individer. Av dem är drygt 2 000 våldsbejakande islamistiska extremister och resten tillhör antingen nynazistisk vit makt-miljö eller den autonoma vänstern.

Säkerhetspolisen har pekat ut de våldsbejakande islamisterna som det största hotet. Samtidigt ser vi hur aktiviteten i nazistiska kretsar ökar med aktioner i Almedalen tidigare under sommaren och i dag i Stockholm.


LÄS MER: Sjöstedt: Terrororganisationen NMR måste bekämpas 


Demokratin hotas av nazister, islamister och autonom vänster 

De våldsbejakande extremisterna har nått en omfattning och aktivitetsgrad som vi inte längre kan eller bör ignorera. Nazister, våldsbejakande islamister och den autonoma vänstern utgör alla ett hot mot vår demokrati. Åsikterna kan och ska inte förbjudas, men deras verksamhet bör inte tolereras när den går ut på att påverka demokratin och rättsstaten med våld och hot. Man har rätt att ha vilka åsikter som helst i Sverige – det är själva grunden för vår demokrati. Men när orden tar slut, får inte nävarna ta vid. Därför måste vi dra en gräns vid det politiska våldet. I grunden handlar det om att skydda de enskilda människor som drabbas av angreppen, men också om att skydda alla andra och det demokratiska samhället.

Vi kan inte acceptera att en valrörelse delvis präglas av att extremister hotar och sprider skräck hos allmänheten, skriver Ulf Kristersson.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Att delta i verksamheten ska kunna straffas

Det finns en grundlagsskyddad rätt att ge uttryck för odemokratiska åsikter. Den rätten ska respekteras. Moderaterna vill i stället att det ska blir straffbart att delta i en våldsbejakande organisations verksamhet. Ett sådant förbud ska vara tydligt avgränsat och bör endast omfatta deltagande i organisationer eller grupperingar som begår allvarliga brott – det kan till exempel röra sig om våldsbrott eller grova hot. Vidare bör inte ett rent passivt deltagande förbjudas. Att däremot exempelvis sprida information, värva, utbilda eller samla in pengar för organisationens räkning bör betraktas som ett aktivt deltagande som ska kunna straffas. Ett sådant förbud skulle i praktiken innebära att våldsbejakande organisationer som NMR skulle få svårt att fortsätta bedriva sin verksamhet.


LÄS MER: Vera Oredsson, 90: Jag svor trohetseden inom Hitlerjugend – den gäller för mig än i dag


En viktig markering

Vårt förslag kommer förstås inte lösa alla problem med en växande extremism i Sverige. Ett förbud mot deltagande i våldsbejakande organisationer kommer dock försvåra för dessa organisationer att utöva sin verksamhet. Och det skulle dessutom utgöra en viktig markering mot de som använder våld och hot i syfte att skada demokratin och rättsstaten. 

Vi kan inte längre acceptera att organiserade och våldsbejakande grupper tillåts manifestera på våra gator och torg eller att valrörelser delvis präglas av att extremister hotar och sprider skräck hos allmänheten. Personer och organisationer som vill påverka samhället med våld kan inte bara mötas med åsikter och motargument. Det är dags att stärka det demokratiska samhällets rätt till självförsvar.


Ulf Kristersson 

Partiledare (M)