Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marknadshyror är ett förakt mot vanligt folk

Finanspolitiska rådets prognos visar att marknadshyror skulle ge hyreshöjningar på 55 procent i Stockholm och Göteborg. Bilden visar hyreslägenheter i Husby i Stockholm. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Marie Linder förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Foto: Kristian Pohl / Pressbild
Roland Andersson, professor emeritus vid Kungliga tekniska högskolan, vill att Sveriges hyresreglering ska avskaffas helt. Foto: RIKARD ARVIDSSON

Det finns inga belägg för att bostadsbristen skulle lösas med marknadshyror. De enda som tjänar på detta är hyresvärdarna, svarar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. När KTH-professorn Roland Andersson föreslår marknadshyror häpnas jag över hans förakt mot vanliga människors boendesituation och ekonomi.

Det finns inga belägg för att bostadsbristen skulle lösas med marknadshyror. I Berlin råder marknadshyra men de sociala problemen kvarstår. Inte heller Centerpartiet och Liberalerna, som fått in förslag om fri hyressättning i januariavtalet, tror att reformen ger nya bostäder. När jag frågar byggbolagen blir svaret detsamma. Så varför vill KTH-professorn höja våra hyror?

 55 procentiga hyreshöjningar

Professor Andersson kan inte blunda för konsekvenserna. Nyligen gick Finanspolitiska rådet ut med en prognos om att marknadshyror skulle ge 55 procent hyreshöjningar i Stockholm och Göteborg. De enda som tjänar på detta är hyresvärdarna. Hyresgästerna skulle tvingas punga ut 27 miljarder kronor årligen till hyresvärdarna. För att täcka det krävs en rekordökning av bostadsbidragen (finansierat av våra skattepengar) eller ännu fler hemlösa.

Först ut att drabbas av en illa fungerande bostadspolitik är grupper med svag ställning på bostadsmarknaden, som unga, äldre, låginkomsttagare och nyanlända. Men i dag drabbas fler, som inte hittar bostad efter skilsmässan eller som flyttar till jobb och studier.

Vi vill se ett samlat grepp om bostadsbeskattningen, där hyrt och ägt boende ges rättvisa villkor.

Framtidens skattereform bör innehålla en låg, fullt avdragsgill moms på hyran, ROT för hyresrätten och skattefria underhållsfonder. Vi behöver en politik för fler bostäder, inte högre hyror.

 

Av Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen