Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marknadshyror är kvittot på S skamlösa hyckleri

Vi anser inte att marknadshyror är en rättvis eller sund prioritering, och det tror vi heller inte att stora delar av svenska folket tycker, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA / SPA | Swedish Press Agency

Valrörelsen 2018 präglades av en desperat och maktgalen socialdemokrati. När den egna politiken föll kort valde man att sprida lögner om andra partier. Ett sådant exempel rörde marknadshyror.

Efter att S – ivrigt påhejade av Hyresgästföreningen – intensivt och felaktigt beskyllt mitt parti för att vilja införa marknadshyror presenterar regeringen i morgon en utredning som föreslår just det som man beskyllde oss för. Hyckleriet är skrämmande uppenbart, skriver Jimmie Åkesson (SD)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En avskaffad värnskatt, vilket gynnar de som tjänar allra mest. Ett förbehållslöst stöd till EU:s sociala pelare med inbyggda minimilöner, vilken utgör ett allvarligt hot mot den svenska modellen. Och nu en tydlig ambition om att införa marknadshyror, vilket sannolikt skulle leda till kraftigt höjda hyror för vanliga människor. Detta sammantaget visar med all önskvärd tydlighet att det socialdemokratiska partiet inte längre styrs av ledstjärnor som rättvisa, solidaritet och sammanhållning. Makten kommer alltid först.

Att den som varit socialdemokrat under hela sitt liv inte känner igen sig i det nya ”arbetarpartiet” är inte överraskande. Att infria Annie Lööfs önskelista kommer nämligen med ett pris. Detta tycks dock inte bekymra dagens svenska socialdemokrati nämnvärt. 

Går till sängs med Centern igen

Det är uppenbart att de planerar att upprepa regeringsbildningen 2018 genom att gå till sängs med C och MP även efter nästa val, med tillägget att även Vänsterpartiet behöver vara med på ett hörn. De eftergifter som S kommer behöva göra för att behålla makten vid en eventuell valvinst för de vänsterliberala, kommer utan tvekan att innebära spiken i kistan för den gamla socialdemokratin. Kvar lämnar de en sviken arbetarrörelse.

SD:s bestämda uppfattning är att marknadshyror är fel väg att gå.

Utredningen som presenteras på fredag är bara ytterligare ett bevis på hur Socialdemokraterna sålt sin själ till sina samarbetspartier. De lägger nu själva fram förslag som i praktiken är en krigsförklaring mot allt som Socialdemokraterna tidigare stått för. Köra över arbetarna genom att lägga sig platt för EU? Inga problem. Sänka skatten för dem som tjänar allra mest? Absolut. Införa marknadshyror trots att detta sannolikt kommer leda till högre hyror? Bifall. 

SD:s position i frågan

Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är att marknadshyror är fel väg att gå. Detta inte minst då det innebär en påtaglig risk för kraftigt höjda hyror för de bestånd som omfattas. Siffror från bland annat SCB har dessutom tidigare pekat på att majoriteten av de som väljer att bo i hyresrätter är unga och låginkomsttagare. Andra studier pekar på att införande av marknadshyror skulle drabba en mycket större andel av befolkningen med låga inkomster än med höga. Bland lågavlönade bor omkring 50 procent i hyresrätter, medan motsvarande siffra bland högavlönade är 10 procent. 

De potentiellt ökade hyreskostnaderna skulle således till största delen drabba människor med förhållandevis små marginaler. Vi anser inte att det är en rättvis eller sund prioritering, och det tror vi heller inte att stora delar av svenska folket tycker.

Grundläggande värden överges

Lika lite anser vi dessutom att det är sunt att i nuläget prioritera skattelättnader för de som tjänar mest, eller för den delen betala 150 miljarder kronor till EU:s coronafond för att finansiera pensionssystem och medborgarlöner i Sydeuropa. En ekonomisk skuld som kommer att landa på våra barn och barnbarn. Detta är pengar som behövs i Sverige och som hade kunnat användas till svensk välfärd, upprustning av vården och bättre villkor för våra pensionärer. 

Ett parti som står bakom en sådan agenda har övergett de grundläggande värden som måste vara vägledande för den som på riktigt tror på idén om rättvisa, solidaritet och sammanhållning. 

2022 står ett Sverigevänligt och konservativt ledarskap redo att axla ansvaret, ett ledarskap som inte viker ned sig för små extrema partier. Ett ledarskap som sätter folkets väl och ve före maniska maktbegär.


Av Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare