Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Med antirasismen
som täckmantel

Kritisk. Pengar från Allmänna arvsfonden och Folke Bernadotteakademin har används till seminarier som påståtts vara "antirasistiska", men där man bjudit in personer som är kända för antisemitism, skriver Johan Lundberg.
Foto: Jashar Ghavampour

Pengar från Allmänna arvsfonden, Ungdomsstyrelsen och Folke  Bernadotteakademin används till att finansiera antisemitisk propaganda  som del i "antirastistiska" projekt, skriver Johan Lundberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under arbetet med slutkapitlet i min bok "Ljusets fiender", vilket handlar om vårens kravaller i Husby, kom jag i mitt sökande efter ideologiska underströmmar att stöta på en rad organisationer som förvånade mig genom att ett fåtal namn ständigt återkom:Mattias Gardell, Rashid Musa, Kitimbwa Sabuni och Fatima Doubakil, för att nämna några. Ibland hade dessa personer framträdande positioner i organisationerna. I andra fall bjöds de in som regelbundna föreläsare eller seminariedeltagare. Ibland dök de upp som författare till bidragsansökningar.

Organisationerna lystrade till namn som Afrosvenskarnas riksförbund, Muslimska mänskliga rättighetskommittén, Studieförbundet Ibn Rushd, Charta 2008 och Forix, Förorternas riksdag. För att blott nämna några.

Flera av dessa organisationer påstods ha antirasistiska syften. Ofta sade man sig kämpa för mänskliga rättigheter. Vid ett närmare studium upptäckte jag dock att flera av organisationernas huvudfrågor var ännu mer begränsade än antalet frontgestalter. Noga besett inskränkte de sig till två: Påvisandet av rasism mot muslimer och kamp mot den nuvarande terrorlagstiftningen. Ofta sammanföll de två: Kamp mot islamistisk terrorism framställdes i alarmistiska ordalag som ett västvärldens krig mot muslimer.


I den alternativa utredning om strukturell rasism som flera av dessa organisationer presenterade under våren, under Kitimbwa Sabunis ledning, anfördes även följande oegentligheter som exempel på att Sverige ytterst sett är en islamofobisk "apartheidstat": Statliga kampanjer mot sådant som hedersvåld, tvångsgifte samt äktenskap med minderåriga. Därtill presenterades ett förslag om att Justitiekanslern borde ta ett hårdare grepp över svenska medier för att balansera yttrandefriheten mot respekt för människor som kan bli kränkta. Hur dylika synpunkter harmonierade med kamp för mänskliga rättigheter var inte helt lätt att förstå.

Ett av få konkreta exempel på rasism som diskuterades i rapporten var sociala myndigheters omhändertagande av en 16-årig pojke. Vad som inte nämndes i rapporten var pojkens bakgrund: Han var son till al-Qaidas andreman i Irak, som dog när hans självmordsbälte detonerade vid ett USA-lett tillslag. Terroristledarens son umgicks i kriminella, islamistiska miljöer och bodde vid tiden för omhändertagandet hos en person som avtjänade ett fängelsestraff.


Men det antirasistiska arbetet visade sig ta sig än märkligare uttryck. Till Café Pan Afrika på Södermalm i Stockholm bjöd man för drygt ett år sedan in Raheem Gillman för att föreläsa om den arabiska våren. Tesen i föredraget var att den islamistiska terrorismen, liksom världspolitiken, till stora delar varit iscensatt för att ge Israel legitimitet att påbörja en expansion som planerats alltsedan Gamla testamentets dagar. Gillman menade att "USA kontrolleras helt och hållet av Israel". Om tio år har Israel enligt hans spådomar expanderat så att landet omfattar hela Mellanöstern och Nordafrika. Gillman är konvertit, av svensk-kubanskt ursprung, och medverkade i mars 2010 i en diskussion i Studio Ett, om Lars Vilks. Då företrädde han Sveriges unga muslimer. På Café Pan Afrika var det sjätte gången han föreläste.

Arrangör av Gillmans antisemitiska föredrag var Afrosvenskarnas riksförbund och studieförbundet Ibn Rushd. 2013 fick Ibn Rushd 15,6 miljoner i bidrag från Folkbildningsrådet. 2012 beviljades man därtill miljonbelopp från Ungdomsstyrelsen. Afrosvenskarnas riksförbund fick 2012 närmare en och en halv miljon i bidrag från Allmänna arvsfonden för ett projekt för funktionshindrade afrosvenskar. Därtill fick man 2013 drygt 200 000 från Ungdomsstyrelsen samt har under de senaste tre åren beviljats drygt 200 000 om året från Folke Bernadotteakademin.


2011 beviljades Afrosvenskarnas riksförbund bidrag från sistnämnda fond för att arrangera ett seminarium med flera internationella talare. Temat skulle vara "kriget mot terrorism". Resultatet blev ett tretimmarsseminarium i Tensta med den brittiska journalisten Yvonne Ridley som enda utländska talare. Ridley är känd för en rad antisemitiska uttalanden samt för att ekonomiskt och verbalt ha stött islamistiska terrororganisationer och -ledare. Samarrangör för seminariet med Ridley var Forix - ett projekt inom ramen för Ibn Rushd. Forix finansierades av Allmänna arvsfonden med två miljoner kronor om året under tre år.

På Allmänna arvsfondens hemsida omnämns seminariet som exempel på den verksamhet som fonden har finansierat - på ungefär samma sätt som det på Folke Bernadotteakademins hemsida presenteras som någonting som akademin har finansierat.

I inbjudningarna till seminariet stod dock inte Afrosvenskarnas riksförbund med som arrangör utan där angavs, vid sidan av Forix, Muslimska mänskliga rättighetskommittén, Sveriges unga muslimer, Islamiska förbundet och Ibn Rushd. Vem eller vilka som i praktiken finansierade seminariet och vad som egentligen bekostades med 2011 års bidrag från Folke Bernadotteakademin på 250 000 kronor ter sig således en smula gåtfullt.

Johan Lundberg

är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och författare aktuell med boken "Ljusets fiender". Han har tidigare varit bland annat chefredaktör för tidskriften Axess magasin