SÅGAD. "Om Centerpartiet fortsätter att slarva bort sina egna frågor och går med på kompromisser så får vi inte mycket till partiprogram kvar", skriver Erik Hultin som kritiserar partiledningen med Maud Olofsson i spetsen. Foto: OLLE SPORRONG
SÅGAD. "Om Centerpartiet fortsätter att slarva bort sina egna frågor och går med på kompromisser så får vi inte mycket till partiprogram kvar", skriver Erik Hultin som kritiserar partiledningen med Maud Olofsson i spetsen.  Foto: OLLE SPORRONG

Maud på väg styra C ut ur riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
I sin iver att visa sig regeringsdugliga är Centerpartiet på väg att kompro- missa bort hela partiprogrammet. Ledningens ovilja att lyssna på medlemmarna gör att partiets över- levnad på sikt kan vara hotad, skriver Erik Hultin, grundare av Centeruppropet, på partiets dag i Almedalen. "Om den nuvarande linjen drivs vidare kan vi gå mot en riksdag utan centerpartistiskt deltagande."
Centerpartiet har en stolt tradition som folkrörelseparti. Men de senaste årens professionalisering och centralisering av beslut har gjort att partiet knappt kan betraktas som en folkrörelse längre.
Förändringen har kommit stegvis. Tydligast blev det för drygt ett år sedan när Maud Olofsson och riksdagsgruppen valde att kovända om de principer som vi gick till val på 2006.
Partiets ledning fick en smärre folkstorm på halsen när den godtog FRA- lagen. Sviterna av detta är fortfarande kännbara. Mest talande för partiets nya inriktning är vad som skedde efter omröstningen. När partiledningen blev tagen på sängen av de kraftiga reaktionerna påbörjades en märklig utbildningsinsats riktad mot medlemmarna.
I stället för att partiets ordförande driver politiken utifrån medlemmarna, skulle vi alltså uppfostras till att tycka likadant som riksdagsgruppen.
Ledningen gick dessutom ett steg längre och drev igenom ett stämmobeslut med innebörden att "vår" kollektiva åsikt är densamma som den förhandlade kompromissen. Det lämnade ett stort tomrum i vår egen politik som fortfarande gapar svidande tomt.
Sedan dess har vi sett liknande beteenden när det gällt bland annat integritetslagstiftning, upphovsrättsfrågor och energifrågan. Det får konsekvenser. Är det till exempel inte lite märkligt att det svenska folket nu har sämre tilltro till det gröna Centerpartiet i miljöfrågor än till Moderaterna? Och är det inte märkligt att vi får ta mycket kritik från såväl lantbrukare som andra småföretagare?

Efter EU-valet stod det klart att vi tappat ytterligare mark, trots att vi har ett mycket bra partiprogram. Ledningen försöker komma fram till vad som gick fel, men de som satts att utreda valet var de som själva försatt partiet i situationen. Om en granskning ska göras borde ledningen rimligen ta med folk som inte varit alltför insyltade själva. Av det som hittills framkommit ser det dock ut som att de ansvariga för dagens svårigheter försöker rätta till dem enligt principen "kan själv". Detta är naturligtvis helt fel sätt att tackla problem på.
Om Centerpartiet fortsätter att slarva bort sina egna frågor och därefter går med på kompromisser så får vi inte mycket till partiprogram kvar.
Vi riskerar att bli ett parti som först ängsligt inväntar de andra allianspartiernas åsikt innan vi själva för fram vad vi tycker. Varför ska en medborgare då rösta på centern?
Om vi har en ordförande som inte följer sitt eget partiprogram och en ledning som inte uppfyller medlemmarnas önskemål kan man ju undra vem som glömde bort att det är med- borgarna som beslutar hur Sverige ska styras?
Jag ställer mig frågan varför Maud Olofsson och partiledningen agerat som de gjort. Det enda rimliga svaret är att de använder sentida 1900-talsvarianter av politisk styrning och politisk PR. Det fungerade i andra partier i en tid när riksdagsleda-möter och partistyrelse var de mest och bäst informerade om den politiska dagordningen. I dag krävs betydligt mer ödmjukhet, ett tydligt partiprogram och människor med ryggrad att stå upp för det.
Om drygt ett år är det val till riks- dagen, och varken Maud Olofsson eller Centerpartiet har råd att gå till val på ett program som säger att "vi tycker det som vi kan enas om med andra partier för att visa på vår regeringsduglighet".
Vi måste stå fast vid våra värderingar och åsikter på ett helt annat sätt än partiets ledning hittills har gjort.
Vi kan inte vara ett kameleontparti längre. Vi måste ha en mycket tydligare dialog och förankring hos partiets gräsrötter om politiken.

Frågan är om tåget har gått för Maud Olofsson och partiets ledning, eller om det fortfarande finns tid till att korrigera den nuvarande kursen genom en dialog med kritiker.
Genom de senaste årens missgrepp har Centerpartiet hamnat i ett läge där partiets långsiktiga överlevnad är hotad. Vi har ingen betryggande marginal till gränsen för att trilla ur riksdagen, och om den nuvarande linjen drivs vidare så kanske vi långsiktigt går mot en riksdag helt utan centerpartistiskt deltagande. Det är knappast att visa sig regeringsduglig.


ERIK HULTIN
Erik Hultin, 46, bor i Härnösand och är medlem i Centerpartiet. Han
startade Centeruppropet.se när han ansåg att grundläggande värderingar från
partiprogrammet inte längre återspeglades i den praktiska politiken.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag