Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Måste vår demokrati vara underhållning?

Henry Bronett. Foto: JAN DÜSING
Partiledarena i "Agenda". Foto: MAJA SUSLIN/TT
Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TT
Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP9. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Våra partiledare babblar i mun på varandra och beskyller varandra som barn utan att vi väljare för den skull blir särskilt klokare, skriver Henry Bronett. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag sneglade på partiledardebatten i SVT under söndagskvällen. Jag säger sneglade eftersom det var svårt, intill olidligt, att se på. SVT och våra partiledare prövade verkligen sina tittare, oss väljare och vår demokrati något väldigt. Är det någon som förstår bättre nu? Inte jag.

Måste vi ha en form som kräver korta svar och schwungfulla repliker på tid? Måste vår demokrati vara underhållning? Förtjänar vi inte bättre än dessa infantila "dueller" som Mats Knutsson benämnde dem i söndags? Käftande i stället för samtal. Vuxna människor, våra partiledare babblar i mun på varandra och beskyller varandra som barn, utan att vi väljare för den skull blir särskilt klokare.

Den viktiga diskussionen om vårt lands framtid görs till billig underhållning. En Mello-variant där vi väl snart får rösta på vem vi tycker är bäst klädd, häftigast sminkad eller säger roligast saker. Mindre intressant blir vad som faktiskt sägs, vad partierna faktiskt vill göra.

 

LÄS MER: Politiker måste börja svara på frågorna 

 

Detta i en tid då det är oroligare än på länge. Då länder kring oss rör sig mot de populistiska lösningarna, de starka ledarna och där demokrati och yttrandefrihet, det vi alltid hållit för så självklart, plötsligt inte tycks lika självklart alls. Rörelser som Jobbik i Ungern, vem hade väl bara för några år sedan trott att något så främlingsfientligt och fascistiskt helt öppet kunnat marschera på gatorna igen?

Även i vårt land märks oro tydligt. Polis, brandkår och ambulanspersonal hotas i vissa städer och kan inte fullt ut göra sitt arbete. Polisen säger att de behöver prioritera vissa brott, på grund av personalbrist. Flyktingförläggningar brinner och minoriteter hotas på ett vis vi inte sett på väldigt länge här, ja kanske inte sedan 90-talet.

Att SVT och ledare för våra politiska partier väljer att göra underhållning av vår demokrati är djupt oroande. Det skulle vara bättre att hitta en form som låter oss höra vad som faktiskt sägs (om något alls). Lita på väljarna igen, väljare behöver få göra sig en bild av vem eller vilka som är bäst på att leda vårt land.

 

Henry Bronett

författare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!