Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Märkligt av Bodström styra privata förskolor

FADERSUPPROR. På 1980-talet, tog den socialdemokratiska regeringen, med bland annat Lennart Bodström, strid mot privata förskolor genom lex Pysslingen. Nu tar sonen Thomas Bodström plats i företagets styrelse. Foto: Sven Lindwall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att kunskap inte ska vara en handelsvara är en självklar vänsterståndpunkt. Därför blev jag förvånad i går när det blev känt att socialdemokraten Thomas Bodström tagit plats i styrelsen för Pysslingen AB. På 1980-talet tog den socialdemokratiska regeringen strid mot privata förskolor som just Pysslingen. Men efter att borgarna rivit upp skyddslagen är företaget i dag en av de stora utbildningskoncerner som tar resurser från barn och ger dem till riskkapitalister. Det är ingen utveckling man bör applådera.
Jag tycker att det är osmakligt att våra skattepengar, som är ämnade för eleverna, går direkt ner i ägarnas fickor.

Pysslingen AB gick förra året med 26 miljoner i vinst. Företaget självt hävdar att pengarna återinvesteras i verksamheten, men det är knappast av filantropiska skäl som ett danskt riskkapitalbolag köpte upp Pysslingen i somras. Det är heller ingen slump att man har valt aktiebolagsformen. Från privatskolelobbyns håll brukar hävdas att aktiebolag är den bästa driftsformen eftersom det är en välprövad företagsform med klara regler. Att det dessutom är den lämpligaste driftsformen för att maximera vinsten, begränsa inflytandet för elever och anställda samt begränsa allmänhetens insyn i verksamheten talas det tyst om.
För att komma runt detta obehagliga faktum försöker förespråkarna för privata alternativ hävda att den ökade konkurrensen ger oss bättre skolor. Det räcker med att kolla i statistiken för att förstå att det inte är sant. För vinsterna är inte ett resultat av att man gjort effektiviseringar, utan att man har dragit ner på kvaliteten. De fristående skolorna har en mycket mindre andel behöriga lärare än de kommunala skolorna, vilket är smart bara om syftet är att tjäna pengar - obehöriga lärare kräver nämligen lägre löner.

På lokalsidan finns också mycket pengar att tjäna. Många privata förskolor har inte anpassade lekutrymmen varken inne eller ute. Och en del skolor saknar såväl matsal som skolmat - eleverna får en check för att kunna ta en burgare på stan.
Det finns heller inget som tyder på att fristående skolor skulle ha bättre kvalitet på undervisningen. Tvärtom finns tydliga belägg för att man fuskar sig till bra resultat. Många fristående skolor använder systematiskt betygen som ett konkurrensmedel och sätter högre betyg än de kommunala skolorna.
Tyvärr finns ingenting som tyder på att något av de här problemen kommer att åtgärdas av den nuvarande regeringen. Tvärtom vill alliansen med sitt förslag om barnomsorgspeng slopa kraven på utbildad personal och att man ska följa läroplanen. Vi riskerar därmed att gå från en förskola i absolut världsklass och tillbaka till det tidiga 1900-talets förvaring. Den pedagogiska verksamheten riskerar helt att försvinna.

Om vi vänsterpartister skulle få bestämma så skulle en rödgrön regering däremot göra omfattande regelförändringar för att förbättra situationen.
Skolor ska inte får drivas i aktiebolagsform, därmed blir vi av med de värsta lycksökarna.
Huvudmän ska heller inte få driva en obegränsad mängd skolor, på så sätt kan vi bryta utvecklingen mot allt större utbildningskoncerner. Den regeln finns redan i Danmark.
Kommunerna bör få vetorätt om etablering av fristående skolor - de är ändå de som får stå för notan. Dagens situation är absurd där vi har rekordnedläggningar av kommunala skolor samtidigt som Skolinspektionen utfärdar tillstånd för nya skolor på löpande band.

Det är ingen hemlighet att socialdemokraterna och miljöpartiet har varit mer positiva till friskolor än vad vi vänsterpartister har varit. Men trots Thomas Bodströms inhopp i förskolebranschen är jag ändå hoppfull inför framtiden. Den senaste tiden har nämligen även socialdemokrater och miljöpartister börjat rygga för de fristående skolornas kvalitetsbrister och de övervinster som ägarna gör.
En rödgrön regering är den bästa garanten för en rättvis och bra utbildning för alla.


ROSSANA DINAMARCA

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!