HEMMA TILLSAMMANS. Martin Melin är föräldraledig med sonen Charlie
HEMMA TILLSAMMANS. Martin Melin är föräldraledig med sonen Charlie

Martin Melin: Lagar skapar inga bra hemmapappor

Publicerad
Uppdaterad
MP:s tredelade föräldraförsäkring är varken bra för barnen eller föräldrarna, skriver Martin Melin, som i stället uppmuntrar kvinnorna att ställa krav.
Jag är pappa och jag är föräldraledig. Jag ska vara det i sex månader. Det är ganska ovanligt. Nästan unikt. Och när jag berättar det för folk får jag höjda ögonbryn och inte sällan uppskattning genom att få höra hur duktig jag är. Duktig för att jag är hemma och tar hand om ett barn? Är det att vara duktig? Är det inte en självklarhet?
Jo, för kvinnor är det en självklarhet. Men när en kvinna är hemma med barn är det inget unikt. Ingen ler extra åt en mamma i lekparken som man gör åt en pappa. Ingen säger åt en mamma att hon är modern som är hemma med barnet, något som en pappa gärna får höra.
Det här är ju helt åt helvete, rent ut sagt.
Jag tycker att det är viktigt att pappor börjar ta ett större ansvar när det gäller föräldraledigheten. Att vi män ger kvinnor en chans att på lika villkor konkurrera om jobben. Men det kan inte bara vara männen som ska ändra sig. Var är kvinnorna? Var är alla kvinnor med stora magar som står med plakat och demonstrerar mot att männen inte delar på föräldraledigheten?
Jag ser dem ingenstans, jag hör dem inte i debatten. Finns de?
När jag på min blogg skrev att jag tycker att papporna ska vara hemma mer fick jag direkt mothugg av en massa mammor. Inte av pappor, vilket man kanske skulle tycka var mer naturligt. Nej, det var mammorna som skrev att ingen ska lägga sig i hur de sköter föräldraledigheten. Det är något man ska sköta inom familjen.
Sorry mammor, det funkar inte så. Det har gått 30 år sedan Hoa Hoa Dahlgren stod med ett litet barn i sina stora armar och uppmanade pappor att vara hemma med sina barn. En kampanj som inte gav någon vidare effekt. Så under de här åren har ni mammor ihop med barnens pappor bestämt att pappan går till jobbet och ni mammor stannar hemma.
Är ni nöjda med det?
Förvånansvärt många är tydligen det. Det är ganska behagligt att vara hemma med barn. Ha en man som jobbar och drar in pengar. Kanske jobbar 50- 60 timmar i veckan. Men vad gör det? Han har ju kvalitetstid med barnet på helgerna.
Så det är det som är att vara pappa? Gå till jobbet i samband med att barnet vaknar, titta till det sovande barnet när man kommer hem och sedan lattja lite med fotbollen på lördagen. Är det att vara en närvarande förälder?
"Han tar igen det när barnet blir äldre", är ett annat klyschigt svar.
När barnet blivit tonåring och tycker att mamma och pappa mest är i vägen? Är det då pappan ska knacka på dörren in till pojkrummet och bonda? Eller ska han börja jobba halvtid när dottern fyller sju? Är det en lekpappa mammorna vill ha till sina barn, eller är det en pappa som finns där och kan blåsa på såret när barnet har ramlat?

Många par säger
att deras ekonomi blir sämre om pappan är hemma. Mannen tjänar bättre och det går inte att avstå från 15000- 20 000 som inkomstbortfallet blir.
Mitt svar blir bara: Det kostar att skaffa barn och det kostar att ha barn. Har man inte råd att lägga undan pengar under graviditeten lär man få det svårt med alla utgifter när barnet kommer. Och nu pratar jag inte om de i samhället som lever på existensminimum. Jag pratar om de familjer som har hus, båt och reser till Thailand på vinterhalvåret. Hur kan de inte ha råd?
Vad ska man göra då för att få papporna att vara hemma?
En sak man absolut inte ska göra är att lagstifta om den. Miljöpartiet lägger nu under helgens kongress fram ett förslag om att man ska tredela föräldraförsäkringen. En tredjedel till var förälder och så några månader som man kan dela på. Jag tror inte att det gynnar vare sig mamman eller barnet. Tvång brukar sällan leda till bra resultat och i värsta fall innebär lagförslaget att familjer kan förlora mer än fyra månader, som fryser inne, om pappan inte vill eller kan ta ut ledigheten. Resultatet blir att familjen som kollektiv straffas för att pappan inte är hemma med barnet.
Då är det bättre att kvinnorna börjar ställa krav på sina män innan de skaffar barn.
Hälften var, annars blir det inga barn!
Den dagen, då kommer vi att börja se effekt.

Martin Melin
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag