Henry Bronett. Foto: JAN DÜSINGHenry Bronett. Foto: JAN DÜSING
Henry Bronett.  Foto: JAN DÜSING
Partiledarena i "Agenda". Foto: MAJA SUSLIN/TTPartiledarena i "Agenda". Foto: MAJA SUSLIN/TT
Partiledarena i "Agenda". Foto: MAJA SUSLIN/TT
Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TTJimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: MAJA SUSLIN/TT
Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M).  Foto: MAJA SUSLIN/TT
Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP9. Foto: MAJA SUSLIN/TTStefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP9. Foto: MAJA SUSLIN/TT
Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP9.  Foto: MAJA SUSLIN/TT

Måste vår demokrati vara underhållning?

Publicerad

Våra partiledare babblar i mun på varandra och beskyller varandra som barn utan att vi väljare för den skull blir särskilt klokare, skriver Henry Bronett. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag sneglade på partiledardebatten i SVT under söndagskvällen. Jag säger sneglade eftersom det var svårt, intill olidligt, att se på. SVT och våra partiledare prövade verkligen sina tittare, oss väljare och vår demokrati något väldigt. Är det någon som förstår bättre nu? Inte jag.

Måste vi ha en form som kräver korta svar och schwungfulla repliker på tid? Måste vår demokrati vara underhållning? Förtjänar vi inte bättre än dessa infantila "dueller" som Mats Knutsson benämnde dem i söndags? Käftande i stället för samtal. Vuxna människor, våra partiledare babblar i mun på varandra och beskyller varandra som barn, utan att vi väljare för den skull blir särskilt klokare.

Den viktiga diskussionen om vårt lands framtid görs till billig underhållning. En Mello-variant där vi väl snart får rösta på vem vi tycker är bäst klädd, häftigast sminkad eller säger roligast saker. Mindre intressant blir vad som faktiskt sägs, vad partierna faktiskt vill göra.

 

LÄS MER: Politiker måste börja svara på frågorna 

 

Detta i en tid då det är oroligare än på länge. Då länder kring oss rör sig mot de populistiska lösningarna, de starka ledarna och där demokrati och yttrandefrihet, det vi alltid hållit för så självklart, plötsligt inte tycks lika självklart alls. Rörelser som Jobbik i Ungern, vem hade väl bara för några år sedan trott att något så främlingsfientligt och fascistiskt helt öppet kunnat marschera på gatorna igen?

Även i vårt land märks oro tydligt. Polis, brandkår och ambulanspersonal hotas i vissa städer och kan inte fullt ut göra sitt arbete. Polisen säger att de behöver prioritera vissa brott, på grund av personalbrist. Flyktingförläggningar brinner och minoriteter hotas på ett vis vi inte sett på väldigt länge här, ja kanske inte sedan 90-talet.

Att SVT och ledare för våra politiska partier väljer att göra underhållning av vår demokrati är djupt oroande. Det skulle vara bättre att hitta en form som låter oss höra vad som faktiskt sägs (om något alls). Lita på väljarna igen, väljare behöver få göra sig en bild av vem eller vilka som är bäst på att leda vårt land.

 

Henry Bronett

författare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag