Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matjättarna måste hjälpa oss – sälj våra produkter

Småproducenterna vädjar till Ica och de andra jättarna i coronakrisen: ”Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet.”Foto: JESSICA GOW/TT
Kajsa Leander, Berga bruk musteri och äppelodling.Foto: Stefan Andersson
Lena Ryberg-Ericsson, Köpings musteri och Bergs äppelgård.Foto: Jonas Bilberg

Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner – vi vill bara få möjligheten att nå ut och sälja våra produkter när krisen är total hos våra vanliga kunder.

Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet, skriver en lång rad småproducenter från hela landet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Stora delar av restaurang-, kafé-, hotell- och besöksnäringen kämpar just nu för att överleva. Kunderna finns inte kvar när alla håller sig hemma. Detta får i sin tur förödande konsekvenser för alla mindre livsmedelsproducenter som därmed blir av med sina kunder. Vi ställer nu hoppet till dagligvaruhandeln att ta in våra produkter i sina sortiment – så att Sverige även efter coronakrisen har kvar sina småskaliga livsmedelsföretag. 

Det finns 4 600 livsmedelsföretag i Sverige enligt Statistiska centralbyrån – bland dem har bara 650 företag fler än 10 anställda. Därutöver finns det hundratals små musterier och mikrobryggerier, för att inte nämna alla 170 000 som jobbar inom svenskt lantbruk. I ingen annan industrigren startas så många nya företag som får Sverige att sjuda av innovation och entreprenörsanda. De små livsmedelsföretagen skapar också många jobb, inte minst åt unga och nya svenskar, i landets alla hörn. 

Total katastrof för våra kunder

Men små företag är ofta extra sårbara. Den viktigaste försäljningskanalen för många mindre livsmedelsproducenter är just kaféer, restauranger, konferensanläggningar och hotell. När dessa inte har några kunder längre drabbas även de lokala, småskaliga svenska matproducenterna och bönderna. Det är inte en liten minskning vi sett under de senaste veckorna. Det är ett totalt stopp. 

Odlaren Mathias Persson har tvingats slänga tre ton svamp på grund av utebliven efterfrågan i coronakrisen.

Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet. Och ge dem bra exponering och synlighet i butik. Så kan den lokala maten och drycken i Sverige räddas. 

Ica och ni andra jättar – låt oss få plats

Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner – vi vill bara få möjligheten att nå ut till våra konsumenter och sälja våra produkter. Anders Svensson på ICA, Magnus Johansson på Coop, Johan Augustsson på Lidl, Håkan Åkerström på Bergendahls, Klas Balkow på Axfood och Mariette Kristensson på Reitan – låt oss få plats i era hyllor. 

Det är mycket hårt arbete och stora investeringar som ligger till grund för att vi idag kan njuta av en mångfald av mat och dryck med smaker från olika delar av vårt land. Det är en skatt vi kan vara stolta över! Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar: Vilken framtid vill vi ha när krisen är över? Vill vi ha kvar en rikedom av matkultur? Vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande i landsbygden? 

Vill vi ha kvar små svenska livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen, värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar? Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln – hjälp Sverige att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen.

Många av oss kommer försvinna

Många av oss kommer inte att finnas kvar nästa år om vi inte snabbt får tillbaka våra konsumenter. Men får vi till överenskommelser med dagligvaruhandeln – listningar, långsiktiga avtal och garanterade volymer – så finns till och med potential för många inom den lokala livsmedelsnäringen att anställa fler medarbetare under krisen i stället för att lägga ner. Med gemensamma krafter kan vi nu tillsammans bidra till att möta de samhällsekonomiska utmaningar vi står inför. 

Av Kajsa Leander, Berga bruk musteri & äppelodling 

Lena Ryberg-Ericsson, Köpings musteri & Bergs äppelgård 

Helena Länta, Sapmi ren & vilt 

Kerstin Jürss, Sveriges gårdsmejerister 

Marie Backrud, Löfsta herrgårdsmejeri 

Sakura Holmqvist, Skånsk chili 

Therese Ranch, Camelina of Sweden 

Frank Mikosch, Solmarka gårdsmejeri 

Anna Biärsjö, Hallongården 

Marie Backman, Maries bihantverk 

Lena Engelmark Embertsén, Högtorp gård 

Lennart Westerdahl, Gröna hagars kött 

Adriaan van de Plasse, Orust shellfish company 

Sébastien Boudet, Brödpassion 

Anna Hane, Resta gård 

Elin Edlund, Väddö gårdsmejeri 

Mathias Persson, Hällestads svamp 

Kerstin Björklund, Warbro kvarn 

Joacim Holgersson, Bramleys musteri 

Tomas Bergqvist, Karlssons chark 

Benny Melin, Melins lamm 

Anders Granhed, Scanfjord Mollösund 

Jon & Catarina Randow, Korvhantverk Stockholm 

Anni Jungberg & Viveca Wahlfrid, Solsken 

Christina Jonsson Lillienau, Grön ko 

Helena Ring-Johansson, Biodlingsföretagarna 

Märta Jansdotter, Gröna gårdar 

Lena Hall, Bredsjö mjölkfår 

Anna Kälvebrand, Ostmakeriet 

Katarina Holmberg, Norrtelje musteri 

Jens Fylkner, Malmö chokladfabrik 

Tor Norrman, Skärvångens bymejeri 

Anette Gustawson, Billinge gård 

Laban Bergström, Labans kvarn 

Monica Bondeson, Skrea ost 

Thomas Färnefalk, Green bakery 

Olle Göransson, Torfolk gård 

Tomas Gunnarsson, Sänkdalens glass 

Michael Sjöberg, Vallgarns gårdsmejeri 

Christina Törnvall, Hallands kombucha 

Wiveca Almgren, Magnihill 

Robin Johnander, Gamla Enskede bryggeri 

Martin Bergman, Bergmans fisk & vilt 

Alvar Kårfors, Orto novo 

Viktor Boman, Klöverbergsgården 

Jan Bertoft, Generalsekreterare Sveriges konsumenter 

Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter 

Bodil Cornell, Eldrimner 

Charlotte Sommarin, Föreningen Sörmlandsäpplen 

Agneta Yngve, Måltidsakademien 

Christina Möller, Korvakademien 

Anna Karin Karlsson, Dryckesakademien 

Kimmo Rumpunen, Skåneländska gastronomiska akademien 

Mattias Dernelid, Smakriket 

Thomas Jensen, Föreningen svenska musterier 

Martin Ragnar, Forskare och författare